CULTURE

/

Ομιλία για τον Άνθιμο Γαζή απόψε στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής του Λαού στην Πάτρα

Κοινοποίηση
Tweet

Στο βήμα της Διακιδείου θα ανέβει ο Δημήτριος Παπαθανασόπουλος, φιλόλογος, τέως Λυκειάρχης

Μία ενδιαφέρουσα ομιλία για μία σημαντική προσωπικότητα των γραμμάτων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη19/3/2014 στις 19.00 το απόγευμα στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής του Λαού, στην οδό Κανάρη 58, πίσω από το ΙΚΑ της Πάτρας.

Ομιλητής θα είναι ο Δημήτριος Παπαθανασόπουλος, φιλόλογος, τέως Λυκειάρχης και συνεργάτης – επιφυλλιδογράφος της εφημερίδας «Γνώμη» της Πάτρας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Άνθιμος Γαζής, διδάσκαλος του Γένους και αγωνιστής τού 1821».

Ο Άνθιμος Γαζής (Μηλιές Πηλίου, 1764 – Σύρος, 1828) ήταν Έλληνας συγγραφέας, χαρτογράφος και από τους σημαντικότερους διαφωτιστές, που αγωνίστηκε για την διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεών στην υπόδουλη Ελλάδα.

Ο Γαζής όπως αναφέρεται στην Wikipedia, πίστευε ότι μόνο με την πνευματική αφύπνιση των υποδούλων Ελλήνων θα επιτυγχανόταν η Επανάσταση και η αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού. Όντας άνθρωπος πνευματικής αναζήτησης, ο Άνθιμος Γαζής επιθυμούσε να αναπτυχθεί το επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα. Το 1814, σε συνεργασία με τον Ιωάννη Καποδίστρια και άλλους σημαντικούς Έλληνες, ίδρυσε την Φιλόμουσο Εταιρεία (Βιέννης), μία πολιτιστική οργάνωση, η οποία είχε ουσιαστικά πολιτική χροιά. Παράλληλα, ξεκίνησε την ανέγερση στην πατρίδα του προτύπου σχολείου, εστιασμένου στις φυσικές επιστήμες.

Το 1817 έφτασε μέχρι την Οδησσό (στην χερσόνησο της Κριμαίας) προκειμένου να μαζέψει συνδρομές για την Σχολή. Εκεί τον βρήκε ο Σκουφάς και του πρότεινε να γίνει μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο Γαζής δίστασε και έτσι επέστρεψε στις Μηλιές, όπου, μαζί με τον Γρηγόριο Κωνσταντά, οργάνωσε την Σχολή. Εκεί τον συνάντησε ο Ξάνθος, ο οποίος κατάφερε να τον πείσει να μπει στην Εταιρεία.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της, καθώς συνέβαλε στη μύηση νέων μελών και συνεννοήθηκε με ντόπιους οπλαρχηγούς, έτσι ώστε να προετοιμάσει την Επανάσταση. Υπήρξε ένα είδος συνδέσμου για τους Φιλικούς που βρίσκονταν στην Ρωσία και στην Μολδοβλαχία και τους μυημένους στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα.

Την 1η Μαΐου του 1821, ανήμερα του Πάσχα, κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία και έλαβε μέρος σε όλες τις μετέπειτα μάχες στην περιοχή. Στις 7 Μαϊου 1821 έβγαλε την διακήρυξή του με τίτλο "Προς τους λαούς της Ζαγοράς, των Φερών και της Αγυιάς". Μεταξύ άλλων τόνιζε τη σημασία του Ρήγα Φεραίου και της θυσίας του και ότι ο ίδιος ο Ρήγας και οι ιδέες του πρωτοστατούσαν στην επαναστατημένη Θεσσαλία και ο Θούριος του αποτελούσε εγερτήριο σάλπισμα.

Ο Άνθιμος Γαζής είχε συμμετάσχει και στις πρώτες εθνοσυνελεύσεις ως εκπρόσωπος της Θεσσαλίας (Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου, Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους και Τροιζήνας, αλλά ύστερα έγινε σχολάρχης στην Τήνο και την Σύρο, όπου και πέθανε το 1828 σε ηλικία 70 ετών.

*Οι επόμενες προγραμματισμένες ομιλίες στην Διακίδειο Σχολή του Λαού είναι το Σάββατο 22-3-2014 στις 19.00 όπου ο Άγγελος Τσιγκρής, δικηγόρος, Δρ. Εγκληματολογίας, θα μιλήσει με θέμα «Όταν οι κοινωνίες καταρρέουν, η βία και το έγκλημα ευημερούν» και την Τετάρτη 26-3-2014 όπου ο αιδεσιμολογ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, ομότ. Καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα κάνει διάλεξη με θέμα «Το ΄21 που αγνοούμε».

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture