6 στους 10 διευθυντές σχολείων στην Ελλάδα είναι γυναίκες
Αργά αλλά σταθερά κατακτούν οι γυναίκες «υψηλές» θέσεις στον δημόσιο τομέα. Στην Εκπαίδευση πάντως κατάφεραν να κόψουν το... νήμα και έτσι με ποσοστό 60% υπερτερούν των ανδρών στις θέσεις διευθυντών σχολείων. Οπως προκύπτει από σχετικά στατιστικά στοιχεία, το «τιμόνι» των σχολείων κρατούν πλέον περισσότερες γυναίκες, αφού από το σύνολο 13.310 σχολικών μονάδων, στις 7.898 διευθυντές είναι γυναίκες (60%) και στις 5.232 άνδρες (40%).
Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε σε ημερίδα για την επιλογή στελεχών Εκπαίδευσης, ο αιρετός του ΚΥΣΔΕ (υπηρεσιακά συμβούλια) κ. Νίκος Κορδής τονίζοντας ότι πλέον 6 στους 10 διευθυντές σχολείων είναι γυναίκες.
Οπως λέει ο κ. Κορδής, «η εκλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων από τον σύλλογο εκπαιδευτικών του σχολείου αποτελεί αναμφίβολα πείραμα εκδημοκρατισμού, δημοκρατική τομή χειραφέτησης των εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα ενίσχυσης της συλλογικής ευθύνης στη λειτουργία του σχολείου. Η πολιτεία επιτέλους θα πρέπει να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους εκπαιδευτικούς και να τους στηρίζει πολύπλευρα στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία».
Οσον αφορά τις ειδικότητες γενικά στους διευθυντές σχολείων, από τα ίδια στατιστικά προκύπτει ότι οι περισσότεροι είναι φιλόλογοι (600 άτομα) και μετά ακολουθούν οι γυμναστές (494), οι μαθηματικοί (472), οι φυσικοί (293 ) και οι θεολόγοι (211). Πάντως από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι για να γίνει κάποιος διευθυντής σχολείου πρέπει να έχει ξεπεράσει τα 50, να έχει δηλαδή στην «πλάτη του» πάνω από είκοσι χρόνια υπηρεσίας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στους προϊσταμένους διευθύνσεων Εκπαίδευσης: στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι μεταξύ 55-60 ετών.
Οσον αφορά την υπεροχή των γυναικών στην Εκπαίδευση, η εικόνα δεν ήταν ίδια μόλις πριν από λίγα χρόνια, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών είναι γυναίκες. Μέχρι πρόσφατα μόνο λίγες απ' αυτές εμφανίζονταν να κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις. Για παράδειγμα, σε πανελλαδική έρευνα που έγινε το 1995, αναφερόταν ότι σε δείγμα 445 διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το 83% ήταν άνδρες και μόλις το 17% γυναίκες. Οι γυναίκες στα χρόνια που πέρασαν, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, είχαν να αντιμετωπίσουν και αποκλεισμούς. Στη δεκαετία του ΄60, για παράδειγμα, το ποσοστό των γυναικών που επιτρεπόταν διά νόμου να διεκδικήσουν θέσεις στελεχών ήταν εξαιρετικά περιορισμένο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr