Τρίτη γενιά στην εταιρεία
Αυτή τη στιγμή οι Μύλοι Αχαΐας παράγουν σχεδόν 1.000 τόνους αλεύρι το μήνα, έχουν 32 εργαζόμενους, βρίσκονται σε χιλιάδες σημεία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με 30 κωδικούς. Καθόλου άσχημα για τον Σοφοκλή Μπίτα, που είναι επικεφαλής της εταιρείας, αποτελώντας ουσιαστικά την τρίτη γενιά της.
Photo: Νίκος Ψαθογιαννάκης
«Είμαστε σε φάση ανάπτυξης. Παρότι υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός, βρισκόμαστε ήδη στα 2/3 της Ελλάδας, κάνουμε αργά και σταθερά βήματα. Αυτή την περίοδο εκπονούμε με δική μας ευθύνη ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 780.000 ευρώ. Ήδη έχουμε υλοποιήσει με δική μας χρηματοδότηση και ευθύνη τα πρώτα 150.000 ευρώ και συνεχίζουμε. Αφορά σε νέες μηχανές μικροσυσκευασιών, ανάπτυξη της δυναμικότητας, αποθηκευτικούς χώρους, χημείο κ.α. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια με δεδομένο ότι η αγορά είναι όπως είναι και οι τράπεζες δεν βοηθούν» μας εξηγεί.
H ιστορία των «Μύλων Αχαΐας», της οικογένειας Μπίτα ξεκίνησε από ένα μικρό νερόμυλο στο χωριό Τόσκες, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα.
Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στον μύλο…
Το 1963 ο Ανδρέας Μπίτας δημιούργησε ένα νέο μικρό μύλο, με 2 κυλινδρομηχανές και δυναμικότητα 20 τόνων το μήνα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του χωριού και των γύρω περιοχών, με 3 άτομα προσωπικό, μέχρι το 1994.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έγινε ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, η εταιρεία ονομάζεται «ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΤΟΣΚΩΝ». Το 1995 η εταιρεία πέρασε στον Σοφοκλή Μπίτα, ο οποίος συνέχισε την δραστηριότητα του μύλου.
Τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε μια νέα επένδυση σε καινούργιο χώρο στην Δαφνούλα Αχαΐας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και δυναμικότητας 1.200 τόνων τον μήνα η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2010 πραγματοποιώντας έτσι το όνειρο του πατέρα του Ανδρέα Μπίτα.
Η επένδυση ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, (σ’ αυτή περιλαμβάνονται ανοξείδωτα σιλό αλεύρου, οργανωμένο χημείο ανάλυσης σιτηρών και αλεύρου, καθώς επίσης και πρότυπο αρτοποιείο).
Η εταιρεία ονομάζεται πλέον «ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ» – Σ. ΜΠΙΤΑΣ ΜΟΝ ΕΠΕ.
Τον Μάρτιο του 2013, έπειτα από νέες επενδύσεις σε μηχα
νολογικό εξοπλισμό, σε επίπεδο εγκαταστάσεων καθώς και σε νέες πιστοποιήσεις ISO, δημιουργεί υποκατάστημα στην Αθήνα, το «Αλευροπωλείο», το πρώτο μαγαζί πανελληνίως που πουλάει αποκλειστικά αλεύρι, κάνοντας έτσι τους «Μύλους Αχαΐας» γνωστούς και στην αγορά της Αθήνας.
«Όταν άνοιξα το αλευροπωλείο στην Αθήνα μας το ζήτησαν για franchise, αλλά αποφάσισα να μην το προχωρήσω γιατί στο μαγαζί έχω τιμές χονδρικής. Δεν θα μπορούσαν να με ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μαγαζιά. Είναι όμως πολύ σημαντική η συνεισφορά του αλευροπωλείου, όχι μόνο στην λιανική πώληση αλλά και στην χονδρική έχει λειτουργήσει προωθητικά.
Προχωράμε αργά και σταθερά. Γι αυτό δεν έχουμε καταλάβει κρίση
Σήμερα δίνουμε χιλιάδες τόνους. Μόνο ένας πελάτης π.χ. παίρνει 20.000 κομμάτια τον μήνα. Ευτυχώς δεν έχουμε καταλάβει κρίση. Βοηθάει και το γεγονός ότι δεν είμαστε παντού».
Όσο για το best seller αλεύρι της εταιρίας είναι το Τόσκες, αλλά και του τσουρεκιού.
Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό Best που κυκλοφορεί
Η ταλαντούχα Μυρτώ Κιούρτη και ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στο σπίτι και τη διακόσμηση
Νέλλα Ιωάννου και Κωνσταντίνα Καμπισοπούλου - Patras Fashion Power
Η παιδική μόδα στο Best που κυκλοφορεί... Η πιο γλυκιά φωτογράφιση
Κάναμε πρόβα νυφικού και φορέσαμε τα καλύτερα μονόπετρα - ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ από το Best που κυκλοφορεί
Διαλέξαμε όλη τη μόδα των γιορτών από το περιοδικό Best που κυκλοφορεί - ΔΕΙΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Γιορτάζουμε 10 χρόνια Best με το μεγαλύτερο τεύχος που βγάλαμε ποτέ
Τα καλύτερά μας χρόνια! Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια BEST με το πιο προσωπικό και νοσταλγικό editorial
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr