Τι θα γίνει με τη διακίνηση των προϊόντων
Δεμένα στα λιμάνια είναι από σήμερα τα πλοία,λόγω της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών. Την ίδια ώρα προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στα νησιά για τις παρενέργειες που θα προκαλέσει η απεργία στον εφοδιασμό προίόντων και στην τοπική νησιωτική οικονομία. Η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Ξεκίνησε σήμερα στις 06.00 το πρωϊ και θα διαρκέσει έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 21 Μαρτίου, ενώ αναμένεται να γίνουν κυλιόμενες,
Ανάμεσα στα αιτήματα των ναυτικών είναι:
- Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
- Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία
- Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό
- Διατήρηση των εφάπαξ παροχών, διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 7) (αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ)
- Άμεση επαναλειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (Ν.Ι.Ε.Ν.)
- Διατήρηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών )Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.) ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου.
- Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο)
- Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών
- Μη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.
-Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών
- Προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα
-Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών
-Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.
Στην ανακοίνωση των ναυτεργατών επισημαίνεται ότι «οι ναυτεργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά είναι αποφασισμένοι να υπερασπισθούν δυναμικά τις εργασιακές και κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις τους από την ανελέητη και άγρια επίθεση της συγκυβέρνησης και να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου με ιστορία χιλιάδων ετών και προσφορά στο έθνος με το πολύτιμο συνάλλαγμά τους αλλά και το ίδιο τους το αίμα για την πατρίδα.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην ΠΝΟ περιγράφοντας την κατάσταση με την προμήθεια των προϊόντων.«Όλη η Κρήτη έχει τώρα προϊόντα! Η Ιεράπετρα είναι φουλ. Μετά τις 15 Μαρτίου θα έχουν μπει όλα τα θερμοκήπια στην παραγωγή, Χανιά, Μεσαρά, Ιεράπετρα» υποστηρίζει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης.
Ήδη οι παραγωγοί άρχισαν να κόβουν μεγαλύτερες ποσότητες τομάτες για να τις πουλήσουν πριν την απεργία. Έως την περασμένη Παρασκευή άρχισαν να κόβουν και αγγούρια.
«Μετά τις 15 Μαρτίου τα αγγούρια πρέπει να κόβονται κάθε 36 ώρες και οι τομάτες κάθε 4-5 μέρες. Τι θα γίνει τότε;» αναρωτιόνται οι αγρότες.
Αναλυτικά η επιστολή που απέστειλε ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, τονίζει στην επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης, θα πληγεί για ακόμα μια φορά, την στιγμή που οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα αναγκαστούν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της σοδειάς και κατ’ επέκταση του εισοδήματος τους.
Πολλά από τα κρητικά προϊόντα είναι ευπαθή και τροφοδοτούν μεγάλα τμήματα της ελληνικής περιφέρειας, όπως και αγορές του εξωτερικού. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η απώλεια αγορών είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό της χώρας είναι μια οδυνηρή συνέπεια. Ακόμα πιο οδυνηρή είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας και της Κρήτης απέναντι στις αγορές, τη στιγμή που η αποκατάσταση της αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και κινητοποιήσεις στο χώρο των θαλασσίων μεταφορών θα επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα στον τουριστικό τομέα. Οι συνέπειες από ανάλογες κινητοποιήσεις στο παρελθόν υπήρξαν ολέθριες για τη τοπική οικονομία και δεν είναι σήμερα η ώρα για να τις υποστεί ξανά».
Αγωνία στις Κυκλάδες
Σήμα κινδύνου εκπέμπει και το Επιμελητήριο Κυκλάδων με επιστολές προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αλλά και την υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή τις εξαγγελθείσες προθέσεις της ΠΝΟ για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το επιμελητήριο καλεί την ΠΝΟ να επιλέξει διαφορετικούς τρόπους αγώνα και διεκδίκησης των αιτημάτων της, αποφεύγοντας τη δημιουργία πεδίου αντιπαλότητας με το σύνολο του νησιωτικού πληθυσμού, στην οποία θα οδηγήσει η εκ νέου καταδίκη των νησιών σε αποκλεισμό.
Στις επιστολές που υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, αναφέρεται ακόμη ότι «λόγω της δυσμενούς συγκυρίας που βιώνουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας πρέπει να δείξουμε σύνεση, ωριμότητα και ομόνοια».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό οι κρατήσεις εμφανίζουν μείωση 40% σε σύγκριση με πέρυσι και μια περαιτέρω συρρίκνωση του θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στα νησιά αλλά και τον ακτοπλοϊκό κλάδο.
Τι λέει η Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε με αφορμή τη συνάντηση με τους ναυτεργάτες:
«Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα έγινε μια εξαντλητική συζήτηση στην οποία δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις και διασφαλίσεις για το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό, το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα Ταμεία.
Ελπίζω και εύχομαι ότι θα επικρατήσει αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και ότι δεν θα υπάρξουν ζητήματα που θα θίξουν τους πολίτες της χώρας μας τα νησιά μας, την οικονομία και τις εξαγωγές».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr