Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην Ιρλανδία ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρος Γρουμπός σε ειδική επιστημονική εκδήλωση

Στην Ιρλανδία ο ομότιμος καθηγητής του Π...

Η εκδήλωση ήταν προς τιμήν του Professor Mike Cooley

Ο Πέτρος Π. Γρουμπός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών βρέθηκε στην Ιρλανδία σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση στο Κρατικό Πολυτεχνείο της πόλεως Waterford (Waterford Institute of Technology-WIT). Η εκδήλωση ήταν προς τιμήν του Professor Mike Cooley. Το Πολυτεχνείο του Waterford, εγκαινίασε  Ερευνητικό Κέντρο και βιβλιοθήκη στο όνομα του καθηγητή  Mike Cooley.

Προσκεκλημένος για την τελετή των εγκαινίων ήταν ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας,  Michael D Higgins, Υπουργοί, Δήμαρχοι  και οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου WIT. Σε αυτήν την εκδήλωση είχε προσκληθεί μεταξύ άλλων καθηγητών από όλο τον κόσμο και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Πέτρος Π. Γρουμπός να δώσει  την κεντρική ομιλία μετά τις προσφωνήσεις των επισήμων.

Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «Η κληρονομιά του Mike Cooley για τη δημιουργία νέας γνώσης μέσω ευφυούς και γνωστικού ελέγχου». Για τον καθηγητή Πέτρο Γρουμπό αυτή ήταν η πιο τιμητική πρόσκληση στην ακαδημαική και επιστημονική καριέρα του. Μια πρόσκληση που τιμά ιδιαίτερα και το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και την πόλη των Πατρών.

Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας λόγω διαβουλεύσεων στις Βρυξέλες για το Brexit, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί αλλά έστειλε ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα. Στο μήνυμά του αναφέρθηκε εκτενώς στην παγκόσμια επιστημονική και πνευματική συνεισφορά του Καθ. Cooley. Αποκάλεσε τον M. Cooley έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες και διανοούμενους που έδωσε η Ιρλανδία στην ανθρωπότητα.  Ο Michael Cooley είναι ένας διάσημος μηχανικός  της Αεροναυπηγικής και Συστημάτων, του οποίου η κριτική μελέτη με θέμα τη  δημιουργία νέας γνώσης μέσω αυτοματοποίησης και μηχανοργάνωσης της εργασίας είχε τεράστιο αντίκτυπο σε μια γενιά ακαδημαϊκών, ερευνητών  και επαγγελματιών τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο ομότιμος καθηγητής κ. Γρουμπός εστίασε την ομιλία του στη κληρονομιά του Mike Cooley «για τη δημιουργία νέας γνώσης μέσω ευφυούς και γνωστικού ελέγχου». Σύμφωνα με τον Μ.  Cooley: «επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αποδειχθεί πάντοτε ότι είναι αμφίδρομες. Παρήγαγαν την ομορφιά της Βενετίας και την περιβαντολογική καταστροφή  του Τσέρνομπιλ, τις θεραπείες φροντίδας των ακτίνων Χ του Roentgen και την καταστροφή της Χιροσίμα».

Ο Michael Cooley είναι ένας διάσημος μηχανικός Αεροναυπηγικής και συστημάτων, η κριτική του οποίου για την αυτοματοποίηση και τη μηχανοργάνωση της εργασίας είχε τεράστιο παγκόσμια αντίκτυπο μετά το 1970. Δεκαετίες πριν, μετά το οικονομικό κραχ, διατυπώθηκαν ανησυχίες σχετικά με τις «μαύρες επιπτώσεις» από μια αλγοριθμική πολιτισμού. Τότε  ο Mike Cooley εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το «ανθρώπινο τίμημα της αυτοματοποίησης». Υποστήριξε ένα εναλλακτικό «ανθρωποκεντρικό  όραμα» της κοινωνικά χρήσιμης τεχνολογίας που ενσάρκωνε το ήθος της συμβίωσης ανθρώπου-μηχανής που θεωρούσε ως αναγκαία, τη συνεργασία της ανθρώπινης κρίσης και τις τεράστιες  ικανότητες του «υπολογισμού της μηχανής».

Ο Καθ.Γρουμπός στην ομιλία του συνέχισε να συνδέει τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους με την εναλλακτική προτεινόμενη θεωρία του Μ. Cooley για ένα «ανθρωποκεντρικό όραμα» της κοινωνικά χρήσιμης τεχνολογίας.

Επεσήμανε ακόμη ότι η επιστήμη και η τεχνολογία είναι σήμερα κορυφαίες άκρες στην κοινωνία—μάλλον με τον ίδιο τρόπο που η «θρησκεία» ήταν στη μεσαιωνική εποχή. Αυτή η νέα «θρησκεία» μπερδεύει τους ανθρώπους με analytics και τεχνική ορολογία, και η προφανής ορθολογικότητα της «συμβολικής λογικής» κτυπά την κοινή λογική των ανθρώπων. Όμως δεν προξενεί καμία έκπληξη ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη ανησυχία ανάμεσα σε πολλούς κοινωνικά προσανατολισμένους ερευνητές για το «υπαρξιακό κίνδυνο» της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence)  και τις ηθικές και κοινωνικές επιπτώσεις των Μεγάλων Δεδομένων (Big Data)  και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Τhings). Σε όλα τα Φόρουμ υπάρχει έντονα αυτή η συζήτηση η οποία κατά τον Καθ. Πέτρο Γρουμπό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τις πολιτικές ηγεσίες ολόκληρου του κόσμου και τα συμπεράσματα αυτών των Φόρουμ να ληφθούν παράλληλα σοβαρά υπ’όψιν.

Ο Καθ. Γρουμπός με φόντο την περίφημη φράση του Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα.

Ο Καθ. Γρουμπός με φόντο την περίφημη φρ...

Ο Καθ. Γρουμπός με φόντο την περίφημη φράση του Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα.

Ακόμη τόνισε ότι η ανθρωπότητα χρειάζεται μια ΣΟΦΗ (WISE) «ανθρωποκεντρική προσέγγιση» για να λύσει τα τόσα πολλά, δύσκολα και προκλητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο Πρύτανης του WIT πρότεινε στον καθηγητή  κ. Γρουμπό να γίνει μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου που φέρει το όνομα του Mike Cooley την οποία και αποδέχτηκε.  Ο Καθ. Γρουμπός είχε μία σειρά συναντήσεων με τις επίσημες αρχές του WIT για την πιθανή δημιουργία «ανθρωποκεντρικών συστημάτων» στη Δυτική Ελλάδα καθώςκαι στα Δυτικά Βαλκάνια. Υποσχέθηκε δε στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής σχολής του WIT ότι θα δεί πολύ θετικά  αυτό το θέμα στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα συζήτησαν την περίπτωση διοργάνωσης Παγκόσμιου συνεδρίου για«ανθρωποκεντρικά συστήματα» το καλοκαίρι του 2020 στην Πάτρα.

 

Raphael, detail of Plato and Aristotle, School of Athens, 1509-1511, fresco (Stanza della Segnatura, Palazzi Pontifici, Vatican).

Raphael, detail of Plato and Aristotle, ...

Raphael, detail of Plato and Aristotle, School of Athens, 1509-1511, fresco (Stanza della Segnatura, Palazzi Pontifici, Vatican).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις