Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μια ιστορική φωτογραφία- Η γραμμή παραγωγής στη βιοτεχνία της Πάτρας που...πρωτοέφτιαξε νάιλον κάλτσες στην Ελλάδα

Μια ιστορική φωτογραφία- Η γραμμή παραγω...

Η βιοτεχνία πλεκτικής Βέτσου

Η Πάτρα ως γνωστών υπήρξε μια πόλη που στο παρελθόν ήκμασε εμπορικά και βιομηχανικά με πολλά εργοστάσια και δεκάδες βιομηχανίες διασκορπισμένες σε διάφορες συνοικίες, στις οποίες εργαζόταν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της.

Ανάμεσά τους και η βιομηχανία πλεκτικής Βέτσου, στην οδό Γεωργίου Ολυμπίου, στην πλατεία Βουδ, ένα κτίριο που αργότερα έγινε σχολείο και το οποίο σήμερα έχει γκρεμιστεί.

Υπήρξε πρωτοπόρα επιχείρηση αφού σε αυτή φτιάχτηκαν οι πρώτες νάυλον κάλτσες στην Ελλάδα.

Ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ο Νικόλαος Βέτσος που εκτός από σημαντικός βιομήχανος της Πάτρας, διετέλεσε δήμαρχος και ήταν εκ των πρωτεργατών της σύστασης του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στη φωτογραφία ντοκουμέντο από της συλλογή "Διογένεια" της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών απεικονίζεται μία γραμμή παραγωγής στην εν λόγω βιομηχανία.

Στη φωτογραφία φαίνονται  οι εργάτριες οι οποίες φτιάχνουν κάλτσες , ενώ μετά από αυτή τη γραμμή παραγωγής ακολουθεί ο "φούρνος" (στη γωνία) όπου κατά κάποιο τρόπο σιδερώνονταν οι κάλτσες για να μη φαίνονται ζαρωμένες.

Η ομοιόμορφη λευκή ενδυμασία είχε σκοπό να μην πέφτουν τυχόν χνούδια από τα ρούχα των εργατριών επάνω στις κάλτσες, διότι τα χνούδια θα έμεναν επάνω στην κάλτσα μετά το σιδέρωμα.

Οι όρθιες εργάτριες χωρίζουν τις παραγόμενες κάλτσες σε ζευγάρια, ενώ στο μικρό τραπέζι διακρίνεται η χρήση διαφορετικών ραπτομηχανών.

Δίπλα σε αυτό, στο ακόμα μικρότερο τραπέζι κάθεται η προϊστάμενη η οποία επιβλέπει και καθοδηγεί τις εργάτριες.

Στην οροφή υπάρχει σωλήνας εξαερισμού, ο οποίος διατηρούσε στο χώρο σταθερή θερμοκρασία, πράγμα που βελτίωνε αισθητά τις συνθήκες εργασίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight