Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ι. Φωτήλας: Θα υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του Πειραματικού Δημοτικού της Πάτρας;

Ι. Φωτήλας: Θα υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλ...

Επίσης ρωτά αν θα υλοποιηθεί εγκαίρως το σημαντικό σχέδιο «Πάτρα 5G Ready πόλη»

Για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να προβούν για την επισκευή του ιστορικού Δημοτικού Πειραματικού Σχολείου της Πάτρας και Νηπιαγωγείου ώστε να λειτουργήσει ομαλά, ερωτά τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ. Το συγκεκριμένο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο έπαθε ζημιές λόγω της νεροποντής της προηγούμενης Δευτέρας. Η συντήρηση του κτιρίου δεν κατέστη δυνατόν ποτέ να ολοκληρωθεί εξαιτίας του περιορισμένου προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Πατρών στο οποίο ανήκει το σχολείο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αίθουσες και να μπάζει νερά το ταβάνι.

Ο Ιάσονας Φωτήλας ερωτά επίσης τους Υπουργούς αν σκοπεύουν να ενισχύσουν άμεσα τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επισκευής του σχολείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Φωτήλα:

Το Δημοτικό Πειραματικό Σχολείο Πατρών και Νηπιαγωγείο λειτουργεί σε κοντινό χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών και ανήκει στην ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών. Ιδρύθηκε το 1972, με βάση τους νόμους 4376/1929 και 4600/1930 της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ελευθερίου Βενιζέλου, και από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς στην προαγωγή της εκπαιδευτικής έρευνας στην πράξη, στην εκπαίδευση με πρακτική άσκηση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, στην υποστήριξη του στόχου της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της αριστείας καθώς και στην πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, εκπαιδευτικού υλικού και καινοτόμων διδακτικών.

Τις τελευταίες μέρες το εν θέματι Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο απασχόλησε μεγάλη μερίδα των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρέθηκε ύστερα από τη νεροποντή της προηγούμενης Δευτέρας. Η συντήρηση του κτιρίου δεν κατέστη δυνατόν ποτέ να ολοκληρωθεί εξαιτίας του περιορισμένου προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Πατρών με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αίθουσες. Το ταβάνι, σχεδόν σε όλες τις αίθουσες του Πειραματικού, έμπαζε νερά – εκτός από μία αίθουσα – γεγονός που οδήγησε τους γονείς των μικρών μαθητών να μην αφήσουν τους μικρούς μαθητές να πραγματοποιήσουν τα μαθήματά τους.

Επειδή το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας αποτελεί χώρος αναφοράς για όλους τους Πατρινούς και κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των γονιών για τη διδασκαλία των παιδιών τους.

Επειδή το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεδομένου των περικοπών στον προϋπολογισμό του, δεν δύναται να συντηρεί και να αναλάβει το μεγάλο κόστος επισκευής του σχολικού συγκροτήματος

Επειδή η επισκευή του σχολικού συγκροτήματος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα για την ασφαλή φιλοξενία των μικρών μαθητών

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.            Σκοπεύετε να ενισχύσετε άμεσα τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επισκευής του σχολείου; Αν ναι ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

2.            Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Πειραματικού Σχολείου της Πάτρας; Έχετε προβεί στο σχετικό σχεδιασμό; Αν ναι ποιος είναι αυτός;

* Στο μεταξύ ο βουλευτής Αχαΐας Ι. Φωτήλας ζητά να μάθει τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τον Δήμο Πατρέων ώστε να αποκτήσει ψηφιακές υποδομές «έτοιμης για 5G πόλης» (5G-Ready). Απευθύνει την ερώτηση του στους αρμόδιους Υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και Εσωτερικών.

Τα πλεονεκτήματα για την Πάτρα, εφόσον υλοποιηθεί το έργο, θα είναι σημαντικά, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Φωτήλας. Το μεγαλύτερο εξ αυτών θα είναι ο μετασχηματισμός της σε «έξυπνη πόλη», επιλογή καθοριστική για την παραγωγική ανασυγκρότησης της οικονομίας της στην κατεύθυνση των νέων τεχνολογιών, όχι μόνο της ίδιας της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει αφενός τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες και τεχνικούς ώστε να μην αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, και αφετέρου τη δυνατότητα παραγωγής καινοτομίας και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην περιοχή προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο Ιάσονας Φωτήλας ζητά επίσης να πληροφορηθεί το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι Υπουργοί ώστε να παρουσιάσει ο δήμος Πατρέων τις προτάσεις του στην αναγκαία διαβούλευση πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του με θέμα: θα υλοποιηθεί εγκαίρως το σημαντικό σχέδιο «Πάτρα 5G Ready πόλη»;

Η Πάτρα είναι η μία από τις δύο πόλεις της χώρας μας (η άλλη είναι τα Τρίκαλα) που έχει επιλεγεί για να αποκτήσει ψηφιακές υποδομές «έτοιμης για 5G πόλης» (5G-Ready). Τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής εφόσον υλοποιηθεί το έργο θα είναι σημαντικά.

Το μεγαλύτερο θα είναι ο μετασχηματισμός της Πάτρας σε «έξυπνη πόλη», επιλογή καθοριστική για την παραγωγική ανασυγκρότησης της οικονομίας της στην κατεύθυνση των νέων τεχνολογιών, όχι μόνο της ίδιας της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει αφενός τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες και τεχνικούς, ώστε να μην αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας, και αφετέρου τη δυνατότητα παραγωγής καινοτομίας και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην περιοχή μας.

Επιπρόσθετα, σημαίνει την προώθηση λύσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Ενδεικτικά αναφέρουμε εφαρμογές όπως η έξυπνη στάθμευση, ο έξυπνος φωτισμός, η ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο και η διαχείριση απορριμμάτων, λύσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, ανοίγονται νέες προοπτικές για την πόλη στην κατεύθυνση ανάπτυξης τεχνολογιών με εφαρμογές σε τομείς όπως τα αυτοκινούμενα οχήματα, τις αγροτικές καλλιέργειες και τον τουρισμό.

Η πόλη της Πάτρας, λόγω της ύπαρξης ερευνητικών ιδρυμάτων, πολλών σχετικών επιστημονικών ομάδων στο Πανεπιστήμιο αλλά και πολλών νεοφυών πρωτοβουλιών από νέους επιστήμονες, διαθέτει την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο να υποστηρίξει μια τέτοια εξέλιξη αλλά και να βρεθεί στην πρωτοπορία των τεχνολογικά προηγμένων πόλεων στην Ευρώπη.

Ενώ όμως η σχετική σύμβαση του Δήμου Τρικκαίων με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπογράφηκε και ήδη η εκεί δημοτική αρχή πιστεύει ότι σε 4 μήνες από την υπογραφή θα εγκατασταθούν  δωρεάν υποδομές πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων, η σχετική παρόμοια σύμβαση με τον δήμο της Πάτρας δεν έχει υπογραφεί, αν και βρίσκεται από τις αρχές Νοεμβρίου στο γραφείο του δημάρχου για διαβούλευση.

Επειδή το εν θέματι έργο είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της πόλης της Πάτρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και δεν πρέπει να καθυστερήσει η υλοποίησή του

Ερωτώνται  οι αρμόδιος Υπουργοί:

1.            Είναι σε γνώση τους το σχέδιο «Πάτρα 5G Ready πόλη»; Αν ναι, για ποιους λόγους δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα η σχετική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τον δήμο Πατρέων όπως έγινε με τον δήμο Τρικκαίων;

2.            Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχετικού έργου και αν ναι ποιο είναι αυτό;

2.            Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να παρουσιάσει ο δήμος Πατρέων τις προτάσεις του στην αναγκαία διαβούλευση πριν την υπογραφή της σύμβασης, αν υπάρχουν σχετικές, και κατόπιν να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις