Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Περισσότερα από 1.000 παιδιά στις φετινές κατασκηνώσεις στην Πλαζ Πατρών- Από το επόμενο καλοκαίρι δημοτική κατασκήνωση και στα Ροϊτικα

Περισσότερα από 1.000 παιδιά στις φετινέ...

Χθες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη λήξη της κατασκηνωτικής περιόδου

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, διοργάνωσε εκδήλωση το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλάζ της Αγυιάς. Στην εκδήλωση έγινε απολογισμός της φετινής λειτουργίας της Ημερήσιας Παιδικής Κατασκήνωσης του Δήμου Πατρέων και τιμήθηκαν οι εργαζόμενοι, οι φορείς και όσοι προσέφεραν εθελοντικά στη λειτουργία της κατασκήνωσης.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Πελεκούδας, Παναγιώτης Μελάς και Χρήστος Κορδάς, η Αντιπρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Νάνσυ Αγγελακοπούλου, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού.

Ο Δήμαρχος Πατρέων στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων είπε:

«Αυτή η προσπάθεια που γίνεται και που θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα με την αξιοποίηση κι άλλων χώρων, έχει στόχο να ζουν όμορφα τα παιδιά μας, να απολαμβάνουν τη ζωή μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, να ξεφύγουν και να μη νιώθουν αυτό που ζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια.

Προσπαθούμε να τους προσφέρουμε αυτά που είναι δικαίωμά τους και που έπρεπε να τα απολαμβάνουν με συγκροτημένο τρόπο αν οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονταν και φρόντιζαν να έχουν το καλοκαίρι διακοπές και οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά μας.

Προχωρήσαμε πολύ κάλα αυτά τα τρία χρόνια. Καταφέραμε να ικανοποιήσουμε ένα σημαντικό μέρος των αναγκών των παιδιών.

Από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει και η δημοτική κατασκήνωση στα Ροΐτικα.

Όλα αυτά γίνονται με μεγάλη προσπάθεια. Γνωρίζετε όλοι τις δυσκολίες που υπάρχουν και όσον αφορά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, αφού η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και όσον αφορά τα οικονομικά, αφού κι εδώ η κυβέρνηση έχει περικόψει κι άλλο τα κονδύλια προς τους Δήμους..

Εμείς θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών και γίνονται υπερπροσπαθειες και από τους εργαζόμενους και από τον Κοινωνικό Οργανισμό, που έχει την ευθύνη λειτουργίας της κατασκήνωσης, και από πάρα πολλούς φορείς και πολίτες που κατανοούν την ανάγκη να έχουν τα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει.

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης, κάνοντας τον απολογισμό είπε:

«Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων λειτούργησε και φέτος, για τρίτη χρονιά, στο χώρο της πλαζ του ΕΟΤ στην Αγυιά, Ημερήσια παιδική Κατασκήνωση.

Ο Δήμος μας, έχοντας ως πυξίδα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, εξαντλεί κάθε περιθώριο για να τους στηρίξει σε μια δύσκολη περίοδο που τα λαϊκά στρώματα δοκιμάζονται σκληρά από τις αντιλαϊκές πολιτικές των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου.

Προσπαθούμε να σταθούμε στο πλάι αυτών των παιδιών.

Να τους δώσουμε τη δυνατότητα, έστω για κάποιες μέρες,  να ψυχαγωγηθούν, να γελάσουν, να χαρούν στην παιδική κατασκήνωση του Δήμου μας. Προσφέροντας στα παιδιά μας στιγμές ξεγνοιασιάς, δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας, σ' ένα  απόλυτα  ασφαλές  περιβάλλον  κοντά  στη  φύση  και  στη  θάλασσα.

Εμπόδια  στην προσπάθειά μας, συνεχίζουν να είναι οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την λειτουργία των κοινωνικών δομών.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Ισολογισμό του 2016, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα στοιχεία του ταμειακού απολογιστικού πίνακα του 2016 και οι οικονομικές καταστάσεις αποτυπώνουν και επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση προς τα κάτω της κρατικής χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εξακολουθεί να προέρχεται από ‘’ίδια έσοδα’’, δηλαδή από επιπλέον δημοτική φορολογία για να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.   (…) »

Η σημερινή κυβέρνηση κινείται στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες, όπως οι προηγούμενες.

Ως Δήμος, δεν θα πάψουμε να αντιπαλεύουμε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα του λαού.

Αυτή η πρωτοπόρα πανελλαδικά δράση της δωρεάν παιδικής κατασκήνωσης του Δήμου μας, λειτούργησε με 55 εργαζόμενους, μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου και του ΚΟΔΗΠ και συμβασιούχους με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις. Την προσπάθειά μας στήριξαν με εθελοντική προσφορά 25 συμπολίτες μας. Σημαντική συμβολή είχαν φορείς και σύλλογοι της πόλης μας.

Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τη λειτουργία της κατασκήνωσης ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ και αφορούσε βασικά τους μισθούς των εργαζομένων με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις, την μεταφορά των παιδιών, τα αναλώσιμα, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα.

Τα παιδιά φιλοξενούνται στον χώρο της πρώην πλαζ του ΕΟΤ που για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με κατεστραμμένα κτίρια και λεηλατημένες τις υποδομές της. Η συγκεκριμένη έκταση δεν ξεπουλήθηκε όπως επιθυμούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξιοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με τη διαμόρφωση της σε έναν όμορφο χώρο για  να την απολαμβάνει δωρεάν ο λαός της Πάτρας.

Σε αυτό τον χώρο λειτουργεί τα τρία τελευταία χρόνια η Παιδική Κατασκήνωση. Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 500 παιδιά και την δεύτερη 750.

Την  φετινή  χρονιά  φιλοξενήθηκαν  στο  χώρο  της  Πλαζ  περίπου  1.000  παιδιά. Το πρόγραμμα διαρθρώθηκε σε τέσσερις περιόδους  διάρκειας δεκαπέντε ημερών η κάθε μια από τις 19 Ιουνίου έως τις 11 Αυγούστου. Η Κατασκήνωση λειτουργούσε σε πενθήμερη βάση  από τις 8.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ.. Φιλοξενούσαμε καθημερινά 250 περίπου παιδιά ηλικίας από 8 έως 14 ετών χωρισμένα ηλικιακά σε 12 ομάδες των 20-22 παιδιών η κάθε μια που την στελέχωναν δυο ομαδάρχες-συνοδοί.

Η επιλογή των παιδιών -λόγω της  μεγάλης ζήτησης ( δεχθήκαμε περίπου 1700 αιτήσεις ) - έγινε με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια βάσει της μοριοδότησης, που είχε ψηφισθεί στο Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ.

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε για τη φιλοξενία παιδιών από το ορφανοτροφείο του Σκαγιοπουλείου  ιδρύματος, όπως και ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, στα οποία δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις περιόδους,  ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά στις διακοπές τους, σε έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους.

Όλο  το  πρόγραμμα, το  οποίο  ήταν  δωρεάν, περιλάμβανε  μετακίνηση  με  μισθωμένα  λεωφορεία, πλήρη  σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό), θαλάσσια μπάνια  και αθλητικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές  δραστηριότητες όπως:

Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Στίβος, Τοξοβολία, Βadminton,  Ξυλορακέτες, TAE KWONDO,  Πινγκ – πονγκ, Σκάκι, Θεατρικό  παιχνίδι,  Παραδοσιακοί  χοροί,  Μοντέρνοι  χοροί, Ομαδικά  παιχνίδια, Επιτραπέζια  παιχνίδια, Περιβαλλοντική εκπαίδευση- Ανακύκλωση, Μπάνιο  στη  θάλασσα  και  waterpolo.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την ενεργή συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό προγραμμα  το Εθνικό Συμνβούλιο κατά των Ναρκωτικών Πάτρας (ΕΣΥΝ) για το Πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης της εξάρτησης που παρουσίασε. Το ΣΕΓΑΣ που σε κάθε περίοδο πραγματοποίησε  πρόγραμμα Athleticskids, την Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ που παρουσίασαν σεμινάρια πυροπροστασίας.

Σημαντική  ήταν  η  βοήθεια  για την καθημερινή λειτουργία του ιατρείου της κατασκήνωσης των   γιατρών  από  το Πανεπιστημιακό  νοσοκομείο  του  Ρίου, το  Καραμανδάνειο  και  το  ΠΕΔΥ, του  Ερυθρού  Σταυρού όπως και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πατρών.

Σας ενημερώνουμε ότι οι εργασίες κατασκευής της κατασκήνωσης στα Ροΐτικα είναι στο τελευταίο στάδιο αποπεράτωσης και θα λειτουργήσουν τη νέα περίοδο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να έχουν τα παιδιά μας, η νέα γενιά, εκείνα που τους αξίζουν και δικαιούνται! Να χαίρονται τα παιδιά του κόσμου τις κατακτήσεις της ανθρωπότητας.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα απόσπασμα από το αριστούργημα του  Τζον Στάινμπεκ«Τα Σταφύλια της Οργής»(1940)

«Δεν έχουμε τη δική μας ψυχή. Έχουμε ένα μέρος από μια μεγάλη ψυχή. Μια μεγάλη ψυχή που ανήκει σε όλους...

Θα βρίσκομαι παντού μέσα στο σκοτάδι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου δίνουν μάχη για να φάνε οι πεινασμένοι. Θα βρίσκομαι εκεί όπου ο μπάτσος δέρνει τον ανήμπορο. Θα βρίσκομαι εκεί όπου οι άνθρωποι φωνάζουν επειδή είναι έξαλλοι και δεν αντέχουν άλλο.

Αλλά θα βρίσκομαι και εκεί όπου τα παιδιά γελούν επειδή πεινούν μα ξέρουν ότι το δείπνο τα περιμένει. Και θα βρίσκομαι εκεί όταν οι άνθρωποι θα τρώνε τους δικούς τους καρπούς και θα ζουν στα σπίτια που οι ίδιοι έφτιαξαν.

Θα βρίσκομαι εκεί...»

 

 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ τίμησαν για την προσφορά τους το ΣΕΓΑΣ, την ΕΜΑΚ, τον Ερυθρό Σταυρό, το ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών), το Καραμανδάνειο Νοσκομείο Παίδων, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Νοσοκομείο Ρίου, το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, δεκάδες εθελοντές, ενώ ευχαριστίες δόθηκαν στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων και στο Χορευτικό του Δήμου Πατρέων για την δική τους προσφορά στην λειτουργία της κατασκήνωνσης.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις