Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Εύα Στάμου στο thebest: "Tο να είσαι ένα καλό, γελαστό και ευγενικό κορίτσι δεν είναι πάντα αρκετό για να σου εξασφαλίσει την ευτυχία"

Η Εύα Στάμου στο thebest: "Tο να εί...

Παρουσιάζει απόψε στην Πάτρα "Τα κορίτσια που γελούν", στο Βιβλιοπωλείο Discover

Τo βιβλίο της με τίτλο «Τα κορίτσια που γελούν», από τις εκδόσεις Αρμός  παρουσιάζει απόψε στην Πάτρα η Εύα Στάμου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, στο χώρο του βιβλιοπωλείου (πεζόδρομος Βούρβαχη 3) ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Κώστας Λογαράς.

Η Εύα Στάμου γεννήθηκε στην Αθήνα. Έζησε στη Βρετανία όπου έκανε ανώτατες σπουδές φιλοσοφίας και διδακτορική διατριβή στην ψυχολογία με θέμα τη συγκρότηση της προσωπικότητας.

Εργάστηκε στην Πρότυπη Ψυχιατρική κλινική του Γιορκ και δίδαξε Ψυχιατρική Ηθική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Από το 2007 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχοθεραπεύτρια ατόμων και ζευγαριών. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα "Ελιγμοί", 2004, "Ντεκαφεϊνέ", 2005, "Εθισμός", 2011 και τη συλλογή διηγημάτων "Μεσημβρινές συνευρέσεις", 2009.

Στο βιβλίο «Τα κορίτσια που γελούν», κάθε ιστορία ξετυλίγει ένα δίχτυ από εσωτερικές αναζητήσεις, προσωπικούς ανταγωνισμούς, εμμονικές προσπάθειες, και συντροφικές προδοσίες που συνθέτουν ένα ψυχολογικά ακριβές αφήγημα των σύγχρονων σχέσεων. Από το λιμάνι της Λέρου ως τα προάστια της Κοπεγχάγης, κι από το ΜΙΤ της Βοστόνης ως τον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, οι αφηγήσεις τής Εύας Στάμου μάς αποκαλύπτουν όψεις του ανθρώπινου ψυχισμού που ταράζουν αναγνωστικές βεβαιότητες.

Λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου της η Εύα Στάμου μίλησε στο thebest.gr για τα «κορίτσια της» και τις ιστορίες τους.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα;

Επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι την πόλη, για επιστημονικά συνέδρια και για να συναντήσω αγαπημένους φίλους.

Τι θα συμβεί το απόγευμα της Τρίτης στο βιβλιοπωλείο Discover;

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου μου από τις εκδόσεις Αρμός. Θα περιμένω παλιούς και νέους αναγνώστες για να γνωριστούμε και να υπογράψω τα βιβλία τους, το βράδυ της Τρίτης στις 8.00.

Μαζί μας θα είναι ο γνωστός συγγραφέας Κώστας Λογαράς που θα μιλήσει για το βιβλίο μου.

Καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με απρόσμενες δυσκολίες

 

«Τα κορίτσια που γελούν». Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο για το βιβλίο;

Οι περισσότερες γυναίκες γελούν όταν είναι νέες, αισιόδοξες και ανυποψίαστες για τα όσα κρύβει η ζωή, προσδοκώντας ένα όμορφο ή συναρπαστικό μέλλον. Όσο μεγαλώνουν οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι το να είσαι ένα καλό, γελαστό και ευγενικό κορίτσι δεν είναι πάντα αρκετό για να σου εξασφαλίσει την ευτυχία.

Στην ομώνυμη ιστορία, ηρωίδα είναι μια γυναίκα που μόλις έχει κλείσει τα σαράντα και αποφασίζει να βγει με κάποιον ραντεβού στα τυφλά. Στο διπλανό τραπέζι κάθονται δυο εικοσάχρονα κορίτσια που πίνουν και γελούν– η φαινομενικά ξέγνοιαστη ή προκλητική συμπεριφορά τους γίνεται αφορμή για να σκεφθεί η πρωταγωνίστρια τη δική της ζωή.

Ποια είναι τα κοινά στοιχεία των ιστοριών του βιβλίου;

Καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με απρόσμενες δυσκολίες που φέρνουν στην επιφάνεια κρυμμένες πτυχές του εαυτού τους.

Κάθε ιστορία ξετυλίγει ένα δίχτυ από εσωτερικές αναζητήσεις, προσωπικούς ανταγωνισμούς, εμμονικές προσπάθειες, και συντροφικές προδοσίες που συνθέτουν ένα ψυχολογικά ακριβές αφήγημα των σύγχρονων σχέσεων.

Πώς θα περιγράφατε τις ηρωίδες σας;

Είναι οι γυναίκες της διπλανής πόρτας, αλλά αυτό δεν κάνει τις ιστορίες τους λιγότερο ενδιαφέρουσες ή σημαντικές. Κάποιοι κριτικοί έχουν σχολιάσει ότι τα διηγήματα της συλλογής έχουν στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ καθώς οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με αναπάντεχες καταστάσεις και η μία κορύφωση διαδέχεται την άλλη.

Υπάρχουν σε αυτές δικά σας στοιχεία; Από πού τις εμπνευστήκατε;

Σε ορισμένες ιστορίες χρησιμοποιώ στοιχεία από προσωπικά μου βιώματα, από τα ταξίδια μου στην Ευρώπη και την Αμερική και από την εργασία μου σε ψυχιατρική κλινική στη Βρετανία και στο προσφυγικό στρατόπεδο της Λέρου. Με τη βοήθεια της επινόησης οι ιστορίες αλλάζουν μορφή, μεταμφιέζονται σε κάτι διαφορετικό.

Χρησιμοποιώ στοιχεία από προσωπικά μου βιώματα

 

Τι αποκαλύπτουν οι ιστορίες σας στους αναγνώστες;

Αλήθειες που μας αφορούν όλους: τον φόβο μας μπροστά στο πέρασμα του χρόνου και τη φθορά του σώματος, την δυσκολία να προσαρμοστούμε σε μία νέα κοινωνία και κουλτούρα, το άγχος να δημιουργήσουμε λειτουργικές --φιλικές, ερωτικές, οικογενειακές-- σχέσεις. Στις περισσότερες ιστορίες μου υπάρχει ένας ‘ξένος’, κάποιος άνθρωπος του οποίου η διαφορετικότητα μπορεί να γίνει αφορμή για να βιώσει,τόσο ο ίδιος όσο και ο κοινωνικός περίγυρός του, ασυνήθιστες και ψυχικά  ανατρεπτικές καταστάσεις.

Ποιος είναι ο στόχος τους;

Ο στόχος της λογοτεχνίας είναι να μας κάνει να κατανοήσουμε την ανθρώπινη φύση, να συγκινηθούμε αλλά και να στοχαστούμε πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση, προσφέροντάς μας παράλληλα ψυχαγωγία, με την αυθεντική σημασία του όρου. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του δικού μου βιβλίου.

Έχετε επιλέξει μια «σφιχτή» πλοκή και μία «κοφτή» αφηγηματική τεχνική με κοφτές προτάσεις . Σε τι εξυπηρετεί αυτό;

Η αφήγηση ρέει, αποφεύγω κάθε τι περιττό κρατώντας την ουσία της ιστορίας εμμένοντας στην ουσία της ανάλυσης των χαρακτήρων και φυσικά σε ένα γρήγορο, έντονο ρυθμό που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη έως την τελευταία παράγραφο.

Μέσα από τις ιστορίες σας βλέπουμε σύγχρονες σχέσεις, πολύπλοκες και ιδιόμορφες, σε άπειρες εκδοχές τους… Πόσο βιωματικές είναι;

Χρησιμοποιώ κάποια προσωπικά βιώματα αλλά στον μεγαλύτερο βαθμό τους τα διηγήματά μου βασίζονται στην συγγραφική επινόηση, όπως απαιτεί ημυθοπλασία.

Μου αρέσει να αλλάζω συνέχεια την οπτική μου

 

Συνήθως η ματιά μου είναι πλάγια ή "λοξή", μιλάω για έναν προσφυγικό στρατόπεδο μέσα από τη ματιά μιας εθελόντριας και για ένα Ψυχιατρείο μέσω της εμπειρίας του γιού μιας νοσηλευόμενης για διπολική διαταραχή. Μου αρέσει να αλλάζω συνέχεια την οπτική μου ώστε στην ίδια ιστορία να περιγράφω τα γεγονότα με διαφορετικούς τρόπους.

Ετοιμάζετε το επόμενο βιβλίο σας;

Είναι νωρίς ακόμα, η εργασία μου ως ψυχοθεραπεύτρια αλλά και η αρθρογραφία μου με κρατούν πολύ απασχολημένη. Είμαι βέβαιη ωστόσο ότι θα έρθει η στιγμή που νέες ιστορίες θα ωριμάσουν μέσα μου και όταν αυτό γίνει θα θελήσω να τις επικοινωνήσω στους αναγνώστες.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight