CULTURE

/

Απόψε στις 9 οι "Τρωάδες" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην Επίδαυρο - Καλά πήγε η χθεσινή γενική πρόβα - Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες

Κοινοποίηση
Tweet

Η 2η προγραμματισμένη παράσταση θα δοθεί στην Επίδαυρο το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 στις 21.00

Πέντε χρόνια μετά την αμφιλεγόμενη «Μήδεια» με την Λυδία Κονιόρδου και δέκα μετά την «Ηλέκτρα» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και την Μάγια Λυμπεροπούλου, το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας κατεβαίνει εκ νέου στον «απαιτητικό» θεατρικό στίβο του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ με την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή.

Η παράσταση που ήδη τυγχάνει ευρείας προβολής σήμερα στον Αθηναικό Τύπο, θα παρουσιαστεί απόψε Παρασκευή και το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 στις 21.00 και η προσμονή και ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού και των κριτικών είναι μεγάλη μιας και είναι η πρώτη φορά που η αξιόλογη θεατρική ηθοποιός Άννα Κοκκίνου παίζει στην Επίδαυρο, υποδυόμενη το ρόλο της σπαρακτικής και περήφανης βασίλισσας Εκάβης.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» στο σημερινό τους φύλλο κάνουν λόγο για το κλασικό έργο του Ευριπίδη που είναι και μία από τις πλέον δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες του που το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει φέτος υπό τύπον μιούζικαλ, με 32 μουσικούς και 15 ηθοποιούς στη σκηνή.

«Είναι ένα έργο που μιλάει για τους ηττημένους, είναι όμως ο θρίαμβος του ηττημένου γιατί η ήττα έχει κι ένα θρίαμβο. Η Εκάβη που έζησε την μεγάλη καταστροφή της Τροίας, αντιτάσσει στην εξουσία όλες τις εσωτερικές της δυνάμεις», ανέφερε στα «Νέα» η κυρία Κοκκίνου.

Το περιοδικό «Αθηνόραμα» στο καινούριο τεύχος του που κυκλοφορεί δημοσιεύει συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και σκηνοθέτη της παράστασης Θοδωρή Αμπαζή.

Όπως αναφέρει ο κ. Αμπαζής, η Εκάβη παρά τα δεινά που την βρίσκουν, παραμένει μία ισχυρή ηρωίδα που θρηνεί, θυμώνει, αντιστέκεται και καταφέρνει να βρει προοπτική μέσα στον όλεθρο και το χάος.

«Είναι από τις λίγες φορές που η Άννα Κοκκίνου δεν αυτοσκηνοθετείται. Είναι μία σπουδαία ηθοποιός και ο ρόλος της Εκάβης που ενσαρκώνει αποτελεί την ίδια την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Το έργο “Τρωάδες” μπορεί να διαβαστεί και ως λιμπρέτο όπερας. Γι’ αυτό και στην παράσταση μας θα εντοπίσετε στοιχεία όπως πολυφωνίες, φωνητικούς ακροβατισμούς, σύγχρονα μουσικά ακούσματα και στοιχεία μέχρι αναφορές στην τζαζ και την Κινέζικη όπερα», εξηγεί μιλώντας στο «Αθηνόραμα» ο κ. Αμπαζής.

Χθες Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013 το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο κοίλον της Επιδαύρου, του υποβλητικού αυτού επικλινούς αρχαίου σωζόμενου θεάτρου, η γενική πρόβα της παράστασης «Τρωάδες» που πήγε πολύ καλά παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργου Λούκου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Επίσης παρόντες χθες στην γενική πρόβα ήταν οι σκηνοθέτες Στάθης Λιβαθηνός και Μιχαήλ Μαρμαρινός, η φωνή του οποίου εξάλλου ακούγεται ηχογραφημένη στην αρχή της παράστασης (κάνει τον θεό Ποσειδώνα).

Ακόμα αναφορικά με το σκηνικό της Ελένης Μανωλοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, η βασική τροποποίηση σε σχέση με τις παραστάσεις που προηγήθηκαν στο Κάστρο της Πάτρας είναι η τοποθέτηση μίας μορφής γέφυρας που ενώνει από πίσω τα βασικό σκηνικό του έργου με τον κυκλικό βωμό.

Επίσης ξεχωριστή δουλειά έχει γίνει και στους φωτισμούς της παράστασης που υπογράφει ο Αλέκος Αναστασίου καθώς από ένα σημείο της παράστασης και μετά φωτίζονται υποβλητικά σε κόκκινο χρώμα τα γύρω δέντρα!

Ήδη στην Επίδαυρο βρίσκονται αρκετοί Πατρινοί όπως η πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Νανά Πατρώνη, η δημοτική συμβουλος και μέλος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Μαριάννα Σταματιάδου αλλά και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Λοτσάρης, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μακρής, κ.α. Από πλευράς του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων αναμένεται να παραστεί και να παρακολουθήσει την παράσταση ο Βαγγέλης Πολίτης που ήταν και ο επικεφαλής της φετινής καλλιτεχνικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Μετά το τέλος της χθεσινής γενικής πρόβας αρκετοί δείπνησαν στην γνωστή ταβέρνα της περιοχής Λεωνίδας καθώς και σε άλλα στέκια της περιοχής της Επιδαύρου.

Οι εκτιμήσεις των υπευθύνων του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας όσον αφορά την προσέλευση των θεατών είναι αισιόδοξες μεν αλλά κάπως συγκρατημένες. Για απόψε, πρώτη βραδιά των «Τρωάδων», εκτιμούν ότι οι θεατές θα κυμανθούν πάνω από τους 3.000 με την προοπτική το Σάββατο να είναι πολύ περισσότεροι. Το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο έχει το μείον ότι είναι στην «ουρά» του Αυγούστου και οι περισσότεροι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Να θυμίσουμε τους συντελεστές της παράστασης «Τρωάδες», οι οποίοι είναι οι εξής.

Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικό-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Χορογραφία- Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Επεξεργασία Μουσικού υλικού: Μιχάλης Παπαπέτρου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ελεάννα Τσίχλη και Κύνθια Βουκουβαλίδου

Βοηθός Σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα

Βοηθός Μουσικού: Μιχάλης Παπαπέτρου.

∆ιανομή:

Εκάβη: Άννα Κοκκίνου

Ελένη: Κατερίνα ∆ιδασκάλου

Αθηνά: Κόρα Καρβούνη

Ανδρομάχη: ∆ανάη Σαριδάκη

Κασσάνδρα: Τζωρτζίνα ∆αλιάνη

Μενέλαος: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης

Ταλθύβιος: Απόστολος Πελεκάνος

Ποσειδώνας (φωνή): Μιχαήλ Μαρμαρινός

Χορός:

Κέλυ Γιακουμάκη

Αναστασία Κατσιναβάκη

Κατερίνα Λάττα

Φιλιώ Λούβαρη

Μαρία Παρασύρη

Ελίνα Ρίζου

Αντιγόνη Φρυδά

Συμμετέχει ο Γιώργος Ζυγούρης

Δημήτρης Χουντής: φωνή-Σαξόφωνο

Παίρνει επίσης μέρος, απόλυτα και ταιριαστά ενταγμένη στην παράσταση η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης» με την Βάγια Ζεππάτου πλέον στο καλλιτεχνικό πηδάλιο ως υπεύθυνη της Ορχήστρας με τα μαντολίνα με την 28χρονη ιστορία.

Πρώτα Μαντολίνα:

Βάγια Ζεππάτου, Φώτης Παπαντωνίου, Παναγιώτης Ρουσσέας, Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου, Δήμητρα Περδίκη, Δήμητρα Αψόμωτου.

Δεύτερα Μαντολίνα:

Δάφνη Ζουρνατζή, Μαρία Καζαντζίδη, Παναγιώτα Λουκοπούλου, Ανδριάνα Αγγελοπούλου, Περικλής Σιούντας, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Γιάννης Γιαννόπουλος.

Μαντόλες:

Ελένη Λάππα, Δήμητρα Τουλιάτου, Νικόλας Φωτόπουλος, Αλέξης Ορφανός.

Κιθάρες:

Βασίλης Πουρνιάς, Έλενα Τζουφέτα, Αγγελική Πανίτσα, Κυριάκος Ζαφειρόπουλος, Γαβριέλα Βασιλοπούλου, Ανδρόνικος Καραμπέρης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Στέλλα Μπαλή, Κωνσταντίνος Λοτσάρης.

Κόντρα Μπάσο:

Βιλέν Καραπετιάν.

*Η παράσταση ήδη έχει παιχθεί με επιτυχία για 9 ημέρες στην Πάτρα, στο χώρο του Κάστρου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Ιουλίου, όπου την είδαν κοντά στους 3.000 θεατές ενώ τον Σεπτέμβρη επίκειται να παιχθεί και στο Ηρώδειο.

Τα εισιτήρια στην Επίδαυρο κοστίζουν από 5 ευρώ έως 45 ευρώ τα πιο ακριβά στα κάτω μπροστινά διαζώματα.

Επίσης να θυμίσουμε ότι στις 4 το απόγευμα από την πλατεία Τριών Συμμάχων και Όθωνος Αμαλίας αναχωρεί πούλμαν που θα μεταφέρει Πατρινούς θεατές στην Επίδαυρο για να δουν τις «Τρωάδες», το οποίο και θα επιστρέψει στην Πάτρα αμέσως μετά.

Επιμέλεια - Τάκης Γ. Μαρτάτος

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture