FOOD

/

Πήγαμε για τρύγο σε οικογενειακό κτήμα στο Παναχαϊκό και φτιάξαμε μουσταλευριά - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κοινοποίηση
Tweet

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

ΟΙΝΟΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΡΔΙΑΝ

Όλοι μας γνωρίζουμε την ΑΧΑΙΑ-ΚΛΑΟΥΣ. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι η Αχαΐα-Κλάους είναι η πρώτη οινοβιομηχανία που ιδρύθηκε το μακρινό 1872 στην χώρα μας και μάλιστα για αρκετές δεκαετίες όταν σχεδόν όλη η Ελλάδα έπινε μόνο χύμα κρασί, εμφιάλωνε το φημισμένο CHATEAU CLAUS;
Chateau –που σημαίνει στα γαλλικά πύργος- επιτρέπεται να ονομάζονται μόνο τα κρασιά που καλλιεργούνται, οινοποιουνται και εμφιαλώνονται στον πύργο του κτήματος !!!!
Η Αχαΐα και η Αιγιαλεία έχουν σπουδαία «αμπελοτόπια» με ονομασία ΠΟΠ «Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχόμενη» που παράγουν κρασιά από τις ντόπιες ποικιλίες όπως ο Ροδίτης, το Μοσχάτο Πατρών και η παγκοσμίου φήμης Μαυροδάφνη.
Αυτές τις ποικιλίες τρυγήσαμε και εμείς σ’ ένα οικογενειακό αμπελώνα ενός κτήματος στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους σε υψόμετρο 450 μετρά.
Ένα αμπελάκι που δροσίζεται από την αύρα της θάλασσας και το βουνίσιο αεράκι. Ροδίτης Αλεπού, Μαυρούδι, Μοσχάτο γέμιζαν τα καλάθια μας και εν συνεχεία την πέτρινη κάδη.
Μπορεί αυτήν την χρονιά να μην πατήθηκαν τα σταφύλια με τα πόδια όπως παλαιοτέρα, όμως μικροί μεγάλοι συμμετείχαν στην χαρά και στη γλυκιά κούραση του τρύγου.
Δώδεκα και κάτι, δεκατρία παρά κάτι, και αρχίζει το μέτρημα των βαθμών Baume (Μπομέ) του μούστου πριν μπει στα γαλλικά δρύινα βαρέλια στο κελάρι του σπιτιού. Εκεί που θα γίνει η αλκοολική ζύμωση και θα ωριμάσει τους επομένους μήνες μέχρι να κεραστεί στο σπίτι το πρώτο κρασί της χρονιάς, πάντα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Και όσο για τα στέμφυλα που έμειναν στο πατητήρι, θα δώσουν ένα στιβαρό αλλά και γλυκόπιοτο τσίπουρο, που θα ανοίγει τους γευστικούς μας κάλυκες για τα χειμωνιάτικα μαγειρέματα.
Καλά κρασιά, καλό φθινόπωρο και του χρόνου , να ζήσει ο νοικοκύρης !

Επί τω έργω

Επί τω έργω

Ροδίτης Αλεπού, Μαυρούδι, Μοσχάτο και Σουλτανίνα.

Ροδίτης Αλεπού, Μαυρούδι, Μοσχάτο και Σουλτανίνα.

Περιμένοντας στην σκιά για το πατητήρι.

Περιμένοντας στην σκιά για το πατητήρι.

Επιτραπέζια σταφύλια για φαγητό, των ποικιλιών Αμυγδαλή και Σουλτανίνα

Επιτραπέζια σταφύλια για φαγητό, των ποικιλιών Αμυγδαλή και Σουλτανίνα

Τα στέμφυλα μέσα στο πέτρινο πατητήρι.

Τα στέμφυλα μέσα στο πέτρινο πατητήρι.

Μετρώντας τον αλκοολικό βαθμό του κρασιού με ένα Μπομόμετρο ή μουστόμετρο του 1950 το οποίο είναι πατρική κληρονομιά.

Μετρώντας τον αλκοολικό βαθμό του κρασιού με ένα Μπομόμετρο ή μουστόμετρο του 1950 το οποίο είναι πατρική κληρονομιά.

Το κελλάρι με τα βαρέλια του κρασιού

Το κελλάρι με τα βαρέλια του κρασιού

Οικογενειακώς στον τρύγο...

Οικογενειακώς στον τρύγο...

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

Το πιο βασικό είναι να βρεθεί ο μούστος, και μάλιστα να είναι καλός και αν είναι δυνατόν σπιτικός ,γιατί αυτό το γλυκάκι που τόσο φανερά, όσο κανένα άλλο, δηλώνει τον ερχομό του φθινοπώρου, αποτελείται μόνο από μούστο, μπαχαρικά και αλεύρι.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΠΟΛΑΚΙΑ

● 1000 ml μούστος

● 220 -250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● ½ κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο

● 2 κανέλες

● Καρύδια για το στόλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βάζουμε τον μούστο στην κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Τμηματικά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς
με το σύρμα. Μόλις αρχίζει να πήζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι ανάλογα με το ποσό πηχτή την θέλουμε.
Αποσύρουμε από την φωτιά, σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με το καρύδι.

TIP: Εναλλακτικά μπορεί να αρωματιστεί και με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, καθώς και να ενισχύσουμε το άρωμα της κανέλλας με λίγη τεντούρα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life