Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο 89χρονος Τζέιμς Άιβορι του «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» μίλησε για τη σχέση του με τον παραγωγό Ισμαήλ Μέρτσαντ

Ο 89χρονος Τζέιμς Άιβορι του «Να με Φωνά...

Σε συνέντευξη στην Βρετανική εφημερίδα The Guardian μίλησε για τον έρωτα της ζωής του

Ο γηραιός Τζέιμς Άιβορι, με μια μεγάλη καριέρα πίσω του, ως σκηνοθέτης ορισμένων εκ των πιο εμβληματικών φιλμ του '80, όπως το «Δωμάτιο με θέα» το 1987, τιμήθηκε ως γνωστόν φέτος στην 90η απονομή των βραβείων Όσκαρ, με το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, για την εξαιρετική διασκευή του μυθιστορήματος «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» του Αντρέ Ασιμάν, την ταινία που σκηνοθέτησε ο 46χρονος Ιταλός γκέι δημιουργός Λούκα Γκουαντανίνο, κερδίζοντας 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Ο Άιβορι που ανέβηκε στην σκηνή να παραλάβει το Όσκαρ του έχοντας μαζί του το μπαστουνάκι του για στήριγμα αλλά και φορώντας ένα λευκό πουκάμισο με ζωγραφισμένη την όψη του νεαρού Έλιο, του τρυφερού και συγκινητικού φιλμ «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου» (προβλήθηκε με επιτυχία και στην Πάτρα στο Πάνθεον), έδωσε πριν λίγες μέρες μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην Αγγλική εφημερίδα The Guardian.

Κατ' αρχάς, όπως αναφέρει το σάιτ flix.gr, ο 89χρονος σήμερα Τζέιμς Άιβορι εξήγησε στην συνέντευξη του γιατί το «Να με Φωνάζεις με τ' Ονομά σου» κέρδισε τόσο μεγάλο μερίδιο της αγάπης του κοινού: «Η τόσο ευρεία απήχηση της ταινίας εξακολουθεί να είναι μυστήριο για μένα. Τη λατρεύουν, κυρίως νεαρές γυναίκες και μεγαλύτεροι άνθρωποι. Παντρεμένα ζευγάρια με συναντούν στο δρόμο στη Νέα Υόρκη - συχνά 70 ή 80 χρόνων - και μιλούν εκθειαστικά για το φιλμ. Υποθέτω πως ευθύνεται αυτή η απροκάλυπτη ιδέα του πρώτου έρωτα, με την οποία μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των ηρώων δεν έχει τόση σημασία, όση το συναίσθημα της ιστορίας», είπε.

Ο Άιβορι βέβαια στην συνέντευξη του στον The Guardian δεν παρέλειψε να κατακρίνει κάπως την επιλογή του Γκουαντανίνο να μην δείξει πολύ γυμνό στην ταινία. Όπως είπε, «όταν ο Λούκα λέει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να συμπεριλάβει γυμνό στην ταινία, αυτό είναι ξεκάθαρα ψέμα. Καθόταν εδώ, σ' αυτό το δωμάτιο όπου κάθομαι τώρα και μιλούσε για το πώς θα το έκανε, οπότε όταν λέει ότι επρόκειτο για αισθητική απόφαση, λέει βλακείες!

Όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν σ' ένα χώρο πριν ή αφού κάνουν έρωτα κι είναι καλυμμένοι, κομψά, με σεντόνια, εμένα μου μοιάζει πάντα ψεύτικο. Ποτέ δεν μου αρέσει και, όπως ξέρετε, ποτέ δεν το κάνω. Στο "Maurice" (ταινία γκέι θεματικής που ο Άιβορι σκηνοθέτησε το 1987), οι δυο άνδρες κάνουν σεξ και μετά σηκώνονται κι ασφαλώς βλέπεις ότι υπάρχει να δεις. Για μένα, υπάρχει ένας πιο φυσικός τρόπος να γίνουν τα πράγματα απ' το να τα κρύβεις». Μάλιστα όπως είπε στον The Guardian ο Άιβορι είχε γράψει σκηνές τολμηρού γυμνού στο σενάριο που τελικά δεν μπήκαν στην ταινία.

Ο Τζέιμς Άιβορι που έχει κάνει σπουδαία φιλμ όπως «Τα απομεινάρια μίας μέρας», «Τζέφερσον στο Παρίσι», «Οι Βοστωνέζοι» και «Επιστροφή στο Χάουαρντς εντ», ήταν ανέκαθεν ανοιχτά γκέι και στα 89 του χρόνια (θεωρείται πλέον ο γηραιότερος νικητής Όσκαρ), δεν φοβάται να μοιραστεί δημοσίως και εν προκειμένω μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, τις σκέψεις του για τον στενό συνεργάτη του, τον παραγωγό Ισμαήλ Μέρτσαντ που ήταν και σύντροφός του στη ζωή, απ' όταν γνωρίστηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του '60, έως το θάνατο του Μέρτσαντ το 2005, στα 68 του χρόνια.

«Δεν θα μπορούσα, παλιότερα, να μιλώ για τη σχέση μου με τον Ισμαήλ. Αυτό δεν είναι κάτι που ένας Ινδός Μουσουλμάνος θα έλεγε ποτέ, δημόσια ή έντυπα. Ποτέ! Οφείλετε να θυμάστε ότι ο Ισμαήλ ήταν ένας Ινδός πολίτης που ζούσε στη Βομβάη κι είχε, εκεί, μια βαθιά συντηρητική οικογένεια Μουσουλμάνων. Κάτι τέτοιο δεν θα το διαφήμιζε. Κι αφού ήμασταν τόσο συνδεδεμένοι και ζούσαμε μαζί για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, δεν επρόκειτο εγώ να τον υπονομεύσω», είπε με ειλικρίνεια ο Άιβορι.

Οι Τζέιμς Γουίλμπι και Χιου Γκραντ σε σκηνή του "Maurice".

Οι Τζέιμς Γουίλμπι και Χιου Γκραντ σε σκ...

Οι Τζέιμς Γουίλμπι και Χιου Γκραντ σε σκηνή του "Maurice".

Oι Άρμι Χάμερ και Τιμοτέ Σαλαμέ στο «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου».

Oι Άρμι Χάμερ και Τιμοτέ Σαλαμέ στο «Να ...

Oι Άρμι Χάμερ και Τιμοτέ Σαλαμέ στο «Να με Φωνάζεις με τ' Όνομά σου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight