ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ενίσχυση του δικομματισμού δείχνει νέα δημοσκόπηση- Ποσοστό "έκπληξη" για Κωνσταντοπούλου

Κοινοποίηση
Tweet

Μεγάλη η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Ενίσχυση της εκλογικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων -ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.- καταγράφεται στην έρευνα «Σφυγμός» της Prorata για την «Εφ.Συν.» σε μια περίοδο κατά την οποία η διαπραγμάτευση μοιάζει να καρκινοβατεί, με τους δανειστές να ασκούν πιέσεις για νέα μέτρα και την πολιτική πόλωση να αυξάνεται στο εσωτερικό, σε πεδία όπως η οικονομία και τα φαινόμενα διαπλοκής αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Σε επίπεδο δυνητικής εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται έως το 21% (18% τον Νοέμβριο), η Ν.Δ. έως το 33% (29%), η Χρυσή Αυγή έως το 8% (10%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη έως το 14% (10%), το ΚΚΕ 12% (14%), το ΠΟΤΑΜΙ 8% (8%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. 4% (5%), η Ενωση Κεντρώων έως το 7% (8%), η Λαϊκή Ενότητα έως το 4% (3%) και η Πλεύση Ελευθερίας (Ζωή Κωνσταντοπούλου) έως το 7% (7%) (βλ. και διπλανή στήλη).

Στο ερώτημα εάν επιθυμούν πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, οι συμμετέχοντες απαντούν 56% «όχι», 38% «ναι» (μεγαλύτερο κατά έξι μονάδες από τον Δεκέμβριο) και 6% «Δ.Ξ./Δ.Α.».

Ως προς τα στερεότυπα για τα κόμματα, το 66% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι «η Ν.Δ. είναι το κόμμα του συστήματος», το 62% ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αντι-συστημικός», το 61% ότι «η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» (το 14% διαφωνεί), το 62% ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. «δεν ταιριάζουν ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ», το 49% «ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασωθεί με προσπάθειες όπως αυτή των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη», το 42% ότι «το Ποτάμι δεν είναι πλέον παρά η ουρά της Ν.Δ.» και το 38% ότι «το Ποτάμι δεν είναι πλέον παρά ουρά του ΠΑΣΟΚ».

Στο ερώτημα για το πώς εκτιμούν την οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, το 72% λέει ότι αυτή θα χειροτερέψει λίγο ή σημαντικά, το 18% ότι θα μείνει ίδια, το 8% ότι θα βελτιωθεί λίγο, ενώ το 2% «Δ.Ξ./Δ.Α.».

Ως προς τα συναισθήματα, το 61% δηλώνει ότι αισθάνεται μεγάλο και υπερβολικό φόβο, το 74% μεγάλο και υπερβολικό θυμό, ενώ το 49% καθόλου ελπίδα (μικρή το 26%).

Σχετικά με τις ιδιότητες των πολιτικών αρχηγών:

► Το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το επίθετο «έντιμος» δεν ταιριάζει σε κανέναν από τους Τσίπρα - Μητσοτάκη

► Το 26% επιλέγει τον αρχηγό της Ν.Δ. και το 18% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

► Στο «απόμακρος» το 26% λέει «και οι δύο το ίδιο», το 24% ο Μητσοτάκης και το 22% ο Τσίπρας.

► Στο «αποτελεσματικός», το 51% δηλώνει «κανένας από τους δύο», το 28% ο Μητσοτάκης και το 11% ο Τσίπρας.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις