ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Πάτρα πρωταγωνίστρια στη μεγάλη οθόνη - Πόσες και ποιες ελληνικές ταινίες έχουν γυριστεί στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα;

Κοινοποίηση
Tweet

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

«Τζοάνα» ονομάζεται η νέα ταινία μικρού μήκους του Παναγιώτη Φαφούτη, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι στην Πάτρα.

Η ταινία έχει ως θέμα τη Γιαννούλα τη Κουλουρού, τη «μυθική» αυτή μορφή της Πάτρας που περίμενε τον Ουίλσονά της να γυρίσει στο λιμάνι…

 

Με αφορμή τη νέα αυτή ταινία, το plusmag.gr όλες τις φορές εκείνες που η Πάτρα «πρωταγωνίστησε» στη μεγάλη οθόνη, μέσα από γνωστές, και όχι τόσο, ταινίες.

Μία από τις πιο γνωστές ταινίες είναι το «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο». Εκεί βλέπουμε την Τζένη Καρέζη στην Πάτρα του 1955, μία μεταπολεμική Πάτρα. Η αγαπημένη ηθοποιός μαζί με τους θρύλους του ελληνικού κινηματογράφου Βασίλη Αυλωνίτη και Μίμη Φωτόπουλο έκαναν γυρίσματα τόσο στο Φάρο, όσο και στην πλατεία Γεωργίου, ενώ στο τέλος της ταινίας  βλέπουμε ένα καταπληκτικό πλάνο από τα Υψηλά Αλώνια.

Η επόμενη ταινία, περιέχει μία από τις πιο γνωστές σκηνές του Πατρινού Καρναβαλιού.

Πρόκειται για την «Νταντά με το ζόρι» του 1959 σε σκηνοθεσία του Στέλιου Ζωγραφάκη. Στην ταινία, ένας υπάλληλος επιστρέφοντας από μία βραδιά διασκέδασης στο πατρινό καρναβάλι βρίσκει μέσα στο αυτοκίνητό του ένα μωρό και,  από παρεξήγηση, όλοι πιστεύουν πως είναι δικό του. Σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές βλέπουμε τον πρωταγωνιστή της ταινίας Μίμη Φωτόπουλο, να παρακολουθεί υπό βροχή την μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Μία από τις όχι και τόσο γνωστές ταινίες είναι η «Κοροϊδάρα» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Ανδρέα Ντούζο, Φώτη Μεταξόπουλο και άλλο.

Η ταινία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Πάτρα και ουσιαστικά πρόκειται για ένα – όχι και τόσο επιτυχημένο – remake της ταινίας «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο».

Στην ταινία, μεταφερόμαστε στην Πάτρα του 1967, όπου ενας επιχειρηματίας έχει στη δούλεψή του έναν ικανότατο υπάλληλο ως προς τα εργασιακά, αλλά τελείως άτολμο και ανίδεο ως προς τις γυναικείες σχέσεις.

Ο επιχειρηματίας, που καλοβλέπει τον αξιόλογο και εργατικό υπάλληλο, βάζει σκοπό να τον παντρέψει με την όμορφη κόρη του, που είναι ξετρελαμένη με έναν λιμοκοντόρο της περιοχής και δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Για να πετύχει το στόχο του πρέπει να πείσει την κόρη και την προχωρημένη σε ιδέες αρσενικού πρότυπου, σύζυγό του, ότι ο καταξιωμένος κατά τα άλλα υπάλληλός του είναι σπουδαίος καρδιοκατακτητής και κρυφός εραστής διάσημης Σταρ του κινηματογράφου….

Κάνοντας ένα άλμα στον χρόνο, πάμε στο 1999, όταν ο Νίκος Περάκης αποφάσισε να κάνει τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας του «Θηλυκή εταιρεία» στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Στην Πάτρα βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Μαρία Γεωργιάδου, η Σόφη Ζαννίνου, Σμαράγδα Διαμαντίδου κ.ά, ενώ στην ταινία εμφανίστηκαν και  πολλοί Πατρινοί.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Περάκης στο επίσημο site της ταινίας: «Η γνωστή υπόθεση ομαδικής μοιχείας, που ενίσχυσε όλους τους μύθους και τα στερεότυπα, ήταν μόνο ένα επιχείρημα για την χρηματοδότηση της παραγωγής.

Όταν πήγα στην Πάτρα για να ψάξω χώρους για τα γυρίσματα ο «τοπικός οδηγός μου» μου ορκιζόταν ότι είχε πολύ καλύτερες ιστορίες απ΄αυτήν της Λάρισας και όταν άρχισε να τις διηγείται, του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουμε σίριαλ 48 επεισοδίων.

Το ενδιαφέρον όμως ήταν, ότι οι υποθέσεις του έμοιαζαν καταπληκτικά μ΄αυτές που βλέπαμε στα πρωτοσέλιδα του σκανδαλοθηρικού τύπου και τα δελτία των καναλιών και φυσικά με τους χαρακτήρες και την πλοκή του σεναρίου.

Αν δεν είχα συνεργαστεί στο σενάριο με μια αρθρογράφο, γνώστρια της γυναικείας φύσης θα ισχυριζόμουν ότι γύρισα ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ».

Προχωρώντας κάποια χρόνια, φτάνουμε στο 2006, όπου μεταξύ άλλων, στην Πάτρα αλλά και στο Αίγιο έγιναν γυρίσματα για την ταινία του Πάνου Αγγελόπουλου «Ενας ήρωας στη Ρώμη», η οποία έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στις 19 Ιουνίου του 2008.

H ταινία Ένας ήρωας στη Ρώμη είναι μια σάτιρα των ιταλικών ταινιών της δεκαετίας του 70... είναι μια ταινία λογική και παράλογη, δραματική και κωμική, φανταστική και πραγματική, σοβαρή και αστεία.

Η ταινία Ένας ήρωας στη Ρώμη είναι ένα ταξίδι ενός νέου που τολμά να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Όλα μοιάζουν εύκολα, σε ένα ταξίδι χωρίς σύνορα.

Ένα όνειρο που πάει να πραγματοποιηθεί και σε μια στιγμή όλα αλλάζουν και ανατρέπονται.

Και φυσικά, από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει ο «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του Πατρινού Καρναβαλιού του 2010.

Τα μέλη του γκρουπ «Παράδεισος», μεταμφιεσμένα σε εξωτικά πουλιά, φίδια, μήλα, Αδάμ και Εύες παίρνουν μέρος στο καρναβάλι της πόλης τους, χορεύουν τέκνο ή σάμπα και κάνουν παρέλαση στη βροχή.

Ένα Σαββατοκύριακο, μέσα στο χάος και στα χρώματα του καρναβαλιού, στα εκτυφλωτικά φώτα και στα φανταχτερά άρματα, τέσσερα ζευγάρια προσπαθούν να βρουν τον δικό τους Παράδεισο.

 

Βέβαια, στην Πάτρα γίνονται αναφορές και σε κάποιες άλλες γνωστές ελληνικές ταινίες. Η πρώτη από αυτές είναι η «Χαρτοπαίκτρα», ενώ ακολουθεί ο «Ζηλιαρόγατος» όπου βλέπουμε να καταφτάνει από την Πάτρα η ξαδέλφη Μίνα. Μάλιστα στο τρένο έχει γνωρίσει και έναν σταφιδέμπορο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επαγγέλματα της παλαιάς Πάτρας. Τέλος, εκτενής αναφορά στην Πάτρα γίνεται και στην ταινία «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», καθώς σύμφωνα με την υπόθεση, ο Λευτεράκης ήταν Πατρινός.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις