Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Περίπου 8.000 στρέμματα καμένα και πάνω 600 πυρκαγιές - Η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος για την Ηλεία μετά το φονικό 2007 και οι υπερπροσπάθειες της Πυροσβεστικής

Περίπου 8.000 στρέμματα καμένα και πάνω ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Η Πυροσβεστική , οι εμπλεκόμενοι και οι εθελοντικοί φορείς απέτρεψαν περαιτέρω καταστροφή

Ήταν εμφανές ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο για την Ηλεία από την άποψη των πυρκαγιών, καθώς η μια φωτιά «έσκαγε» μετά την άλλη και μάλιστα σε αγροτοδασικές μεγάλες εκτάσεις  όπου πολλές φορές υπήρχαν σπίτια, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να μεγαλώνει, σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες.  Η πυροσβεστική έδινε μάχη μαζί με τους εθελοντές, τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους, για να μην καούν άνθρωποι, οικίες και περιουσίες. Για να μην ζωντανέψει ο εφιάλτης του φονικού καλοκαιριού του 2007. Και αυτό κατέστη δυνατό, παρά τις δυσκολίες και τις όποιες ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό και μέσα, πανελλαδικά.

Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου διατάσσεται μία εκκένωση της Ανάληψης. Ήταν μια από τις μερικές εκκενώσεις χωριού  που θα κρίνονταν απαραίτητες για το καλοκαίρι του 2017, για χωριά της Ηλείας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, απευθύνουν έκκληση ακόμα και μέσω τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας για την αποστολή εναέριων μέσων, τα οποία είχαν σταματήσει για κάποιο διάστημα να κάνουν ρίψεις νερού στην Ηλεία καθώς δεν επαρκούσαν. Είτε γιατί επιχειρούσαν ταυτόχρονα σε μεγάλες φωτιές στη Ζάκυνθο και αλλού, είτε γιατί κάποια είχαν παρουσιάσει βλάβες.

Οριοθετημένη είναι πλέον η πυρκαγιά στην περιοχή ... - The Best News

Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ανάληψη ... - The Best News

Σήμερα ο Διοικητής της Πυροσβεστικής  στην Ηλεία Γιάννης Πετρούτσος κάνει τον απολογισμό της δύσκολης αυτής αντιπυρικής περιόδου στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του νομού και μιλά στο thebest.gr για τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της. Ο ίδιος, όπως και ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Κώστας Κυριακόπουλος, δεν έκαναν μόνο συντονισμό των επιχειρήσεων.Ήταν διαρκώς στα πύρινα μέτωπα και έμπαιναν μπροστά στη μάχη, κάνοντας κατάσβεση και ό,τι χρειαζόταν για να ανακοπεί η πορεία των πυρκαγιών.,

Μαζί με τους υπόλοιπους πυροσβέστες έμεναν επί 24ωρα στις φωτιές, αντιμετωπίζοντας αντίξοες συνθήκες. Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν πολύ δύσκολο επισημαίνει ο Διοικητής «λόγω της ανομβρίας, των καιρικών συνθηκών, καθώς πολλές ημέρες η περιοχή ήταν σε υψηλή και πολλή υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς, αλλά και εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους και της μεγάλης αγροτοδασικής έκτασης. Υπήρχαν φωτιές κοντά σε κατοικημένες περιοχές, στην Ανάληψη, στα Ροδινά και αλλού, όπου χρειάστηκε να γίνουν μερικές εκκενώσεις. Όμως η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, οι Δήμοι, οι εθελοντές πυροσβέστες, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πυρόσβεση ακόμα και κάτοικοι, ήταν δίπλα μας και τα καταφέραμε» δηλώνει ο κ. Πετρούτσος στο thebest.gr. Ο ίδιος χαρακτηρίζει μεγάλη εμπειρία το φετινό καλοκαίρι στην Ηλεία. «Είναι τιμή μου που υπηρετώ στο νομό Ηλείας», προσθέτει.

 

 

Από αριστερά, Γιάννης Πετρούτσος, Κώστας Κυριακόπουλος

Από αριστερά, Γιάννης Πετρούτσος, Κώστας...

Από αριστερά, Γιάννης Πετρούτσος, Κώστας Κυριακόπουλος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πετρούτσος, τη φετινή αντιπυρική περίοδο, δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου στην Ηλεία εκδηλώθηκαν πάνω από 600 πυρκαγιές, πλην αστικών και από την αρχή του χρόνου περίπου 800. Συνολικά κάηκαν περίπου 8.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

 

«Ο μεγάλος αυτός αριθμός, σε συνδυασμό με την ανομβρία αλλά και εν μέσω οικονομικής κρίσης,  δείχνει, ότι το 2017 ήταν ίσως η πιο δύσκολη χρονιά μετά το 2007. Ευτυχώς όμως, οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές αυτές δεν ήταν αναλόγως καταστροφικές. Η άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων Αρχών αλλά και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής έφεραν θετικά αποτελέσματα. Αφού οι ζημιές στην περιοχή της Ηλείας, δεν ξεπέρασαν τα 8.000 στρέμματα όταν η δυναμική που είχε δημιουργηθεί με την έναρξη της αντιπυρικής, έδινε την εντύπωση πως σίγουρα θα είχαμε μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, δάση αλλά και περιουσίες συμπολιτών μας. Ευτυχώς αυτό διαψεύστηκε Η επιτυχία αυτή δεν είναι δική μου!  Η επιτυχία αυτή ανήκει σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς! Η επιτυχία αυτή, είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων του νομού, των εθελοντών μας και των συμπολιτών μας, μαζί με την στήριξη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος» ανέφερε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου του νομού για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και την προετοιμασία για την αντιπλημμυρική.

Πυρκαγιά στο Περιστέρι Ηλείας

Πυρκαγιά στο Περιστέρι Ηλείας

Πυρκαγιά στο Περιστέρι Ηλείας

Τα προβλήματα

Ο Γιάννης Πετρούτσος έκανε αναφορά επίσης, στα προβλήματα που υπήρχαν στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και τα οποία αντιμετωπίστηκαν, ενώ προχώρησε σε επισημάνσεις για την καλύτερη προετοιμασία για κάθε αντιπυρική περίοδο.

«Είναι δε γεγονός, πως με την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, υπήρχαν προβλήματα, σε διάφορους τομείς, που χάριν όμως της καλής θελήσεως όλων σας, προσπεράστηκαν σχετικά γρήγορα και ανώδυνα! Δεν θα ήταν δυνατόν να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα χωρίς την στήριξή σας! Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ ξεχωριστά σε ονόματα και φορείς, μιας και δεν θέλω να ξεχωρίσω το τι προσέφερε καθένας σας, γνωρίζοντας, πως όλοι σας, κάνατε ότι ήτο ανθρωπίνως και υπηρεσιακώς δυνατόν! Τα προβλήματα που τυχόν εμφανίστηκαν αυτό το δύσκολο καλοκαίρι λύθηκαν εν την γενέσει τους με την στήριξή σας.

Όμως, θα ήθελα να προβώ σε κάποιες επισημάνσεις που θεωρώ πως χρήζουν περαιτέρω συζήτησης. Ενδεικτικά αναφέρω:

Η ενδυνάμωση της ιδέας του εθελοντισμού καθώς έχει αποδειχθεί πως είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αφού πρωτίστως έτσι ευαισθητοποιείται περισσότερο ο πολίτης και δευτερευόντως, συνδράμουν στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση Φυσικών καταστροφών! Εθελοντές που θα δρουν κάτω από την ομπρέλα της ΓΓΠΠ. Υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια όπου ο εθελοντισμός είναι σε πλήρη ανάπτυξη και τα αποτελέσματα αυτού, εντυπωσιακά!

Ο σχεδιασμός της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου να ξεκινά με την λήξη της προηγούμενης. Να δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης επίλυσης τυχόν προβλημάτων. Για παράδειγμα, πιθανή συνδρομή φορέων στο έργο του Δασαρχείου και Δήμων ως προς τον καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κλπ, όταν είναι γνωστό ότι η γραφειοκρατία  και οι περιορισμένες πιστώσεις καθυστερούν την εκτέλεση αυτών των έργων.

Η σε βάθος καλύτερη ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών. Δυστυχώς έχουμε αύξηση των πυρκαγιών εμπρησμού από αμέλεια. Απαιτείται η ενημέρωση του πληθυσμού για την αποφυγή ανάμματος φωτιάς στην ύπαιθρο αλλά και πως μπορούνε να βοηθήσουν στον περιορισμό εξάπλωσης πυρκαγιών μέσω της πρόληψης. Είμαι στην διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση αυτών και άλλων πολλών.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις – παγετούς για τον ερχόμενο χειμώνα 2017 - 2018, έχω να σας γνωστοποιήσω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της και ως βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αν και δεν γνωρίζουμε αν και που θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα δώσει μια έμφαση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές του 2017, περιοχές.

Κλείνοντας, εύχομαι να μείνετε αρωγοί της προσπάθειας της πολιτείας για την προστασία του φυσικού μας πλούτου αλλά και της προστασίας της ζωής και περιουσίας των πολιτών!

Από εμένα προσωπικά αλλά και από το προσωπικό της Π.Υ. Ηλείας: Ένα μεγάλο ευχαριστώ!».

 

Eμπρησμός από πρόθεση η φωτιά στα Ροδινά Ηλείας ... - The Best News

 

Φωτιά στο Περιστέρι

Φωτιά στο Περιστέρι

Φωτιά στο Περιστέρι

Φωτιά στο Περιστέρι

Φωτιά στο Περιστέρι

Φωτιά στο Περιστέρι

Φωτιά στα Ροδινά

Φωτιά στα Ροδινά

Φωτιά στα Ροδινά

Οι φωτογραφίες είναι από τη eurokinissi

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις