Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Γεράσιμος Σοφιανός επιστρέφει στην Πάτρα και μιλάει στο thebest.gr

Ο Γεράσιμος Σοφιανός επιστρέφει στην Πάτ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου με το "Φουέντε Οβεχούνα- Η Πηγή των Αμνών"

Στην παράσταση "Φουέντε Οβεχούνα- Η Πηγή των Αμνών", που σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης για τη Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, θα δούμε τον Πατρινό ηθοποιό Γεράσιμο Σοφιανό που το ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά "Μπρούσκο".

Γεράσιμος Σοφιανός: Στην τηλεοπτική σειρά "Μπρούσκο" ο Πατρινός ηθοποιός του "Οδυσσεβάχ" -ΦΩΤΟ

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης μίλησε στο thebest.gr. Ευγενικός και προσιτός αναφέρθηκε στην πρόσφατη τηλεοπτική επιτυχία που έζησε αλλά και στην παράσταη που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 25 Νοεμβρίου.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΦΟΥΕΝΤΕ ΟΒΕΧΟΥΝΑ" ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟ

Μετά από αρκετούς μήνες επιστρέφεις στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  της Πάτρας. Πώς αισθάνεσαι γι αυτό;

Αυτή είναι η δεύτερη συνεργασία μου με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας – μετά τον Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου- που κάναμε την προηγούμενη θεατρική σεζόν.

Είναι χαρά μου να επιστρέφω στην πόλη μου και ν' ανήκω στο έμψυχο θεατρικό δυναμικό ενός σημαντικού και ιστορικού καλλιτεχνικού φορέα, όπως είναι το ΔΗΠΕΘΕ, πόσο μάλλον όταν αυτός ο φορέας παρέχει τ' απαραίτητα δεδομένα ώστε ο καλλιτέχνης να εστιάζει στην δουλειά του και μόνο, κάτι το οποίο αποδεικνύει το ενδιαφέρον του Δήμου για την πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης.

Αυτή η επιστροφή γίνεται μετά  από μία τηλεοπτική επιτυχία. Τι ακριβώς μεσολάβησε και τι έχει «αλλάξει»;

Το Μπρούσκο αποτέλεσε για μένα μια σημαντική τηλεοπτική εμπειρία. Ήμουν στην Κύπρο, για ένα χρονικό διάστημα τριών περίπου μηνών, για τα γυρίσματα 45 επεισοδίων.

Η επιτυχία της σειράς μου έδωσε την δυνατότητα αναγνώρισης από τον κόσμο. Αυτό που έχει αλλάξει, είναι το γεγονός οτι ο κόσμος δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για την δουλειά μου και αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως.

 

Φέτος θα σε δούμε στο «Fuente Ovejuna, Η πηγή των αμνών» του Λόπε Ντε Βέγκα που θα ανέβει το Σάββατο 25/11 στην σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων.  Λίγα λόγια για το έργο…

Πρόκειται για ένα κλασσικό έργο του Λόπε δε Βέγα, με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Αφορά ένα μικρό χωρίο της Ισπανίας κοντά στην Κόρδοβα, που καταπιεσμένο από έναν διοικητή- τύραννο  εξεγείρεται, τον σκοτώνει και αναλαμβάνει όλο μαζί την ευθύνη της πράξης αυτής.

Είναι πραγματική ιστορία που συνέβη το 1476 στο ομώνυμο ισπανικό χωριό, από την οποία εμπνεύστηκε ο συγγραφέας. Φυσικά στο έργο τίθενται κι άλλα ζητήματα εκτός της τυραννοκτονίας, όπως ο νεανικός έρωτας, η τιμή, η βία της εξουσίας, η εκμετάλλευση του αδύναμου από τον δυνατό, οι κοινωνικοί αγώνες, η δύναμη της συσπειρωμένης λαϊκής αντίστασης, οι πολιτικές έριδες, η δικαιοσύνη, ο θεσμός του γάμου και άλλα.

Γιατί θα έλεγες ότι αξίζει κανείς να το δει;

Για όλα αυτά τα θέματα που προβάλλονται στο έργο, αξίζει ο κόσμος να το δει.

Ποια είναι τα μηνύματα που «βλέπεις» και «κρατάς» εσύ από αυτό το έργο;

Αν θα προσέξετε, στο έργο αναφέρεται πολλές φορές η λέξη “τιμή”. Εμένα αυτό που με προβλημάτισε ερχόμενος σ' επαφή με το συγκεκριμένο έργο, είναι το θέμα αυτό της τιμής και πόσο για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι ορατή η εκδοχή της εντιμότητας και της αξιοπρέπειας ή η οικονομική τιμή έχει εκτοπίσει όλα αυτά...

Το έργο αυτό, είχε ανέβει από ένα θίασο 50 ατόμων από το ΚΘΒΕ το 1977 και από 33 άτομα από το Εθνικό Θέατρο τη δεκαετία του ’90. Εσείς επιχειρείτε κάτι άλλο… είστε πολύ λιγότεροι. Να φανταστώ ότι υπάρχει γενικότερα μία διαφορετική «προσέγγιση»;

Σίγουρα υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στο κείμενο, προκειμένου η παράστασή μας να επικοινωνήσει με τον σύγχρονο θεατή.

Ο σκηνοθέτης μας κύριος Σ. Τσακίρης έχει κάνει μια πολύ καλή διασκευή του κειμένου, στηριζόμενος στην μετάφραση και απόδοση του Ν. Γκάτσου. Το παραστασιακό κείμενο έχει διασκευαστεί για ένα σύνολο 12 ηθοποιών, που όλοι μαζί συνεργαζόμαστε και δημιουργούμε μια παράσταση υψηλής αισθητικής.

Τι σε «ιντραγκάρει» περισσότερο στην παράσταση που έχετε ετοιμάσει;

Η αναμέτρηση μ' ένα κλασσικό έργο και οι ερμηνευτικές απαιτήσεις που έχει ομολογώ οτι με ιντριγκάρουν ιδιαίτερα.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα για εσένα κατά την προετοιμασία της ;

Η δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν να βρω την κοινή συνισταμένη του ρόλου και της δικής μου ψυχοσύνθεσης λόγω των ιδιαίτερων ερμηνευτικών απαιτήσεων, που προανέφερα.

Πώς θα σε δούμε επί σκηνής;

Στην παράσταση υποδύομαι τον Δον Ροδρίγο Τέλλεθ Ζιρόν, αρχηγό του ιστορικού τάγματος της Καλατράβα, που αναλαμβάνει τα ηγετικά του καθήκοντα λόγω της ευγενούς καταγωγής του και προσπαθεί να φανεί αντάξιος των υποχρεώσεών του. Τα υπόλοιπα επί σκηνής...

Ποια θα είναι η τελευταία σου σκέψη πριν ανέβεις σε αυτή;

Η τελευταία σκέψη πριν βγω στην σκηνή, είναι ποιός είμαι, που είμαι και τι θέλω, όσον αφορά φυσικά τον ρόλο που υποδύομαι.

Κλείνοντας θα ήθελα ν' αναφέρω τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασής μας . Η σκηνοθεσία  είναι του  Σ. Τσακίρη , σκηνικά και κοστούμια του  Β. Παπατσαρούχα, η μουσική  του Θ. Μικρούτσικου, οι στίχοι του Γ. Μιχαηλίδη, οι ειδικές κατασκευές από την Μ. Κοσμοπούλου και την Τ. Παραλή, ο σχεδιασμός φωτισμών απο τον Ν. Σωτηρόπουλο και παίζουν οι ηθοποιοί : T. Χρυσικάκος, Δ. Βούλτσος, Φ. Δίπλας, Σ. Κουβαρδάς, Μ. Γέττος, Λ. Μποζάκη, Δ. Παγώνης, Ν. Χριστοπούλου, Κ. Νικούλι, Ν. Παύλου, Β. Σιδερόπουλος.

*Η παράστασή μας θα παίζεται καθε Τετάρτη εώς και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00 στο θέατρο Απόλλων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : Έλενα Μπονέλη, Βασίλης Νόμπλε.

 

 

Πληροφορίες-Κρατήσεις 2610 273613, www.dipethepatras.gr

&  www.ticketservices.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight