Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μπουτάρης: Ξέρω ποιοι μου επιτέθηκαν, είναι κάτι φασισταριά - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Μπουτάρης: Ξέρω ποιοι μου επιτέθηκαν, εί...

Συγκλόνισε η περιγραφή του δημάρχου για τα επεισόδια του Σαββάτου

Συγκλόνισε μιλώντας πριν από λίγο στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιάννης Μπουτάρης περιγράφοντας την επίθεση που δέχτηκε το απόγευμα του Σαββάτου και κυρίως την στιγμή που κατέρρευσε πέφτοντας κάτω: «Όταν έπεσα προχθές, είπα Θεέ μου πως θα σηκωθώ. Αλλά όπως έπεσα προχθές, έχω «πέσει» πολλές φορές στην ζωή μου και σηκώθηκα ξανά» είπε σε μια κατάμεστη αίθουσα μπροστά σε δεκάδες ανθρώπους που πήγαν στη συνεδρίαση για να του συμπαρασταθούν.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έστειλε μήνυμα κατά της βίας και υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα, καλώντας τους πάντες να ενωθούν για το αυτονόητο. Την καταδίκη της βίας.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «Τους ξέρω αυτούς που μου επιτέθηκαν. Ήταν κάτι φασισταριά. Τους ξέρω, δεν θέλω να αναφέρω ονόματα» ενώ όπως είπε όλα ξεκίνησαν όταν άρχισαν να τον ρωτούν ποιος με κάλεσε και ειπα: τον δήμαρχο δεν τον καλούν. Ο δήμαρχος έχει υποχρέωση να πηγαίνει σε εκδηλώσεις»Χιουμοριστικά πρόσθεσε πως «είχα πολλά καλύτερα πράγματα να κάνω το Σάββατο από το να πάω εκεί». Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου για τον τραμπουκισμό όταν ανέφερε πως; Οι τραμπούκοι είναι κάθε είδος. Δεν είναι μόνο τα παιδιά που πάνε στο γήπεδο. Είναι και υψηλά ιστάμενοι στα κόμματα. Πρέπει να αγαπάμε την διαφορετικότητα".

Τέλος εξέφρασε και την πικρία του για ορισμένους χαρακτηρισμούς που του προσάπτουν όπως π.χ. ότι τάσσεται πολλές φορές των Τούρκων ή ότι δεν έχει κόψει το ποτό. "Μου έμεινε σαν ρετσινιά πως έχω πει να μετονονομαστεί η Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμαλ Ατατούρκ ενώ άλλοι με κατηγορούν ότι βάζω Τζακ Ντάνιελς στον καφέ μου. Είναι δυνατόν;"

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο: στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι κάποιος άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός.

Για να μην φτάσουμε εκεί, πρέπει και ο πολιτικός κόσμος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να σταματήσουν την καπηλεία και το λαϊκισμό εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα, χωρίς να σκέφτονται το κακό που κάνουν στην κοινωνία μας. Γιατί αυτά υποθάλπουν τον φασισμό. Και ξέρουμε καλά που οδηγεί», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Ακόμη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως το 2006 ξεκίνησε μαζί με μια ομάδα ετερόκλητων πολιτών, την «Πρωτοβουλία». «Είπαμε ότι φτάνει πια με την φοβικότητα, την οπισθοδρόμηση, την πατριδοκαπηλεία και τον εθνικισμό. Ξεκινήσαμε και ανοίξαμε πόρτες και παράθυρα για να μπει στην πόλη φρέσκος αέρας», ανέφερε.

«Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου, αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πόλη αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια την ιστορία της. Και τι πρακτικό αποτέλεσμα έχει αυτό; Τουρίστες στην πόλη, και άρα δουλειές για τους συμπολίτες μας. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τον πατριωτισμό.

Τι άλλο είναι για μένα ο πατριωτισμός; Είναι να μην κλέβεις και να μην σπαταλάς τα χρήματα των πολιτών. Μειώσαμε άσκοπες δαπάνες του δήμου. Περισώσαμε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χαλάμε τη σούπα σ’ αυτούς που έχουν συνηθίσει στην αδιαφάνεια, τη σπατάλη και την τζάμπα μαγκιά με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Και τι άλλο είναι πατριωτισμός για μένα; Είναι να φέρνεις λεφτά στην πόλη. Να κάνεις έργα μ’ αυτά διευκολύνοντας τους πολίτες. Εκεί που η χώρα αγκομαχάει, εμείς εξασφαλίσαμε δεκάδες εκατομμύρια. Έτσι πάει μπροστά η πόλη και η χώρα. Όχι με κούφια λόγια για την «ανωτερότητα της φυλής», είπε.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως στόχος του είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου. Παράλληλα, ανέφερε ότι η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε την επίθεση

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στον δήμο Θεσσαλονίκης καταδίκασε την σωματική και λεκτική επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως θα πρέπει να "ενωθούν οι φωνές και κυρίως να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για μηδενική ανοχή στη βία, από όπου κι αν προέρχεται. Γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Γιατί η βία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο".

Ο κ. Καλαφάτης χαρακτήρισε "θλιβερό" το θέαμα της επίθεσης σε βάρος του δημάρχου, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι στη δήλωσή του ο κ. πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει ότι η επίθεση δεν προερχόταν από αγανακτισμένους ή κάποιο συγκεκριμένο πλήθος. Δεν δικαιολογείται καμία μομφή. Ακόμη και αν προέρχεται από αγανακτισμένους που πράγματι μπορεί να υπάρχουν. Καταδικάζουμε την υποκρισία όλων αυτών που σιωπούσαν και ανέχονταν παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν".

"Είμαι σίγουρος ότι όλοι δεχόμαστε πως γι αυτό το γεγονός δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Κανένα άλλοθι που να βασίζεται σε ρητορική και συμπεριφορές που θα μπορούν να εκληφθούν ως προκλητικές", είπε ο κ. Καλαφάτης, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική του εμπειρία, στην επίθεση αγνώστων στο βουλευτικό του γραφείο.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ρία Καλφακάκου, υπογράμμισε πως οι παρατάξεις στέκονται στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη, ενώ συνεχάρη και την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, για τη στάση της. "Ένα μεγάλο μπράβο στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που στάθηκε δίπλα του και απέδειξε ότι φοράει παντελόνια. Προφανώς όλος ο δημοκρατικός κόσμος και όλο το πολιτικό φάσμα καταδικάζει απερίφραστα αυτή την άνανδρη επίθεση".

Ο Γιάννης Δελής από την παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση", στην τοποθέτησή του ανέφερε πως "τέτοιες ενέργειες απαράδεκτες, τραμπούκικες, φασιστικές σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους συλλόγους και τις ενώσεις των ποντίων. Δεν εκφράζουν το δημοκρατικό λαό τούτης της πόλης. Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικασμένες ιστορικά στη συνείδηση του λαού αυτής της πόλης".

Τον αποτροπιασμό της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση" εξέφρασε η επικεφαλής, Μόνικα Αϊβάζογλου, προσθέτοντας πως είναι "μια απροκάλυπτη επίθεση στη δημοκρατία" και πως "πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε ανοσία στο δηλητήριο".

Ο Κωνσταντής Σεβρής εκ μέρους της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη" καταδίκασε το περιστατικό τονίζοντας πως "αμαύρωσε τη φετινή επέτειο και παρείχε άλλοθι στους αμφισβητίες της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ό,τι και να είπε ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μπορεί να δικαιολογεί βίαιες πρακτικές από έναν όχλο προς έναν άνθρωπο χωρίς προστασία".

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, seleo.gr, thestival.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις