ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αύγουστος Κορτώ στο thebest: Είναι νοσηρό να είσαι παντρεμένος με groupie σου

Τσίχλα Κωνσταντίνα
konstantinatsi@hotmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Τον συναντήσαμε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του στην Πάτρα

Στην Πάτρα βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ για το νέο του βιβλίο «Το μυστικό του Λεονάρντο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, στο βιβλιοπωλείο Discover, στον πεζόδρομο της Βούρβαχη.

Ο αγαπητός στο κοινό συγγραφέας βρέθηκε από νωρίς στην πόλη και λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του μίλησε στο thebest.gr για τη συγγραφή, τη σχέση με τον σύζυγο του Τάσο, για την αγάπη που βιώνει από τον κόσμο, τα social media αλλά και την επιλογή του να μιλάει ανοιχτά μέσα από αυτά για σοβαρά θέματα. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην απόφαση του να δημοσιοποιήσει μία φωτογραφία που τραβήχθηκε μετά την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε πριν ένα χρόνο, μέσα στο νοσοκομείο. 

 

Ο σύζυγός μου, είναι ο πρώτος άνθρωπος που διαβάζει τα γραπτά μου. Αν ο Τάσος πει ότι «αυτό» δεν το βγάζουμε… δεν το βγάζουμε

Για ακόμη φορά βρίσκεστε στην Πάτρα… πώς θα την περιγράφατε;

Θα πω μόνο ότι η Πάτρα κατά τη γνώμη μου, έχει μία ομορφιά που δεν την εκμεταλλεύεται καθόλου. Και είναι κάτι που δεν μπορώ να καταλάβω…

Αυτή τη φορά επιστρέφετε με το «Μυστικό του Λεονάρντο». Στο μυθιστόρημα ο Ντα Βίντσι αφηγείται τη ζωή του λίγο πριν το τέλος της και ομολογεί ένα μυστικό… Εσείς έχετε μυστικά που κρατήσατε για χρόνια;

Το βιβλίο δεν έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Είναι ένα μυθιστόρημα και ο Λεονάρντο Νταβίντσι επιλέχθηκε γιατί αισθάνομαι ότι συνδέομαι μαζί του για πολύ προσωπικούς λόγους.

Και σε αυτό το βιβλίο ξεκινάτε με ένα σκηνικό θανάτου… Όπως συμβαίνει και με το «Βιβλίο της Κατερίνας»…

Πράγματι… ο θάνατος είναι ένα σχήμα λόγου που δίνει τη βαναυσότητα του αποχωρισμού. Πάνω σε αυτό πατάει το βιβλίο…

Σας τρομάζει ο θάνατος; Έχετε μάθει να τον διαχειρίζεστε στην πορεία των χρόνων; 

Με τρομάζει όσο με τρόμαζε πάντα… Τις πιο μεγάλες και σημαντικές απώλειες όμως έμαθα να τις διαχειρίζομαι… Βοήθησε ο χρόνος, η ψυχοθεραπεία.

Δύο βιβλία σας έχουν γίνει θεατρικά έργα και έχουν ανέβει στο θέατρο με επιτυχία…

Είχα την τύχη να συγκεντρωθεί σε αυτά τα βιβλία, κατά τη μεταφορά τους στη θεατρική σκηνή, πολύ ταλέντο. Και στην «Κατερίνα» που ήταν μία δουλειά του Γιώργου Νανούρη με την Λένα Παπαληγούρα αλλά και τώρα με την «Ρένα» που υποδύεται η Υρώ μανέ. Είναι μεγάλη τύχη αυτό. Δε ξέρω πώς προκύπτει και γιατί δεν κατέχω πολλά πράγματα από θέατρο…

Τι σας εμπνέει περισσότερο;

Υπάρχουν ιδέες που μου «κολλάνε» και δεν μπορώ να τις ξεφορτωθώ… γράφω πολύ και κατά συνέπεια εκδίδω πολύ.

Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος που διαβάζει τα γραπτά σας;

Ο σύζυγός μου ο Τάσος. Και είναι πάρα πολύ αυστηρός κριτής. Στα τελευταία τέσσερα βιβλία είπε «ναι» μόνο στο πρώτο και στο τέταρτο. Αν ο Τάσος πει ότι «αυτό» δεν το βγάζουμε… δεν το βγάζουμε.

Είναι σκληρό για έναν συγγραφέα να ακούει «αυτό δεν το βγάζουμε»;

Ναι είναι… αλλά είναι και νοσηρό να είσαι παντρεμένος με groupie σου. Φοβάμαι πώς αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δε θα υπήρχε ισορροπία. 

Τι είναι αυτό που κρατάει τη σχέση σας τόσο ζωντανή;

Η αγάπη που μας έφερε κοντά και έχει μεγαλώσει με τα χρόνια μέσα από τη κοινή μας ζωή.

Έχετε και την αγάπη του κοινού σας…

Ναι… την αισθάνομαι αυτή την αγάπη.

Τι ρόλο έχουν παίξει τα social media στην επιτυχία σας;

Βοηθάνε πάρα πολύ. Έχεις για παράδειγμα μία παρουσίαση βιβλίου, το ποστάρεις και το μαθαίνει τόσος κόσμος. Από την άλλη είναι ενημέρωση, εκτόνωση, μία ημερολογιακή καταγραφή της καθημερινότητας …

Έχετε επιλέξει να μοιραστείτε σημαντικά πράγματα στα social media...

Ναι. Τα social media δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστώ κατά κάποιον τρόπο όπως εκφράζομαι και μέσα από τη δουλειά μου. Όσο προσέχω όταν γράφω ένα βιβλίο, άλλο τόσο θα προσέξω και όταν γράφω μία ανάρτηση δέκα αράδων. Δεν ποστάρω απρόσεκτα. Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία έχω επιλέξει να μιλάω δημόσια και τα social media είναι πιο άμεσα από τα κλασικά μέσα ενημέρωσης.

Η απόπειρα αυτοκτονίας δεν είναι κάτι ελαφρύ. Έχει και αυτή μία σωματική πραγματικότητα και μιλώντας για τη δική μου απόπειρα, χρησιμοποίησα μία εικόνα η οποία προφανώς είναι δυσάρεστη και σκληρή αλλά απεικονίζει μία αρρώστια

Αυτήν την τεράστια απήχηση που έχετε στα social media την έχετε συνηθίσει;

Όχι. Κάθε φορά που το βλέπω με εκπλήσσει και είναι συγκινητικό και αγαπησιάρικο. Μοιραία, πλέον, ιδίως για την επόμενη από τη δική μου γενιά τα social networks είναι ο πρώτος δίαυλος επαφής με τον κόσμο. 

Πρόσφατα δημοσιεύσατε μέσω facebook μία φωτογραφία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα σκληρή… για την απόπειρα αυτοκτονίας που κάνατε πριν ένα χρόνο αλλά και την κατάθλιψη που σας οδήγησε εκεί.

Είναι ένα ζήτημα πολύ φορτισμένο και φορτωμένο με προκαταλήψεις, κακοτυχία. Πολλοί Άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν είναι ακριβώς αρρώστια και είναι κάτι που προκαλεί στον εαυτό του ο ίδιος ο ασθενής. Πρόκειται για κάτι που δεν είναι μετρήσιμο. Από την άλλη πιστεύω πως όπως παλεύεις να συνηθίσεις την εικόνα του καρκίνου, με ανθρώπους που έχουν χάσει τα μαλλιά τους από ακτινοβολίες, τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να εξοικειωθείς και με την εικόνα της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη έχει μία εικόνα.

Η απόπειρα αυτοκτονίας δεν είναι κάτι ελαφρύ. Έχει και αυτή μία σωματική πραγματικότητα και μιλώντας για τη δική μου απόπειρα, χρησιμοποίησα μία εικόνα η οποία προφανώς είναι δυσάρεστη και σκληρή αλλά απεικονίζει μία αρρώστια. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει έτσι απλά από μία απογοήτευση για παράδειγμα.

 

Με αφορμή αυτή την ανάρτηση υπήρξαν κάποια αρνητικά σχόλια και υπήρξε και μία εμπλοκή μεταξύ προσώπων της πολιτικής

Ε αυτά τα σχόλια έγιναν από ανθρώπους που έχουν το δικό τους κοινό, για το οποίο προφανώς είναι θεμιτό το να κάνουν πλάκα με αυτό. Με την ίδια ευκολία και με αυτή την νοοτροπία κανιβαλισμού θα έκαναν αντίστοιχα σχόλια και για άλλα θέματα. Δημιουργείται στα social media μία ατμόσφαιρα που για πολλούς είναι ανταγωνιστική.

Σας ενδιαφέρει η πολιτική;

Η πολιτική με αφορά και με ενδιαφέρει στο επίπεδο του δικαιώματος του εκλέγειν, στο ποιος πιστεύω ότι είναι προτιμότερος. Πολύ συχνά βέβαια στην Ελλάδα αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε με το κριτήριο του «μη χείρον».  Ποτέ δεν θέλησα να ασχοληθώ με την πολιτική και το έχω καταστήσει απολύτως σαφές όλα αυτά τα χρόνια.

Η δουλειά του πολιτικού είναι πολύ σκληρή και απαιτητική εφόσον βέβαια θέλει αν την κάνει σωστά κάποιος. Όπως συμβαίνει και με κάθε δουλειά.

Επιστρέφοντας στη δική σας δουλειά… ένας καλός συγγραφέας ζει από τα βιβλία του;

Υπάρχουν εξαιρετικοί συγγραφείς που έζησαν από αυτό, αλλά και συγγραφείς που άφησαν λογοτεχνικό θησαυρό χωρίς ποτέ να ζήσουν από τη συγγραφή. Ποτέ δεν πίστευα ότι ο δημιουργός που πεινάει είναι καλύτερος στη δουλειά του.

Το αν ένας συγγραφέας βιοπορίζεται από τα βιβλία του δεν σχετίζεται πάντα από το πόσο καλός είναι. Η φράση καλός συγγραφέας, όπως και η φράση καλό βιβλίο είναι προβληματικές. Για μένα υπάρχουν βιβλία και συγγραφείς που μου αρέσουν ή μου ταιριάζουν. Συνεχώς ανακαλύπτω νέα…

Το αδιαχώρητα στο Discover το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης για τον Αύγουστο Κορτώ

Το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαΐου στο βιβλιοπωλείο Discover που πραγματοποίησε την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Το μυστικό του Λεονάρντο» επικράτησε το αδιαχώρητο. Το κοινό του,  πιστό στο ραντεβού με τον συγγραφέα, βρέθηκε στο χώρο του βιβλιοπωλείου προκειμένου να τον δει και να τον ακούσει από κοντά.

Για αρκετή ώρα υπέγραφε αντίτυπα του βιβλίου του και φωτογραφιζόταν με τους αναγνώστες με τους οποίους ανανέωσε το ραντεβού του.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις