Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Iστορικά τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν εξελικτική ανέλιξη

Iστορικά τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν ε...

Forum Ανάπτυξης 2017

H σύνδεση της επιστήμης με την κοινωνία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού στη συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών- ΕΚΦΕ Πάτρας την Κυριακή, στο πλαίσιο του 20ου Forum Ανάπτυξης/Money Show Πάτρας. Με κεντρικό άξονα το θέμα «η Επιστήμη δομεί την κοινωνία του αύριο», οι κεντρικοί εισηγητές έθεσαν καίρια ζητήματα σε σχέση με την επιστήμη, τις εφαρμογές της και τον τρόπο που επηρεάζει  στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Χαραλάμπος Τσέκερης, Ερευνητής ΕΚΚΕ, Διδάσκων στο ΕΚΠΑ μιλώντας με θέμα: «Η Επιστήμη δομεί την κοινωνία του αύριο». Σύμφωνα με τον κ. Τσέκερη, τα τεχνολογικά επιτεύγματα ιστορικά έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση του εξωτερικού φυσικού μας χώρου (χρήση μηχανημάτων για χάραξη δρόμων, διορύξεις σηράγγων, καναλιών, κατασκευές, μετακινήσεις, κλπ). Στον αντίποδα τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα επικεντρώνονται σε μικρό και νάνο κλίμακα και συμβάλουν πιο πολύ με άυλο τρόπο στην πληροφόρηση, λήψη αποφάσεων, κλπ.

Παρατήρησε πάντως πως οι τεχνολογίες δημιουργήματα των Δυτικών πιο ανοικτών κοινωνιών  ενσωματώνονται πιο  αποτελεσματικά στις Ανατολικές που είναι εκ φύσεως πιο παραδοσιακές κοινωνίες και που διέπονται από πιο δομημένα χαρακτηριστικά, οι οποίες εξελίσσοντας τα τεχνολογικά αυτά επιτεύγματα τα μεταπράτουν πάλι πίσω προς τις Δυτικές.

Τις σκέψεις του για το εκπαιδευτικό σύστημα κατέθεσε ο  Μιχάλης Πετρόπουλος, Φυσικός αναπτύσσοντας το θέμα: «Η κοινωνική αναθεώρηση του σημερινού σχολείου». Επεσήμανε ότι  «οι συνεχείς  πολιτικο-κοινωνικές ανακατατάξεις, η εκρηκτική εξέλιξη των επιστημών, ιδίως των φυσικών, αλλά και η αναθεώρηση των κεκτημένων γνώσεων, δημιουργούν την αδήριτη ανάγκη ενός δυναμικού εκπαιδευτικού συστήματος που θα καλύπτει το σύνολο των απαιτήσεων ενός σύγχρονου μαθητή – πολίτη του 21ου αιώνα.» είπε.

Ο κ. Πέτροπουλος τάχθηκε υπερ της αναθεώρησης του εκπαιδευτικού συστήματος, τονίζοντας  ότι  «δεν μπορεί  η σχολική γνώση να σταματά αιώνες πίσω».

Συντονιστής εκδήλωσης ήταν ο Παναγιώτης Φιλντίσης, Φυσικός, Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις