SPOTLIGHT

/

Η Πατρινή του Ford Models μιλά για την Πάτρα και τη ζωή της στη Νέα Yόρκη ως διεθνές μοντέλο

Κοινοποίηση
Tweet

Ηλιάνα Παπαγεωργίου, μια πραγματική καλλονή

Η Ηλιάνα Παναγεωργίου, η Πατρινή καλλονή που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κάνει πραγματική διεθνή καριέρα στο modeling είναι ένα πολύ απλό παιδί που δεν ξεχνά ποτέ την γενέτειρα. «Τυχαία ασχολήθηκα με το μόντελινγκ. Πέρασα στη Δημοσιογραφία.

Αλλά σκέφτηκα ότι ίσως δεν είναι μια επιλογή με προοπτικές. Δεν ήμουν σίγουρη ότι θα με οδηγήσει κάπου στο μέλλον. Εδωσα ξανά εξετάσεις και πέρασα στο Μεσολόγγι Διοίκηση Επιχειρήσεων. Γιατί να ήθελα να περάσω στην Αθήνα;

Εγώ είμαι από την Πάτρα και τα είχα υπολογίσει έτσι ώστε να είμαι κοντά στο σπίτι μου. Είμαστε πολύ δεμένη οικογένεια. Ο πρώην φίλος μου με πήγε σε ένα πρακτορείο μοντέλων. Και με το που πήγα ξεκίνησα να δουλεύω. Οχι απλώς να δουλεύω. Πέντε χρόνια έχω να κάνω διακοπές. Ετρεχα τότε με μια βαλίτσα στο χέρι Μιλάνο, Παρίσι, σε όλη τη Γερμανία. Σχεδόν δεν θυμάμαι να σου πω με ποιους σχεδιαστές συνεργάστηκα. Δουλεύω αδιάκοπα. Φωτογραφήσεις και πασαρέλες. Ναι, και συμμετοχές στην Εβδομάδα Μόδας. Θυμάμαι ότι έχω κάνει John Richmond στο Μιλάνο.

Απειρες καμπάνιες. Και στη Νέα Υόρκη όπου ζω τα τελευταία τρία χρόνια τυχαία βρέθηκα. Μου έκαναν πρόταση από το πρακτορείο Ford Models. Τα δύο πρώτα χρόνια έλειπα τον χειμώνα, έκανα φωτογραφήσεις στην Ευρώπη. Ο φετινός χειμώνας ήταν βαρύς. Πολύ βαρύς. Στα καλά νέα, στη Νέα Υόρκη όλες οι φωτογραφήσεις γίνονται σε στούντιο. Μπορούν να κάνουν τα πάντα: έχω βρεθεί σε στούντιο που θυμίζει εξωτικό νησί ενώ έξω έχει μισό μέτρο χιόνι.

Στην Ελλάδα σχεδόν όλες οι φωτογραφήσεις γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Μια φορά στην Τήνο κάναμε φωτογράφηση κοντά σε εκκλησάκι, και πραγματικά κόντεψα να πέσω στον γκρεμό». Μίλησε για όλα σε συνέντευξή της στο protothema.

Για την Πάτρα, τους δικούς της ανθρώπους και το μέλλον; «Εχω ήδη ανοίξει ένα μαγαζί στην Πάτρα - για τους δικούς μου ανθρώπους εκεί. Την αδελφή μου. Λέγεται “Μπιμπιμπό” και είναι με ρούχα και αξεσουάρ. Τους έχω τακτοποιήσει.

Το γραφείο μού ζητά να κάνω μαθήματα υποκριτικής αλλά διστάζω. Είμαι κάπως Ελληνίδα, πες το και πουριτανή, δεν ξέρω αν θα μπορέσω να λυθώ. Το καλό είναι ότι μέχρι στιγμής το πρακτορείο μού λέει ότι μετά από κάθε δουλειά λαμβάνουν μηνύματα ότι "η Ηλιάνα είναι εργατική, ευγενική και καλό παιδί"».

«Βασικά το μόντελινγκ είναι ένα επάγγελμα όπως όλα τα υπόλοιπα. Δουλεύω καθημερινά οκτώ ώρες. Εχω μία ώρα διάλειμμα για μεσημεριανό. Δυσκολίες υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Το μοντέλο δεν σημαίνει ότι ξυπνάει κάθε πρωί και μοιάζει με εξώφυλλο περιοδικού.

Ολες οι γυναίκες όταν ξυπνάμε είμαστε χάλια και φυσικά τα μοντέλα σκέφτονται “ωχ, μου έσπασε το νύχι” και “πόσο χάλια είναι τα μαλλιά μου σήμερα”. Ναι, σίγουρα υπάρχει κριτική στη δουλειά μας για την εξωτερική εμφάνιση. Ούτε να ψηλώσω ούτε να γίνω πιο κοντή μπορώ. Τα κιλά μου είναι σχεδόν πάντα τα ίδια.

Υπήρξα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Και φυσικά γυμνάζομαι και προσέχω τη διατροφή μου. Είναι κομμάτι της δουλειάς μου. Η οικογένειά μου με μεγάλωσε έτσι ώστε να είμαι δυνατή. Να μη με ρίχνει η κριτική. Αλλά έχω δει με τα μάτια μου πώς επηρεάζονται μικρές κοπέλες. Ξέρεις τι μου έχει συμβεί, στην Ελλάδα κιόλας; Με έκλεισαν για μια δουλειά, κάναμε τη φωτογράφηση κι έπειτα ζητούσαν από τον φωτογράφο να με ασπρίσει στο photoshop.

Εχω ακούσει από “τα μαλλιά σου είναι πολύ μακριά” μέχρι “να βγάλεις τα φρύδια σου”. Δεν θα αρρωστήσω για τη δουλειά. Δεν έχω καμία συμπεριφορά ντίβας. Πηγαίνω πάντα στην ώρα μου, λέω καλημέρα σε όλους και -πίστεψέ με- δεν το κάνουν όλοι σε αυτή τη δουλειά. Στην τελική, δεν με ενοχλεί τι θα πουν οι άλλοι. Είναι ένα κουραστικό επάγγελμα. Για μια φωτογράφηση σε σκάφος, κάτι που ακούγεται ειδυλλιακό, πρέπει να σηκωθώ στις 6 το πρωί και για οκτώ ώρες να ποζάρω πάνω στο σκάφος, κάτω από τον ήλιο, κάθε δέκα λεπτά να αλλάζω μαγιό και τελικά να παθαίνω ηλίαση.

Στη δουλειά μας, όταν έχεις συμβόλαιο με πρακτορείο, σου στέλνουν καθημερινά με email τα ραντεβού της ημέρας. Σε ποια casting έχεις να πας. Το ποσοστό του πρακτορείου από τις δουλειές που κλείνεις είναι προκαθορισμένο εξαρχής. Τρεις μήνες μετά τη δουλειά που τελικά έκλεισες θα πληρωθείς. Μπορεί να κάνεις μία δουλειά και να σε βγάλει έναν χρόνο. Αλλά μπορεί να χρειαστούν και δέκα και παραπάνω για έναν μήνα. Το κουμάντο στα οικονομικά σου το κάνεις εσύ».

Είναι πιο επαγγελματίες στη δουλειά οι Αμερικανοί; «Να σου πω την αλήθεια εγώ πάντοτε με επαγγελματίες συνεργαζόμουν. Και στην Ελλάδα. Αυτό που μπορώ με σιγουριά να σου πω είναι ότι στην Ευρώπη είναι σοβαροί και τυπικοί, ενώ στην Αμερική η κάθε λήψη είναι σαν να βγήκε από ταινία. Χειροκροτούν και ενθουσιάζονται. Ακου ένα παράδειγμα. Είχα μια φωτογράφηση με τη Gillette. Την προηγούμενη ακριβώς στο στούντιο φωτογραφιζόταν η Τζένιφερ Λόπεζ. Καταλαβαίνεις τα μεγέθη. Και ξαφνικά ήρθε ο ιδιοκτήτης της Gillette να με ευχαριστήσει για την παρουσία μου. Νόμιζα ότι μου κάνουν πλάκα. Θα έλεγα ότι αν δεν ζει κανείς στην Ελλάδα, η Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες είναι τα καλύτερα μέρη για να μένεις».

«Εχω μια σχέση εδώ και τεσσεράμισι χρόνια. Το αγόρι μου έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να περάσει λίγο χρόνο μαζί μου. Είναι τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής, τον λένε Γιάννη και σκεφτόμαστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αμερική. Μέσω κοινών γνωστών γνωριστήκαμε. Είμαστε μαζί από απόσταση. Στην αρχή μιλούσαμε στο τηλέφωνο και στο Facebook με μηνύματα. Εναν χρόνο το λιβανίζαμε έτσι ώσπου τελικά το πήραμε απόφαση και είμαστε μαζί. Του στέλνω συνέχεια φωτογραφίες μου και μιλάμε στο Skype. Νομίζω ότι έτσι γίνεται πιο δυνατή η σχέση μας». Αισθάνεται πρέσβειρα της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη; «Για Βραζιλιάνα με περνούν. Εχει τύχει να μου μιλούν δέκα λεπτά στα πορτογαλικά σε φωτογράφηση και να μην ξέρω τι πρέπει να κάνω. Δεν καταλαβαίνουν ότι το Ηλιάνα είναι ελληνικό όνομα. Οταν τους το λέω, ενθουσιάζονται και με ρωτούν για τα νησιά. Τους στέλνω όλους διακοπές στην Ελλάδα».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight