Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ερώτηση Φωτήλα για αναθέσεις μελετών από το ΕΑΠ

Ερώτηση Φωτήλα για αναθέσεις μελετών από το ΕΑΠ

Κάνει λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει τα εξής: "Στις αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης και έκδοσης ένδεκα (11) μελετών σχετικών με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Η συνολική δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 330.000 €. Δηλαδή κάθε πρόγραμμα από τα 11 που επιλέχθηκαν θα χρηματοδοτηθεί για είκοσι τέσσερις μήνες εργασίας με αμοιβή 30.000 € έκαστο (!) τη στιγμή που ανάλογες μελέτες σε άλλα πανεπιστημιακά – ερευνητικά ιδρύματα κοστίζουν πολύ λιγότερα χρήματα.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους δαπανήθηκε το εν λόγω ποσό όταν χρονίζουν οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΑΠ προς το εκπαιδευτικό προσωπικό του, ποιοι είναι οι ένδεκα (11) ερευνητές – ερευνήτριες που επελέγησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης και με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους ο ίδιος ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π ετέθη επιστημονικός υπεύθυνος της Επιτροπής Αξιολόγησης των ένδεκα (11) προτάσεων δίνοντας την εντύπωση ότι ο ίδιος αποφάσισε τελικά ποιοι θα επιλεγούν να αναλάβουν και εντείνοντας έτσι την αδιαφάνεια και τη μη ύπαρξη ουσιαστικής αξιολόγησης της σχετικής διαδικασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Θέμα: Αδιαφανείς αναθέσεις μελετών για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π)

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εθνεγερσία. Εξ αφορμής αυτού, η διορισμένη διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π), με επιστημονικό υπεύθυνο τον ίδιο τον πρόεδρό της, προκήρυξε τον Ιούνιο του 2018 τη χρηματοδότηση και έκδοση ένδεκα (11) μελετών σχετικών με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους μηχανισμούς οργάνωσής της, με χρονικό ανάπτυγμα τις δεκαετίες 1810 και 1820.

Η συνολική δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 330.000 €. Δηλαδή κάθε πρόγραμμα από τα 11 που επιλέχθηκαν θα χρηματοδοτηθεί για είκοσι τέσσερις μήνες εργασίας με αμοιβή 30.000 € έκαστο! Τη στιγμή δηλαδή που παραμένουν άλυτα εργασιακά και οικονομικά θέματα του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π) του Ε.Α.Π, με αρκετούς Σ.Ε.Π να μην έχουν λάβει ακόμα οδοιπορικά που κατέβαλαν από την τσέπη τους την προηγούμενη εκπαιδευτική χρονιά, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες τη στιγμή που ανάλογες μελέτες σε άλλα πανεπιστημιακά – ερευνητικά ιδρύματα κοστίζουν πολύ λιγότερα χρήματα.

Αποτελεί δε «πρωτοτυπία» η αξιολόγηση των προτάσεων και η επιλογή όσων εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε με τεράστια καθυστέρηση τέσσερις (4) μήνες μετά, να γίνει από Επιστημονική Επιτροπή την ευθύνη της επιστημονικής παρακολούθησης της εκπόνησής των είχε ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος, δηλαδή ο ίδιος ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ!

Με βάση τα προεκτεθέντα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. 1. Για ποιους λόγους δαπανήθηκε το τεράστιο ποσό των 330.000 € για την εκπόνηση των ένδεκα (11) μελετών για την ιστορία της Επανάστασης του 1821 τη στιγμή που χρονίζουν οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΑΠ προς το εκπαιδευτικό προσωπικό του;
  2. 2. Ποιοι είναι οι ένδεκα (11) ερευνητές – ερευνήτριες που επελέγησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης και με ποια κριτήρια; Παρακαλούμε όπως μας δοθούν τα σχετικά βιογραφικά.
  3. 3. Για ποιους λόγους ο ίδιος ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π ετέθη επιστημονικός υπεύθυνος της Επιτροπής Αξιολόγησης των ένδεκα (11) προτάσεων δίνοντας την εντύπωση ότι ο ίδιος αποφάσισε τελικά ποιοι θα επιλεγούν να αναλάβουν και εντείνοντας έτσι την αδιαφάνεια και τη μη ύπαρξη ουσιαστικής αξιολόγησης της σχετικής διαδικασίας;"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις