Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Εγκαινιάστηκε η έκθεση "Αρκαδία, η Ανείπωτη Ιστορία" με παρουσιάστρια την Ν. Ράγιου - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση "Αρκαδία, η ...

Στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά - Είναι μία φωτογραφική ανθολογία του Ν. Μουρκόγιαννη

«Αρκαδία, η Ανείπωτη Ιστορία - Arcadia, The Untold Tale». Με τον τίτλο αυτό η φωτογραφική ανθολογία του καλλιτέχνη Νίκου Μουρκόγιαννη ταξιδεύει ανά στον κόσμο και μετά την Ουάσινγκτον, την Νέα Υόρκη και την Ρώμη, ήρθε η σειρά της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Πειραιά να υποδεχθεί την ξεχωριστή έκθεση του Νίκου Μουρκόγιαννη.

Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, με παρουσιάστρια την δημοσιογράφο και τέως βουλευτή Αχαΐας Νατάσα Ράγιου.

Αν ποτέ βρεθείς στην Αρκαδία, να μια καλή συμβουλή: προσπάθησε να μείνεις σιωπηλός. Πάρε το χωματένιο μονοπάτι που αγκαλιάζει την θάλασσα και άκου... Άκου τι ελιές να τραγoυδούν  περασμένες δόξες.. Άκου τα μαντάτα που φέρνουν τα ξεράγκαθα καθώς κατρακυλούν από ψηλά... Πάνω απ' όλα άκου την αυγή, την στιγμή που ο ήλιος ανατέλλει από τον βυθό της θάλασσας. Εάν οι θεοί σε συμπαθήσουν κι εσύ είσαι καλός ακροατής, τότε ίσως ο αέρας σου ψιθυρίσει το μυστικό της ζωής... σημειώνει για τα έργα του Νίκου Μουρκόγιαννη, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Vasken Berberian.

Οι φωτογραφίες του Νίκου Μουρκόγιαννη περιγράφουν με μοναδική γλαφυρότητα την Αρκαδική ζωή. Οικιστικά στοιχεία, αρχαιολογικοί χώροι, πρόσωπα, φύση και ζώα συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία και αποτυπώνονται με μια εκφραστική απλότητα που καθηλώνει το θεατή.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πειραιά έως και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η επιμέλεια έχει γίνει από τον σκηνοθέτη και συγγραφέα Vasken Berberian.

Χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ιταλικού Marie Claire, Antonio Mancinelli αναφέρει σε κείμενο του που αφιέρωσε στα έργα του κ. Μουρκόγιαννη:

«“Et in Arcadia ego” (Και εγώ στην Αρκαδία). Η φράση που αναγράφεται σε κάποιους διάσημους πίνακες του 17ου αιώνα παραμένει αδιευκρίνιστη και μυστηριώδης. Γιατί λείπει το ρήμα; Τι ακριβώς θα κάνω στην Αρκαδία; Ποιός είμαι εγώ; Ποιός το λέει; Και γιατί στην Αρκαδία; Αυτή η περιοχή της Αρχαίας Ελλάδας που απλώνεται στα υψώματα της Πελοποννήσου, εξελίχθηκε σε ένα σύμβολο της Ευρωπαϊκής κουλτούρας, σε μια αλληγορία, σε ένα έμβλημα του ιδανικού τόπου, όπου βασιλεύουν αρμονία, γαλήνη και συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Ο Νίκος Μουρκόγιαννης περιηγείται στην Αρκαδία και δημιουργεί εικόνες που αποτελούν ύμνο στην εκφραστική απλότητα ως μια υπερ-σύγχρονη και ειρηνική ένσταση κατά του δυτικού συστήματος εικαστικής κατάχρησης. Η απλότητα των τοπίων, των «still-life» και των πορτρέτων του δεν αποτελούν νοσταλγική επιστροφή σε ένα ποιμενικό όραμα της ύπαρξης μας, αλλά υπέρβαση του περίπλοκου για να επιτευχθεί μια καθαρή σημασιολογία, αντιληπτή από τα συναισθήματα και τις εικόνες.

Στα έργα του Μουρκόγιαννη είναι έκδηλη η αδιάλειπτη αναζήτηση στην φωτογραφική σύνθεση που υπερβαίνει τον κατακλυσμό εικόνων – συχνά περιττού – που μας πλημμυρίζει καθημερινά, για να βρει την ψυχή, την ουσία που μία φωτογραφία μπορεί να περιγράψει και να μας διηγηθεί.

*Ο Νίκος Μουρκόγιαννης έχει γεννηθεί στην Αθήνα και από το 1997 ζει στο Τορίνο της Ιταλίας όπου αποφοίτησε από το Διεθνούς κύρους Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σχεδίου (European Institute of Design) με πτυχίο στην Visual Comunication. Έχει συνεργαστεί ως freelance διαφημιστής, creative director με σημαντικούς ιταλικούς Οίκους, όπως επίσης με διάφορους σκηνοθέτες στην παραγωγή διαφημιστικών spot και ταινιών μικρού μήκους.

Το πάθος του για τη φωτογραφία έχει αναπτυχθεί παράλληλα με το ενδιαφέρον του στον εικαστικό πειραματισμό και έχει συνεισφέρει με έργα του σε πολλές φιλανθρωπικές δημοπρασίες. Η τελευταία του φωτογραφική έκθεση με θέμα την Αρκαδία όπως ήδη είπαμε, φιλοξενήθηκε στην Ρώμη και έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ουάσιγκτον και στην Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Πινακοθήκης Πειραιά Κ. Τσεκούρας, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ, η Εύη Τατούλη, ο γνωστός τραγουδιστής Χρήστος Χολίδης, ο Vasken Berberian, εικαστικοί  και πολλοί Αρκάδες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight