Σε εκδήλωση του ΜΕΤΑ Αχαΐας μίλησε ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Στην Πάτρα βρέθηκε χθες ο ο ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του ΜΕΤΑ Αχαΐας με θέμα το ασφαλιστικό. Ο κ. Ρομπόλης είπε ότι το 2016 θα είναι χρονιά κρίσης για το ασφαλιστικό σύστημα, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσει συντάξεις, "αλλά ότι για να πληρώσει τις συντάξεις του θα πρέπει να του δώσουμε 950 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον’’.
O Σάββας Ρομπόλης μίλησε επιπλέον για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων . Υποστήριξε ότι το νέο τοπίο των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού, το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω μνημονίων, έχει διαφοροποιηθεί πολύ και διακατέχεται από την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την εκ περιτροπής εργασία, σε βάρος της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης με κανονική αμοιβή.
"Πραγματοποιείται μια μετάβαση από το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε ένα σύστημα εξατομικευμένης εργασίας και εξατομικευμένης αγοράς εργασίας’", προσέθεσε, ενώ αναφέρθηκε στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου.
Όπως ανέφερε, πώς παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μετά το 2010 απέβλεπαν στη μείωση των συντάξεων, αλλά και στην αύξηση των ορίων ηλικίας για να εξοικονομηθούν πόροι και να εξασφαλίσουν μια μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος, αποδεικνύεται ότι οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί μέσω αυτών και από την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, στην ουσία απορροφήθηκαν από την αύξηση της ανεργίας από τη μείωση των μισθών και από την ευελιξία της αγοράς εργασίας.
"Επομένως αυτό δείχνει ότι τα μέτρα συρρίκνωσης των παροχών και των ορίων ηλικίας εκτός ότι επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδο δεν εξασφαλίζουν ικανούς και αναγκαίους πόρους για το σύστημα, το οποίο έχει ανάγκη μια βαθιά αναζωογόνηση’’, δήλωσε ο κ. Ρομπόλης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr