Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΚΚΕ Αχαΐας: Νέα χωροθέτηση και σχεδιασμό για τα απορρίμματα στην Αιγιάλεια

ΚΚΕ Αχαΐας: Νέα χωροθέτηση και σχεδιασμό...

"Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράστης στον τομέα"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ Αχαΐας ζητά νέα χωροθέτηση και σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια. Δείτε αναλυτικά:

"Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα γύρω από την κατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ στην Αιγείρα φέρνουν στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα μιας πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, όπως και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που στο επίκεντρο τους βάζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την προστασία της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος.

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαϊας του ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας που αγωνίζονται για την προστασία της υγείας τους καθώς και του περιβάλλοντος και προβάλλει τις παρακάτω θέσεις:
Αιτία της άθλιας κατάστασης στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ο σχεδιασμός από κεντρικό και τοπικό κράτος με βάση το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου.

Η διαχείριση των σκουπιδιών όπως έχει επισημάνει το ΚΚΕ αποτελεί ένα τομέα «χρυσάφι» για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ήδη 62 ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκομιδής δραστηριοποιούνται, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ).

Περί το 1 δις ευρώ πρόκειται να ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τις ευλογίες της κυβερνώσας Αριστεράς για την διαχείριση των απορριμμάτων, που θα φορτωθούν στις πλάτες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, η μερίδα του λέοντος προβλέπεται για μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) με ΣΔΙΤ, που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο, και όχι σε επείγουσες δράσεις και έργα (εξοπλισμός αποκομιδής, ΧΥΤΑ).

Η άθλια συνεπώς κατάσταση που διαμορφώνεται δεν οφείλεται σε άγνοια ή σε αμέλεια αλλά στον σχεδιασμό από το αστικό κράτος: Το κεφάλαιο, την ΕΕ, την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές, προωθώντας μια ανάπτυξη σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, μεθόδευσε συνειδητά τη δημιουργία αδιεξόδων, όπως και στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ, βλέπε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και των Περιφερειακών Σ.Δ.Α (ΠΕΣΔΑ, βλέπε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια).

Η δαιμονοποίηση της υγειονομικής ταφής των σύμμεικτων αποβλήτων, η κατάργηση των ΧΥΤΑ, η έλλειψη κάθε ουσιαστικής πρόνοιας για έργα άμεσης προτεραιότητας αποτελεί πολιτική επιλογή, ώστε να γίνει πιο εύπεπτη για τα λαϊκά στρώματα η ολοκληρωτική παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο «σωτήρα» ιδιώτη επενδυτή.

Έτσι και η διαμάχη γύρω από τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, που μπορεί να υποκρύπτει και σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων, αφήνει στο απυρόβλητο τα πιο πάνω αίτια και υπαίτιους. Αυτό συμβαίνει και με παρατάξεις του Δημοτικού Συμβούλιου Αιγιάλειας και όψιμους «φίλους του λαού» με το μανδύα κάποιων οικολογικών οργανώσεων, ΜΚΟ ή κομματικών σχηματισμών όπως η ΛΑΕ και τα εξαπτέρυγά της, που συμπλέουν με τη στρατηγική της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβούλιου και των άλλων αστικών κομμάτων.

Όλοι μαζί αποθεώνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι αυτό καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, στέκονται απέναντί τους, και ταυτόχρονα ψάχνουν να βρουν πολιτική έκφραση μπροστά στις δημοτικές εκλογές.

Οι κυβερνητικές διακηρύξεις για δημιουργία 16.000 θέσεων εργασίας είναι μακάβριοι πανηγυρισμοί όταν γνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν 8 θάνατοι εργαζομένων στον χώρο της καθαριότητας της Τοπικής Διοίκησης  κι έχει να κάνει με την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας, την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια κ.α. Ακόμη, τα αποτελέσματα ιατρικών συνεδρίων και σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων επιβεβαιώνουν τον αυξημένο κίνδυνο Ηπατίτιδας Β, και όχι μόνο, στους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Ενώ οι νωπές ακόμη κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα , καθώς και η καταγραμμένη ήδη πείρα από τέτοιες δομές (Κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών – ΚΔΑΥ) - πχ Κρήτη, Γιάννενα - επιβεβαιώνουν τους όρους εξαθλίωσης, με τους οποίους αυτοί θα εργάζονται στους ιδιώτες επιχειρηματίες διαχειριστές των απορριμμάτων.

Η Διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα βαθειά πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό, αποτελεί τμήμα της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής και της επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα. Έχει να κάνει με τον δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί η κάθε πολιτική και οι δρόμοι είναι δύο: Η καπιταλιστική ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων και ο δρόμος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Αυτοί οι δρόμοι είναι αντίθετοι μεταξύ τους, δεν γίνεται ταυτόχρονα να υπηρετούνται και τα κέρδη του κεφαλαίου και οι ανάγκες του λαού, τα κέρδη πάντα βγαίνουν από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού.

Όσο κι αν οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιγιάλεια πασχίζουν να πείσουν ότι ο δρόμος αυτός εξυπηρετεί και τα λαϊκά συμφέροντα η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Η πολιτική αυτή είναι που εφαρμόζεται και στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Αιγείρας αφού δεν πρωτεύουν οι ανάγκες του λαού, των εργαζομένων και η ασφάλειά τους.

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαϊας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να μην παγιδευτούν σε παραπλανητικές διαμάχες και σε ανταγωνισμούς οικονομικών συμφερόντων, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από σωματεία, συλλόγους, επιτροπές αγώνα για την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών, να διεκδικήσουν:

1. ΝΑ δρομολογηθεί άμεσα διαδικασία χωροθέτησης νέου ΧΥΤ και σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας, με προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό με κεντρικούς δημόσιους πόρους του εξοπλισμού αποκομιδής, ώστε να κλείσει ο υπερκορεσμένος ΧΥΤΑ Αιγείρας

2. Να αρχίσουν από τώρα οι εργασίες οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ με τη σταδιακή, ασφαλή περιβαλλοντική του αποκατάστασή του και με την αποκατάσταση της περιοχής, που έχει βλαφθεί από τα στραγγίσματα και άλλες επιπτώσεις.

3. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στον τομέα. Τα τοπικά σχέδια των δήμων για τη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών να λειτουργήσουν χωρίς τη «θηλειά» της ΕΕΑΑ ΑΕ, που πρέπει να καταργηθεί.

4. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ , ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

5. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με δικαιώματα, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ-ΤΕΧΝΙΚΟΥ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Το οξυμμένο πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη ο αγώνας για την ορθολογική διαχείρισή τους να δεθεί με την πρόταση του ΚΚΕ ότι η οριστική λύση του προβλήματος προς όφελος του λαού και των αναγκών του θα δοθεί σε ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, με αποδέσμευση από την ΕΕ με την εργατική τάξη στην εξουσία με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, που θα υπηρετεί ισόρροπα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις