Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Όσα είδαμε στους δρόμους της Πάτρας - 1 στους 3 οδηγεί και μιλάει στο κινητό ή στέλνει μηνυματα στα social media

Όσα είδαμε στους δρόμους της Πάτρας - 1 ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Κινητό και οδήγηση μπορεί να σκοτώσει...

Μπορεί το δείγμα της έρευνας να μην είναι μεγάλο, ωστόσο είναι ενδεικτικό. Καθίσαμε κοντά σε φωτεινό σηματοδότη σε πολυσύχναστο δρόμο της Πάτρας και καταγράψαμε -οπτικά- πόσοι μιλούσαν στο κινητό τους τηλέφωνο ή ακόμη έγραφαν και μηνύματα ενώ οδηγούσαν αυτοκίνητα και δίκυκλα. Διαπιστώσαμε τουλάχιστον 20 άτομα να μιλούν στο κινητό τηλέφωνο τους ενώ οδηγούσαν.

Άλλοι έγραφαν sms και στα social media ενώ το αυτοκίνητο κινούνταν. Ως και σέλφι είδαμε μέσα σε ΙΧ λίγο πριν σταματήσει σε φωτεινό σηματοδότη. Και όλα αυτά με μια παρατήρηση μόλις λίγων λεπτών!

Το φαινόμενο διαπιστώνεται κυρίως πρωινές ώρες καθώς πολλοί μιλούν με συνεργάτες στη δουλειά, προγραμματίζουν τις εργασίες της μέρας, εξηγούν οτι ίσως αργήσουν λίγο στη δουλειά και άλλα πολλά. Όλα αυτά, ενώ οδηγούν.

Επίσης τις γιορτινές ημέρες, καταγράφονται πολλές επικοινωνίες και αρκετές από αυτές συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

Το να μιλά κανείς στο κινητό -ακόμη χειρότερα να chat-αρει ή να στέλνει sms- είναι παράβαση που τιμωρείται. Συνεργεία της τροχαίας κάνουν ελέγχους ανά τακτά διαστήματα, για οδηγούς που μιλούν εν κινήσει στο κινητό τους τηλέφωνο και πέφτουν πρόστιμα, ενώ κατά τη διαπίστωση της παράβασης μπορεί να αφαιρεθεί ακόμη και το δίπλωμα οδήγησης.

Εξάλλου έρευνες έχουν δείξει πως οι οδηγοί που μιλούν σε κινητό συμπεριφέρονται το ίδιο ή ακόμη και χειρότερα από τους μεθυσμένους.

Ο χρόνος απόκρισης σε ενδεχόμενη αναγκαστική κίνηση - φρένο, ελιγμός - είναι κατα πολύ επιβαρυμένος αν ο οδηγός απασχολείται στο κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγεί.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αν είναι τόσο σημαντική η επικοινωνία κατά την οδήγηση, βοηθά σημαντικά η χρήση hands free ή ακόμη και bluetooth ακουστικών. Σε κάθε περίπτωση η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο κατα την οδήγηση αποπροσανατολίζει και κάνει πιο αργό τον οδηγό στην απόκριση.

Οι έλεγχοι της τροχαίας γίνονται και προς αυτή την κατεύθυνση ωστόσο εκτιμάται οτι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν καθώς στην χρήση κινητού κατά την οδήγηση οφείλεται μεγάλο ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις