Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Μαθητών και το φαινόμενο του «φιλονεϊσμού»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Μαθητών και το...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΙΔΗ

Αντιγράφω από το site της Περιφέρειας: «Η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη».

Το κακό ξεκίνησε το 1995 όταν με απόφαση του τότε προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ξεκίνησε η Βουλή των εφήβων. Κι επειδή ο θεσμός θεωρήθηκε επιτυχημένος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον έφερε στα μέτρα της δημιουργώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο Μαθητών.

Υπάρχει ένα γενικότερο φαινόμενο που λέγεται «φιλονεϊσμός». Όλοι πρέπει να φαινόμαστε νέοι, να συμπεριφερόμαστε, να ντυνόμαστε, να διασκεδάζουμε σαν νέοι. Διότι οι νέοι είναι ωραίοι, δημιουργικοί, ασυμβίβαστοι και πρέπει να τους ακολουθούμε. Κι ακόμα, πρέπει να τους ακούμε, έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτούς. Αυτό επιτάσσει η κυρίαρχη ιδεολογία, αυτό ξεκίνησε η Βουλή, το ίδιο κάνει και η Περιφέρεια.

Ποιος είναι ο αντίλογος σε όλα αυτά; Ο αντίλογος επισημαίνει ότι ο δρόμος προς την ενηλικίωση των νέων δεν περνάει μέσα από την κολακεία των νέων, διότι περί κολακείας πρόκειται όταν τη μία φορά τους λέμε να παραστήσουν τους βουλευτές και την άλλη να υποδυθούν τους περιφερειακούς συμβούλους. Να το πω κι αλλιώς: Η δημοκρατική πολιτεία δεν καλεί τους νέους να την διδάξουν αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη να τους διδάξει αυτή. Κάθε διαφορετική εκδοχή συνιστά λαϊκισμό και δημαγωγία και σ’ αυτά τα ολισθήματα υπέπεσε ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης που μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι «οι μαθητές απόκτησαν την εμπειρία συμμετοχής σε ένα αιρετό θεσμό».

Η δουλειά των μαθητών είναι να μαθαίνουν γράμματα, να παίζουν, να αθλούνται, να ερωτεύονται και να ανακαλύπτουν μέσα από όλα αυτά τον εαυτό τους και τον κόσμο. Μπορεί, μεταξύ άλλων, να ανακαλύψουν και την πολιτική πράξη, αλλά αυτό θα γίνει μέσα από άλλους δρόμους και όχι από το μικρομεγαλισμό των εφήβων βουλευτών και των εφήβων περιφερειακών συμβούλων.

Λυπάμαι που το γράφω αλλά αυτοί οι θεσμοί, το μόνο που μπορούν να διδάξουν στους νέους είναι η συμβατικότητα και ο κομφορμισμός.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις