Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μαθητές, καθηγητές και γονείς στην ίδια παράσταση που "κέρδισε" την Αθήνα- «Μια μοναδική εμπειρία που με άλλαξε», δηλώνει η Πατρινή Λήδα Καρύδη

Μαθητές, καθηγητές και γονείς στην ίδια ...
Χριστακόπουλος Θάνος

ΔΕΙΤΕ φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ από την παράσταση

Μία πρωτότυπη ιδέα έχουν κάνει πράξη εδώ και πέντε χρόνια οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Ζωγράφου. Από κοινού έχουν δημιουργήσει μια θεατρική ομάδα, το «Εφήλικον», που όλη την χρονιά εργάζεται συντονισμένα και με πάθος ανεβάζοντας παραστάσεις σε κείμενα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα και καθηγητή του σχολείου, Βασίλη Κατσικονούρη.

Ανάμεσά τους και μια Πατρινή, η φιλόλογος Λήδα Καρύδη η οποία έχει ενεργό συμμετοχή σε όλη την προσπάθεια και στην φετινή παράσταση κρατάει έναν μικρό ρόλο και είναι ταυτόχρονα η βοηθός σκηνοθέτη. Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η κυρία Καρύδη ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη παράσταση σχολείου στην Ελλάδα που φεύγει από τη σχολική αίθουσα εκδηλώσεων για να παρουσιάζεται σε επαγγελματική σκηνή της Αθήνας.

Πρόκειται για την παράσταση "ΞΑΝΑ... λέγοντας τις ιστορίες", στην οποία παίζουν οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους και τους δασκάλους τους. Το έργο αποτελείται από έξι διηγήματα του Βασίλη Κατσικονούρη και ένα της Ελένης Γιαννάκη η οποία είναι μητέρα ενός μαθητή του σχολείου, οπτικός στο επάγγελμα και μπήκε στη «βάσανο» της συγγραφής εμπνεόμενη από το πάθος της ομάδας.

 

Η Πατρινή φιλόλογος Λήδα Καρύδη

Η Πατρινή φιλόλογος Λήδα Καρύδη

Η Πατρινή φιλόλογος Λήδα Καρύδη

«Είναι μια παράσταση από εφήβους και μεγάλους που απευθύνεται σε όλους μας καθώς μέσα από ένα παιχνίδι γέλιου, συγκίνησης και μνήμης καθένας μεταφέρεται στον τόπο του ΞΑΝΑ, το μέρος που λέγονται οι ιστορίες ξανά. Ό,τι ζήσαμε ή μήπως ό,τι ονειρευτήκαμε;», μας εξηγεί για το στόρι του έργου η Πατρινιά Λύδα Καρύδη.

Ουσιαστικά οι ενήλικες βρίσκονται στην χώρα του ΞΑΝΑ στα σώματα παιδιών και ξαναλένε τις ιστορίες τους όπως τις έχουν ζήσει ή ονειρευτεί ή συμπληρώνοντας ακόμα ότι τους λείπει, με την ελπίδα τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα. Κι όπως μας εξηγεί η κυρία Καρύδη τελικά γίνονται.

"Το σύνθημά μας είναι: Το σχολείο πάει θέατρο. Όχι για να παρακολουθήσει, αλλά για να κάνει θέατρο. Πρόκειται για μια ιδέα του Βασίλη Κατσικονούρη που είχε το όραμα να ανεβάζουμε παραστάσεις που θ΄ αποτελούν ουσιαστικά ένα κοινοτικό γεγονός. Που θα εμπλέκουν όλη την σχολική κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε διάφορους ρόλους κάθε φορά", υπογραμμίζει η συμπολίτισσα.

 

"Τα πάντα από τα σκηνικά μέχρι την ενσάρκωση των ηρώων γίνεται από εμάς τους ίδιους. Κανείς εξωτερικό παράγοντας δεν εμπλέκεται. Η λογική μας είναι η δραματοποιημένη αφήγηση. Πώς να μεταφέρουμε στο κοινό ιστορίες που έχουμε ακούσει, και τις κάνουμε θεατρικό λόγο", μας εξηγεί η κυρία Καρύδη.

Η συμπολίτισσα εκπαιδευτικός είναι πραγματικά ενθουσιασμένη από τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται, στο πλαίσιο της θεατρικής ομάδας, με τους μαθητές της αλλά και τους γονείς της και διαπιστώνει ότι αυτό το «δέσιμο» ανάμεσά τους αλλάζει πολύ και το κλίμα κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Προσωπικά όλο αυτό εμένα έχει αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζω όλη μου την παρουσία στο σχολείο, τον τρόπο της παρουσίας μου στην τάξη. Η κοινή μας ενασχόληση με την τέχνη δημιουργεί νέα συνθήκες, βελτιώνει την προσέγγιση με τα παιδιά, διαμορφώνει άλλες σχέσεις. Δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στα πλαίσια της θεατρικής ομάδας. Για παράδειγμα σε πρόσφατη γιορτή για το Πολυτεχνείο, πάνω σε κείμενα γονέων δημιουργήσαμε μαζί ένα ντοκιμαντέρ σε φυσικούς χώρους και με τις μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων εκείνης της περιόδου», επισημαίνει.

Η διάδραση λοιπόν μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών είναι συνεχής και φέρνει τους πάντες πιο κοντά, άλλωστε το ανέβασμα μιας παράστασης επαγγελματικού επιπέδου δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όπως σημειώνει η κυρία Καρύδη οι πρόβες και εν γένει η προετοιμασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί, όλοι οι παράγοντες ν’ αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους.

Έτσι για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα οι συναντήσεις μπορεί να διαρκούν μέχρι κι έξι ώρες προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και να δουλεύονται όλες οι λεπτομέρειες της παράσταση. Τα οφέλη όμως που προκύπτουν για την σχολική κοινότητα από αυτή τη διαδικασία είναι πολλαπλά και φαίνεται σε όλους όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, γι’ αυτό και συνεχίζουν με την ίδια όρεξη και την ίδια αγάπη όπως την πρώτη χρονιά.

Η παράσταση "ΞΑΝΑ... λέγοντας τις ιστορίες" παρουσιάζεται κάθε Κυριακή 3μ.μ στο θέατρο Σταθμός από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2018. (Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55-Μεταξουργείο, τηλ:2105230267)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight