Ερώτηση Φωτήλα για αναθέσεις μελετών από το ΕΑΠ

Πολιτική

Κάνει λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες

09/01/2019 23:44

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε επίσης
Αυτοί είναι οι 39 πρώτοι υποψήφιοι του Πελετίδη για το Δήμο της Πάτρας Όλα τα ονόματα της "Λαϊκής Συσπείρωσης"
Αυτοί είναι οι 39 πρώτοι υποψήφιοι του Πελετίδη για το Δήμο της Πάτρας
Ερώτηση Φωτήλα για αναθέσεις μελετών από το ΕΑΠ  Κάνει λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες
 

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει τα εξής: "Στις αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης και έκδοσης ένδεκα (11) μελετών σχετικών με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Η συνολική δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 330.000 €. Δηλαδή κάθε πρόγραμμα από τα 11 που επιλέχθηκαν θα χρηματοδοτηθεί για είκοσι τέσσερις μήνες εργασίας με αμοιβή 30.000 € έκαστο (!) τη στιγμή που ανάλογες μελέτες σε άλλα πανεπιστημιακά – ερευνητικά ιδρύματα κοστίζουν πολύ λιγότερα χρήματα.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους δαπανήθηκε το εν λόγω ποσό όταν χρονίζουν οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΑΠ προς το εκπαιδευτικό προσωπικό του, ποιοι είναι οι ένδεκα (11) ερευνητές – ερευνήτριες που επελέγησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης και με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους ο ίδιος ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π ετέθη επιστημονικός υπεύθυνος της Επιτροπής Αξιολόγησης των ένδεκα (11) προτάσεων δίνοντας την εντύπωση ότι ο ίδιος αποφάσισε τελικά ποιοι θα επιλεγούν να αναλάβουν και εντείνοντας έτσι την αδιαφάνεια και τη μη ύπαρξη ουσιαστικής αξιολόγησης της σχετικής διαδικασίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

Θέμα: Αδιαφανείς αναθέσεις μελετών για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π)

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την εθνεγερσία. Εξ αφορμής αυτού, η διορισμένη διοίκηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π), με επιστημονικό υπεύθυνο τον ίδιο τον πρόεδρό της, προκήρυξε τον Ιούνιο του 2018 τη χρηματοδότηση και έκδοση ένδεκα (11) μελετών σχετικών με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους μηχανισμούς οργάνωσής της, με χρονικό ανάπτυγμα τις δεκαετίες 1810 και 1820.

Η συνολική δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 330.000 €. Δηλαδή κάθε πρόγραμμα από τα 11 που επιλέχθηκαν θα χρηματοδοτηθεί για είκοσι τέσσερις μήνες εργασίας με αμοιβή 30.000 € έκαστο! Τη στιγμή δηλαδή που παραμένουν άλυτα εργασιακά και οικονομικά θέματα του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π) του Ε.Α.Π, με αρκετούς Σ.Ε.Π να μην έχουν λάβει ακόμα οδοιπορικά που κατέβαλαν από την τσέπη τους την προηγούμενη εκπαιδευτική χρονιά, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες τη στιγμή που ανάλογες μελέτες σε άλλα πανεπιστημιακά – ερευνητικά ιδρύματα κοστίζουν πολύ λιγότερα χρήματα.

Αποτελεί δε «πρωτοτυπία» η αξιολόγηση των προτάσεων και η επιλογή όσων εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε με τεράστια καθυστέρηση τέσσερις (4) μήνες μετά, να γίνει από Επιστημονική Επιτροπή την ευθύνη της επιστημονικής παρακολούθησης της εκπόνησής των είχε ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος, δηλαδή ο ίδιος ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ!

Με βάση τα προεκτεθέντα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. 1. Για ποιους λόγους δαπανήθηκε το τεράστιο ποσό των 330.000 € για την εκπόνηση των ένδεκα (11) μελετών για την ιστορία της Επανάστασης του 1821 τη στιγμή που χρονίζουν οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΑΠ προς το εκπαιδευτικό προσωπικό του;
  2. 2. Ποιοι είναι οι ένδεκα (11) ερευνητές – ερευνήτριες που επελέγησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης και με ποια κριτήρια; Παρακαλούμε όπως μας δοθούν τα σχετικά βιογραφικά.
  3. 3. Για ποιους λόγους ο ίδιος ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π ετέθη επιστημονικός υπεύθυνος της Επιτροπής Αξιολόγησης των ένδεκα (11) προτάσεων δίνοντας την εντύπωση ότι ο ίδιος αποφάσισε τελικά ποιοι θα επιλεγούν να αναλάβουν και εντείνοντας έτσι την αδιαφάνεια και τη μη ύπαρξη ουσιαστικής αξιολόγησης της σχετικής διαδικασίας;"

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 09/01/2019 23:44

Τυπώθηκε: 20/03/2019 16:34

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/513886

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Αποκαλυπτήρια" για το νέο Moxy Hotel στην Ηρώων Πολυτεχνείου - Ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του πρώην Μωρέα- ΦΩΤΟ "Αποκαλυπτήρια" για το νέο Moxy Hotel στην Ηρώων Πολυτεχνείου - Ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του πρώην Μωρέα- ΦΩΤΟ
Πάτρα: Νεκρή η 52χρονη που έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας -ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ Πάτρα: Νεκρή η 52χρονη που έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας -ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
Έκλαιγε και φώναζε "Θέλω τον μπαμπά μου" το κοριτσάκι πριν το πετάξει από τον πέμπτο όροφο η μητέρα του Έκλαιγε και φώναζε "Θέλω τον μπαμπά μου" το κοριτσάκι πριν το πετάξει από τον πέμπτο όροφο η μητέρα του
Πάτρα: Έσβησε ξαφνικά στα 53 του ο Ιωσήφ Κρεμμύδας Πάτρα: Έσβησε ξαφνικά στα 53 του ο Ιωσήφ Κρεμμύδας
"Πόλεμος" Σπύρου Στεργίου με αρτοπώλες με φόντο την χθεσινή απεργία: "Τιμωρήστε τους" "Πόλεμος" Σπύρου Στεργίου με αρτοπώλες με φόντο την χθεσινή απεργία: "Τιμωρήστε τους"
"Ξεκατινιάστηκαν"... διαδικτυακά Βασίλης Ζούλιας- Βίκυ Χατζηβασιλείου για ένα μίνι φόρεμα! "Ξεκατινιάστηκαν"... διαδικτυακά Βασίλης Ζούλιας- Βίκυ Χατζηβασιλείου για ένα μίνι φόρεμα!
Αυτοί είναι οι 39 πρώτοι υποψήφιοι του Πελετίδη για το Δήμο της Πάτρας Αυτοί είναι οι 39 πρώτοι υποψήφιοι του Πελετίδη για το Δήμο της Πάτρας
Παραιτήθηκε από την Παναχαϊκή ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος Παραιτήθηκε από την Παναχαϊκή ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος
Νίνο: Η φωτογραφία του πρώην πεθερού του, Γιώργου Βαρδινογιάννη, που ανέβασε στο instagram! Νίνο: Η φωτογραφία του πρώην πεθερού του, Γιώργου Βαρδινογιάννη, που ανέβασε στο instagram!
Πάτρα ΤΩΡΑ:  Γυναίκα έπεσε από πολυκατοικία- Τραυματίστηκε πάρα πολύ σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πάτρα ΤΩΡΑ: Γυναίκα έπεσε από πολυκατοικία- Τραυματίστηκε πάρα πολύ σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο