Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ράνια Αντωνοπούλου από την Πάτρα: Περίπου 260.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά επί ΣΥΡΙΖΑ -Έρχονται 100 Κέντρα Στήριξης

Ράνια Αντωνοπούλου από την Πάτρα: Περίπο...

Εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

«Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία μειώθηκε, αφού περίπου 260.000 συμπολίτες μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατάφεραν να βρουν μία θέση εργασίας». Αυτά τόνισε -μεταξύ άλλων- η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας απόψε στην Πάτρα, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο 20ου πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2017- Μoney Show Πάτρας.

Παράλληλα ανακοίνωση ότι το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα 100 Κέντρα Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ενώ θα «ανοίξουν» την ίδια περίοδο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία (έχουν διασφαλιστεί περίπου 150 εκατ. ευρώ) για την Κ.Α.Λ.Ο.

Όσον αφορά στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η Ράνια Αντωνοπούλου είπε ότι «η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν να γίνει κατανοητό, πως η κοινωνική οικονομία, επειδή είναι ένας εναλλακτικός τρόπος παραγωγής, πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες.»

Όμως, όπως πρόσθεσε, «επειδή ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας χρειάζεται κανόνες για να λειτουργήσει, για αυτό ακριβώς εμείς ψηφίσαμε νόμο, ο οποίος πετάει απ΄ έξω όσους είχαν λειτουργήσει σαν εργολάβοι και υπεργολάβοι».

Σχετικά με τη λειτουργία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η Ράνια Αντωνοπούλου διατύπωσε την εκτίμηση ότι «βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση και αυτό το είδαμε πολύ πρόσφατα, όταν είχαμε την πρώτη πανελλαδική έκθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών στην Αθήνα, όπου πάνω από 150 σχήματα συμμετείχαν σε αυτή» και πρόσθεσε:

«Ο ενθουσιασμός υπάρχει, έχουν εγγραφεί στο μητρώο, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, 300 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι στην αποκλειστικά στην σίτιση και στον καθαρισμό, αλλά έχουμε νέες τεχνολογίες, έχουμε αρχιτέκτονες και μηχανικούς, οι οποίοι έχουν συμπράξει, έχουμε νέα παιδιά, έχουμε αυτούς οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από την αγορά εργασίας και έχουν συμπράξει, έχουμε σύμπραξη παραγωγών στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στον εναλλακτικό».

Όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο, «έχουμε μία κινητικότητα που πιστεύουμε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδείξει πως το πνεύμα της συνεργασίας είναι μέσα στην ελληνική κοινωνία».

Μάλιστα, όπως τόνισε η Ράνια Αντωνοπούλου, «όλοι μαζί θα ανέβουμε προς τα πάνω και δεν θα αφήσουμε κάποιους πίσω».

Αναφερόμενη στην πρόσφατη κοινωνική σύνοδο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είπε ότι «βρήκαμε συνεργασίες με το συνεταιριστικό κίνημα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας της Αγγλίας, που έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ στον χώρο των υψηλών τεχνολογιών και της πληροφορικής». Όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό το ζήτημα της δικτύωσης και έφερε ως παράδειγμα ελαιοπαραγωγούς από την Κρήτη, οι οποίοι κάνουν εξαγωγές σε αλληλέγγυα παντοπωλεία στο Βέλγιο.

Κλείνοντας την ομιλία της η Ράνια Αντωνοπούλου υπογράμμισε: «Η δική μας δουλειά είναι να ανταποκρινόμαστε στους πολίτες, στα κινήματα και στις επιχειρήσεις που θέλουν να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς να δημιουργούμε κρατικοδίαιτα σχήματα, ώστε με σταθερά βήματα να μπορούμε να υποστηρίξουμε τον κόσμο από κάτω προς τα πάνω και να ανταποκριθούμε στα δικά τους αιτήματα».

Στη συνέχεια η κυρία Καλημέρη Έλενα σύμβουλος του Ειδικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλλελέγγυας Οικονομίας, η οποία μάλιστα, ήταν στην ομάδα συγγραφής του νέου Νόμου για την Κ.Α.Λ.Ο. ανέλυσε το πλαίσιο για τη λειτουργία της συνεργατικής- συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καθώς και τα βασικά τους χαρακτηριστικά, όπως ότι πρέπει να απαρτίζεται από κατ’ ελάχιστον τρία φυσικά πρόσωπα, όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται δημοκρατικά και κάθε μέλος έχει μόνο μία ψήφο, τα μέλη εγγράφονται και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ και μέρος των κερδών προορίζεται για τους εργαζόμενους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διεύρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Μετά, το λόγο πήρε ο Γιάννης Ζαρκάδης εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή», ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην απόφαση δημιουργίας της από μία μερίδα ανθρώπων του Αρκτικού Διαμερίσματος της Πάτρας τον Νοέμβριο του 2013, αλλά και στα προβλήματα και στις δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. «Σήμερα έχουμε 200 μεριδιούχους. Κάθε μήνα περνάνε από την αποθήκη μας δεκάδες άνθρωποι. Έχουμε ένα φορτηγό, μία αποθήκη που λειτουργεί με υποδειγματικό, απασχολούμε έναν εργαζόμενο και υπάρχουν πολλοί εθελοντές», τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική δικτύωση όλων των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Αντίστοιχα, και ο Κοινωνικός Λειτουργός, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος μίλησε για το παράδειγμα της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καφέ Γέφυρες», λέγοντας πως εκτός των άλλων έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να απασχολούνται επαγγελματικά ή εθελοντικά. Όπως τόνισε μέχρι σήμερα στο «Καφέ Γέφυρες» έχουν πραγματοποιηθεί 120 πολιτιστικές εκδηλώσεις κι άλλες δράσεις, ενώ υπάρχει προγραμματισμός για την επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών, γι’ αυτό και στο ΣΟΨΥ Πάτρας έχει ξεκινήσει ήδη η εκπαίδευση ατόμων.

Να σημειωθεί, πως η αναπληρώτρια Υπουργός κλείνοντας τις εργασίες, δεσμεύτηκε πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα περιφερειακή εκδήλωση ώστε να βρεθούν μαζί όλα τα εγχειρήματα της Δυτικής Ελλάδος για την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και προτάσεων.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θάνος Χριστακόπουλος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις