Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μια αξέχαστη εμπειρία ο Επιτάφιος στη Ναύπακτο - Η συνάντηση στο λιμάνι και το σόου των πυροτεχνημάτων

Μια αξέχαστη εμπειρία ο Επιτάφιος στη Να...

Το ιστορικό του εθίμου

Την τιμητική της έχει τη Μεγάλη Παρασκευή η Ναύπακτος η οποία εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα που προσελκύει επισκέπτες από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Το έθιμο της Μ. Παρασκευής στην Ναύπακτο, που θέλει του Επιταφίους των δύο εκκλησιών της πόλης (Αγ. Δημήτριο και Αγία Παρασκευή) να συναντιούνται στο λιμάνι, διαρκεί από την δεκαετία του ’50.

Από τότε οι ψαράδες στόλιζαν τις πολεμίστρες του λιμανιού με εκατοντάδες αναμμένες δάδες. Αυτή τους την ξεχωριστή ιδέα ουσιαστικά αγκάλιασε ο Δήμος Ναυπακτίας από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας εμπλουτίζοντάς το με υπέροχα φωτεινά πυροτεχνήματα μετά το τέλος της περιφοράς που κάνουν τη νύχτα-μέρα.

Μετά τους ψαλμούς των ύμνων της Μεγάλης Παρασκευής, ξεκινάει η περιφορά του επιταφίου από την Αγία Παρασκευή, συνοδευόμενος από τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου. Έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, η πομπή του επιταφίου της Αγίας Παρασκευής σταματάει, περιμένοντας τους πιστούς που έχουν συρρεύσει στον Άγιο Δημήτριο να ενωθούν με αυτούς ενώ το ίδιο γίνεται και με τον επιτάφιο.

Πλέον, η μεγαλιώδης και τεράστια πομπή των πιστών μαζί με τους προπορευόμενους επιταφίους, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και λύπης, σε συνδυασμό με τους ψαλμούς των ιερέων και των ήχων της φιλαρμονικής κατευθύνονται προς το γραφικό λιμάνι της πόλης.

Γεμάτο από χιλιάδες κόσμο το λιμανάκι της Ναυπάκτου αναμένει την άφιξη των επιραφίων και της πομπής στο σκοτάδι. Η μόνη πηγή φωτός είναι οι φωτιές που έχουν ανάψει πάνω στο τείχος και μέσα στη θάλασσα. Εκείνος που ξεχωρίζει είναι ο φλεγόμενος σταυρός που κρέμεται στην είσοδο του λιμανιού.

Από τα ηχεία ακούγονται ύμνοι μέχρι να φτάσουν οι επιτάφιοι και οι ιερείς στο κατώτερο μέρος του λιμανιού. Στη συνέχεια ακολουθούν ψαλμοί και δοξασίες. Ο λόγος του Μητροπολίτη δίνει το έναυσμα για την αποχώρηση των επιταφίων και την έναρξη των πυροτεχνημάτων.

Ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα πάνω από το φλεγόμενο λιμάνι που μένει αξέχαστο σε όσους το έχουν παρακολουθήσει, πολλοί εκ των οποίων επιστρέφουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη Ναύπακτο.

 

Με πληροφορίες από npress.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις