Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η "Ειρήνη" έμελλε να είναι και το κύκνειο άσμα του Τζίμη Πανούση στην Πάτρα

Η "Ειρήνη" έμελλε να είναι και...

Ο Τζίμης Πανούσης ήταν ένας απολαυστικός Τρυγαίος

Λίγο πριν κλείσει τα 64 του χρόνια (είχε γεννηθεί στις 12 Φεβρουαρίου του 1954) ο Τζίμης Πανούσης, αυτός ο τόσο ανατρεπτικός, ανένταχτος και σατυρικός καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή σκορπίζοντας μεγάλη θλίψη. Υπήρξε αναμφισβήτητα ένας «σταρ» του δικού του χώρου και για πολλούς ένας εμβληματικός καλλιτέχνης της δεκαετίας του ’80 και του ’90.

Τραγούδια του όπως η μπαλάντα «Φασμπίντερ και ξερό ψωμί» από τα «Κάγκελα παντού», τον πρώτο του σόλο δίσκο πριν από 31 χρόνια ή το «Νεοέλληνας» του 1993, αγαπήθηκαν πολύ και θα συνεχίσουν να ακούγονται. Συχνά αθυρόστομος, με στίχους που έλεγαν τα πράγματα σταράτα και με μία δόση υπερβολής καλοδεχούμενης από το κοινό, ο Τζίμης Πανούσης ήταν ένας αντισυμβατικός καλλιτέχνης, έντονα πολιτικοποιημένος όπως και πολλά από τα τραγούδια του, ένας ταλαντούχος δημιουργός που δεν έπαψε να ψάχνεται.

Απόδειξη ήταν η ανατρεπτική του εμφάνιση και συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο στην Αριστοφανική κωμωδία «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη που είχαμε την τύχη οι Πατρινοί να απολαύσουμε μέσω του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ και του πολιτιστικού του συμβούλου Ανδρέα Α. Ανδριόπουλου στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στην οδό Γερμανού. Ήταν μάλιστα και η επίσημη πρεμιέρα του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας και έμελλε να είναι και η τελευταία εμφάνιση – παρουσία του Τζίμη Πανούση στην Πάτρα όπου κατά το παρελθόν είχε έρθει κι άλλες φορές.

Κάποιοι θυμούνται και live εμφανίσεις του στο καλοκαιρινό Χάραμα στα Τσουκαλέικα. Σε μία από αυτές ο εκλιπών καλλιτέχνης δεν δίστασε «δυσαρεστώντας» κάποιους πιο συντηρητικούς θεατές να κάνει και κάτι "τραβηγμένο", …περιφορά Επιταφίου ανάμεσα στα τραπέζια του μαγαζιού και το κοινό που είχε κατακλύσει το χώρο!

Για την παρουσία του στην «Ειρήνη» του Εθνικού που είχε κριθεί επιτυχημένη, με τον ίδιο επικεφαλής ενός ζωηρού, πολυπρόσωπου θίασου, είχαμε γράψει πως ήταν μία παράσταση – πρόταση με πολλά καινοτόμα στοιχεία όπως την πρωτότυπη και θαυμάσια μουσική του Νίκου Κυπουργού και το λιμπρέτο του Δημοσθένη Παπαμάρκου κι έναν Τζίμη Πανούση απολαυστικό που είχε καταφέρει να ενταχθεί στην όλη παράσταση διατηρώντας συνάμα και το προσωπικό του, ιδιαίτερο και ανατρεπτικό στυλ, απλά πιο μετριασμένο.

Η πιο υπέροχη ίσως στιγμή της παράστασης όπως είχαμε γράψει ήταν όταν κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό ο Τζίμης Πανούσης – Τρυγαίος είχε κάνει τραγουδιστική μνεία σε αξέχαστους συνθέτες και τραγούδια όπως του Μάνου Χατζιδάκι και σε κομμάτια όπως το παλιό ρετρό τραγούδι «Ας ερχόσουν για λίγο» που είχε πρωτοπεί μοναδικά η Δανάη.

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος μιλώντας στο thebest.gr μας είπε πως ήξερε και θαύμαζε τον Τζίμη Πανούση από παλιότερες εμφανίσεις του στο Μετρό στου Γκύζη και στο Κύτταρο στην Αθήνα. «Στην “Ειρήνη” δεν έκανε τίποτε περιττό. Κρατώ μια γλυκιά ανάμνηση από τον Τζιμάκο από αυτή μας την συνεργασία ερχόμενος με το Εθνικό στο Φεστιβάλ Πάτρας το περασμένο καλοκαίρι. Σαν άνθρωπος ήταν μειλίχιος, ευγενής, με απίστευτο χιούμορ, δεν είχε καμία σχέση με τα νούμερα του επί σκηνής. Μου το είχαν πει τα κορίτσια από το Εθνικό Θέατρο και το είδα και από κοντά όταν ήρθε και έπαιξε στο Αρχαίο Ωδείο.

Αν ο Τζίμης Πανούσης έβλεπε ποιοι τον κλαίνε τώρα δεν θα πέθαινε», ανέφερε ο Ανδρέας Ανδριόπουλος στο thebest.gr.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθεί το κείμενο - εντύπωση που είχε γράψει το thebest.gr για την "Ειρήνη" του Εθνικού με τον Τζίμη Πανούση.

700 ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight