Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επανέρχεται το ΚΚΕ: Ετοιμάζουν τον Άραξο για να δεχθεί πυρηνικά – Απόρρητο έγγραφο δημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης» - Διαψεύδει ο Καμμένος

Επανέρχεται το ΚΚΕ: Ετοιμάζουν τον Άραξο...

Το θέμα ανέδειξε στη ΔΕΘ ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Απόρρητο έγγραφο που επιβεβαιώνει τις προετοιμασίες για τη φύλαξη πυρηνικών στην αεροπορική βάση του Αράξου, επικαλείται στο σημερινό του φύλλο ο «Ριζοσπάστης». Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Κάμμενος διαψεύδει πως θα αποθηκευτούν πυρηνικά στη βάση της 116 Πτέρυγας Μάχης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ριζοσπάστη»:

«Στις 26 και 28 Σεπτέμβρη έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Άραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Άμυνας, με απόρρητο έγγραφο. Το περιεχόμενο του εγγράφου έφερε στη δημοσιότητα ενημερωτική ιστοσελίδα (militaire.gr).

Το έγγραφο αναφέρει ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία, στη «γλώσσα» της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν «πυρηνικά». Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, επίσης με απόρρητο έγγραφο.

Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Άραξος προετοιμάζεται σταδιακά ή είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Τουρκία και ευρύτερα στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο, το πρόγραμμα εργασιών στον Άραξο «τρέχει» εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ήδη από τον Αύγουστο του 2016 έχει αλλάξει και ενισχυθεί όλη η συρματόφραξη της μονάδας, με τις εργασίες να μεταφέρονται στη συνέχεια στο εσωτερικό της βάσης.

Σύμφωνα εξάλλου με το δημοσίευμα στο διαδίκτυο, που κάνει εκτενή αναφορά στις καταγγελίες του ΚΚΕ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία οι ΗΠΑ έχουν σχεδιασμό για μεταφορά των πυρηνικών από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε πιο «φιλικό έδαφος», με την Ελλάδα να θεωρείται ως το πλέον «κατάλληλο».

Το ενδεχόμενο αυτό γίνεται ισχυρότερο μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ και να θολώσει τα νερά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της και τις συμφωνίες που συνάπτει με τις ΗΠΑ.

Το ιστορικό

Θυμίζουμε ότι το θέμα ανέδειξε στις 15/9, από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας: «Θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Αεροφωτογραφία του αεροδρομίου και της βάσης του Αραξου. Σε πλαίσιο, οι εγκαταστάσεις που προσομοιάζουν σε αντίστοιχες του εξωτερικού, όπου αποδεδειγμένα φυλάσσονται πυρηνικά (πηγή «902.gr»)

Διαψεύδει ο Καμμένος

Δεν υπάρχει θέμα πυρηνικών στην Ελλάδα, είπε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα και δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση. Τη δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Antenna και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις