Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Τα πιο αξέχαστα γκρουπ του Πατρινού Καρναβαλιού - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Τα πιο αξέχαστα γκρουπ του Πατρινού Καρν...

Το «Οικογενειακό ενθύμημα», οι «Αθάνατοι», τα «Γαϊτάκια» και το ...«Άσπρο μαύρο»

Το the best carnival ξεφυλλίζει καρναβαλικά άλμπουμ περασμένων δεκαετιών και θυμάται αξέχαστες στιγμές, από αυτές που όσα χρόνια κι αν περάσουν, διατηρούν την αύρα του αξεπέραστου. Οι παρέες είναι αυτές που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν το Καρναβάλι της Πάτρας. Κάποιες από αυτές όμως κατέχουν δικαίως τον τίτλο των ιστορικών.

«Οικογενειακόν ενθύμημα» ή «Ασπρόμαυρη φωτογραφία»

Με μόλις 19 μέλη, ανάμεσά τους η αξέχαστη Φιφή Πανουτσοπούλου και οι έτερες καλλονές της εποχής Νινέτα Ροδοπούλου, Δανάη Αντωνοπούλου, η νυν πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ελένη Δάσιου, ο π. καλλιτεχνικός διευθυντής του Καρναβαλιού Στάθη Χρυσικόπουλος, μια «χρυσή παρέα» που το 1979 φόρεσε αυθεντικά ρούχα εποχής και πόζαρε και στις δύο πλευρές ενός φορτηγού παρελαύνοντας ακίνητοι θέλοντας να δώσουν την αίσθηση της φωτογραφίας.

 

"Οικογενειακόν ενθύμημα"
"Οικογενειακόν ενθύμημα"
"Οικογενειακόν ενθύμημα"
"Οικογενειακόν ενθύμημα"
"Οικογενειακόν ενθύμημα"
"Οικογενειακόν ενθύμημα"
"Οικογενειακόν ενθύμημα"

Την επόμενη χρονιά η παρέα (που προκάλεσε πρωτοφανή αίσθηση στην παρέλαση) ενισχύθηκε με νέα μέλη και παρήλασαν ως αγάλματα, ενώ την αμέσως επόμενη ως «Ανθρωπάκια του Γαϊτη» με τον ίδιο τον Γιάννη Γαΐτη να συμμετέχει στο γκρουπ.

«Ο ίδιος ο Γιάννης Γαϊτης ενθουσιασμένος από την παρουσίαση αυτή μας χρησιμοποίησε και σε πολλά άλλα δικά του events, των οποίων η εμπειρία ήταν εξαιρετική! Παρουσίαση του έργου του στις Βρυξέλες, στην Θεσσαλονίκη και ακόμα ακόμα συμμετοχή σε θεατρική παράσταση στα νταμάρια του Βύρωνα με σκηνοθέτη τον Μίνω Βολονάκη» θυμάται η Τασία Δενδρινού.

Ακολούθησαν οι Πιερότοι, η Τούρτα, οι Αθάνατοι, που ήταν επίσης μεγάλη στιγμή και για το Καρναβάλι της Πάτρας και για μας στη συνέχεια...οι ολίγοι Αθάνατοι με τον Λάκη Φιλιππατο σε ρόλο «Θεού» και τον Γιώργο Μπογδανόπουλο. Τρελλοί για λύσιμο, και κατόπιν μέχρι και σήμερα το Ασπρο Μαύρο...ή Κλαυσίγελως, με τον Σωτήρη Μιχαλόπουλο να πρωτοστατεί, ενδιάμεσα και παράλληλα με το Ασπρο- Μαύρο, οι Τροβαδούροι και η Αιτία Του Κακού.

 

Τα «Ανθρωπάκια του Γαϊτη» με τον Γιάννη Γαΐτη ανάμεσά τους
Πιερότοι
Αθάνατοι
Αγάλματα
"Άσπρο μαύρο" φωτ. του Οδυσσέα Ξεριζωτή

Και το «Άσπρο μαύρο»

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες καρναβαλικές ομάδες – παρέες της Πάτρας με μεγάλη ιστορία και παράδοση στα «πειράγματα» και γουστόζικα αστεία, συχνά με «πιπεράτο» περιεχόμενο είναι αυτή του περίφημου γκρουπ 74.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το γκρουπ ως το «Άσπρο Μαύρο»καθώς οι μεταμφιεσμένοι βγαίνουν στις καρναβαλικές παρελάσεις με αμφίεση σε ασπρόμαυρο χρωματικό τόνο έχοντας ως «μπροστάρηδες» τον βασικό «πυρήνα» της παρέας, οι οποίοι ξεχωρίζουν λόγω της πάντα προσεγμένης καρναβαλικής τους παρουσίας αλλά και της φασαρίας και ντόρου που κάνουν με τα κρουστά μουσικά όργανα (τύμπανα, κατσαρολικά ακόμη και πνευστά όργανα παλιότερα).

Κι όμως η παρέα του 74 που εξελίχθηκε στο πλήρωμα «άσπρο μαύρο» είχε ξεκινήσει ως μία παρέα με επικεφαλής τον αξέχαστο Σωτήρη Μιχαλόπουλο, ο οποίος κάθε χρόνο έδινε την ιδέα και το γενικό πρόσταγμα. Μάλιστα η χρονιά εκκίνησης της "σκαμπρόζικης" αυτής παρέας ήταν πριν ακριβώς 41 χρόνια στο καρναβάλι του 1974, γι' αυτό και το όνομα 74. Μέχρι το ’87 η αποκαλούμενη παρέα του Σωτήρη Μιχαλόπουλου έβγαινε στο γκρουπ του Χάρη Πανούτσου. Εκείνη την χρονιά είχε βγει το πλήρωμα με τίτλο «Ευρωπανηγύρι».

Μετά σιγά σιγά η παρέα αυτονομήθηκε και κάθε χρόνο διοργάνωνε και διαφορετικό πείραγμα. Την μία χρονιά οργάνωναν καρναβαλικό «αγορανομικό έλεγχο» και την άλλη "υγειονομικό".

Άλλες χαρακτηριστικές παλιές πλάκες και πειράγματα της παρέας ήταν όταν φορώντας φουστανέλα και φράκο πήγαν με φωτοτυπίες χιλιάρικων την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά και κρατώντας κι ένα κουτί πάμπερς μπήκαν σε μία τράπεζα της Πάτρας για να κάνουν κατάθεση.

Έχουν βγει και ως τυφλοί κρατώντας μία φωτογραφία και χαρτί ότι χρήζουν εγχείρησης στο εξωτερικό και μία άλλη φορά φορώντας παπιγιόν μπήκαν και έκαναν επίταξη σε λεωφορεία. Βγήκαν και ως άλλοι «Κ…αρχιδόνοι», «Μο…μάχοι» ενώ ανέβασαν και καρναβαλικά κωμειδύλλεια όπως η Γκόλφω σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στο κάτω μέρος της Πατρέως και η Οδύσσεια – Αφροδύσσεια!

Το ’88 είχαν βγει ως «Οι Άγιοι Σαλοί» με λινάτσες και στουπιά, το ’90 ως Πυροβόλον Άρτεμις ενώ άρχισαν να καθιερώνονται ως η παρέα του «Άσπρου Μαύρου» όταν πρωτοντύθηκαν με φουστανέλες και φράκα. Είναι άξιο αναφοράς ότι και την χρονιά που η «ψυχή» της παρέας Σωτήρης Μιχαλόπουλος έφυγε από τη ζωή, ο ίδιος είχε προλάβει να δώσει καρναβαλικές οδηγίες στην παρέα.

Η φιλοσοφία τους είναι να συμμετέχουν και να παρεμβαίνουν στα καρναβαλικά δρώμενα, κάνοντας διάφορες εμφανίσεις και αναστατώνοντας τον κόσμο με γιορτινό τρόπο, σκετς. Ακόμα και σήμερα παρότι στο «Άσπρο Μαύρο» συμμετέχουν ελεύθερα διάφοροι συμμετέχοντες (πριν δύο χρόνια όπως λέγεται έφτασαν να παρελάσουν κοντά 3.000 άτομα) προσπαθούν έστω με έμμεσο τρόπο οι βασικοί της παρέας να διαφυλάξουν τον χαρακτήρα της παρέας και να μην χαθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της όπως τα κρουστά ή οι προσεγμένες εμφανίσεις.

Μία χρονιά είχαν σχηματίσει την αυτοσχέδια μπάντα «Ρεκλούτα» (που σημαίνει όχι κυριλέ, “τσόλια”) είχαν μαζέψει μέχρι και 60 τηγάνια αλλά και κατσαρόλες ενώ είχαν αγοράσει καραμούζες ακόμα και αληθινά πνευστά μουσικά όργανα!

Όσο για τις μεταμφιέσεις των «αρχηγών» της παρέας συνδυάζουν παλιά λαϊκά ενδύματα, στρατιωτικά εξαρτήματα και στολές ανακατεμένα με αριστοκρατικά μοτίβα.

Πλέον ο κόσμος γνωρίζει το «Άσπρο Μαύρο» και σε αυτό εκτός από τα βασικά μέλη της παρέας και τους φίλους τους, σπεύδουν να συμμετάσχουν αυθόρμητα και διάφοροι άλλοι καρναβαλιστές που επιλέγοντας δικά τους ρούχα και αμφίεση σε μαύρο άσπρο, ξέρουν πως εδώ θα περάσουν καλά και δεν θα χαλάσουν χρήματα για να πάρουν στολή όπως σε ένα άλλο γκρουπ, κάτι που δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις που δεν υπάρχει σεβασμός στη φιλοξενία.

Η παρέα του "74" έχει μείνει στην τοπική καρναβαλική ιστορία και για τα χάπενινγκ που κάνει την Τσικνοπέμπτη όπως μία χρονιά που έψησαν ρέγκες στην Πατρέως!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πατρινό Καρναβάλι 2019