Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγανάκτηση Πατρινών δικηγόρων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών- «Δεν ανταποκρίνονται οι τράπεζες»

Αγανάκτηση Πατρινών δικηγόρων για τον εξ...

Ενημερωτική εκδήλωση από τον Δικηγορικό Σύλλογο

Την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ή ακριβέστερα που δεν λειτουργεί επί της ουσίας ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις εκφράζουν οι δικηγόροι της Πάτρας οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες σχετική ενημερωτική εκδήλωση. Οι δικηγόροι της αχαϊκή πρωτεύουσας που χειρίζονται αρκετές υποθέσεις πελατών τους βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως σημειώνουν, με ανυπέρβλητα προβλήματα στην προσπάθειά τους να εντάξουν τις επιχειρήσεις στον Νόμο.

Όπως τονίζουν οι περισσότερες εξ’ αυτών προέρχονται από τις Τράπεζες οι οποίες αρνούνται επί της ουσίας να κάτσουν στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και αν ο φάκελος του υποψηφίου είναι πλήρης και η μελέτη βιωσιμότητας αποδεικνύει ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες διάσωσης της επιχείρησης στην περίπτωση περικοπής των οφειλών του.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κώστας Κρεμμύδας ο οποίος χειρίζεται και ανάλογες υποθέσεις, στην πλειονότητας αν όχι στο σύνολο των περιπτώσεων δεν υπάρχει δυνατότητα επαφής με τα εγκριτικά τμήματα των Τραπεζών οι οποίες αρνούνται, χωρίς επαρκείς δικαιολογίες, να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Κρεμμύδας προβλήματα αντιμετωπίζουν και από φορείς του Δημοσίου όπως είναι ο ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, οι Δήμοι κ.α., οι οποίοι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι ή δεν είναι έτοιμοι για να λειτουργήσουν στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

«Όταν παρουσίαζαν το Νόμο οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι θα μπορούν να ενταχθούν και να απαλλαγούν από μεγάλα βάρη οφειλών περί τις 400.000 επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί λιγότερες από 100. Συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ρυθμιστεί τα χρέη μόλις 74 επιχειρήσεων που ανέρχονταν συνολικά στα 29εκ. ευρώ», επισημαίνει ο Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας. Αριθμοί που προφανώς για τον κ. Κρεμμύδα και τους συναδέλφους τους καταδεικνύουν την έως τώρα αποτυχία του Νόμου.

"Και ρωτάμε όταν επιχειρήσεις με χρέη άνω των 2-3εκ. ευρώ δεν υπάρχει σωτηρία, τότε σε ποιους είναι ο νόμος. Εγώ λέω για καμία. Όταν ρυθμίζονται χρέη 100 και 200 χιλιάδων ευρώ μιλάμε για αστεία ποσά που μπορούν να διευθετηθούν και με διμερείς συμφωνίες", σχολιάζει ο κ. Κρεμμύδας.

Αυτή την στιγμή είναι πανελλαδικά σε εκκρεμότητας 50 μεγάλες υποθέσεις επιχειρήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις να μπουν στον μηχανισμό αλλά δεν εντάσσονται χωρίς εμφανείς λόγους. Εξ αυτών τουλάχιστον 4 βρίσκονται σε Πάτρα και Αχαΐας.

Στην εκδήλωση του Δικηγορικού συμμετείχαν και οι κυρίες Θεώνη Αλαμπάση, που είναι προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Στήριξης και Συμβούλων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και η Παρασκευή Χαμηλού, προϊσταμένη Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Υποστήριξης του ΕΓΔΙΧ.

Οι δύο κυρίες δεν αμφισβήτησαν να πενιχρά αποτελέσματα του εξωδικαστικού ωστόσο υποστήριξαν με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση στο εξής η διαδικασία θα προχωράει πιο εύκολα και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με τις Τράπεζες και τους άλλους φορείς θα μπορούν να ξεπερνιόνται.

«Χρειάζονται γενναίες τομές ώστε η τράπεζες ουσιαστικά να υποχρεώνονται να ασχολούνται με τις υποθέσεις και τους πλήρεις φακέλους», αντιτείνει ο κ. Κρεμμύδας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις