Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακόβουλο σχέδιο εμπρηστών, κόντρα στην αύξηση του τουρισμού, βλέπουν στην Ζάκυνθο Υπουργοί, τοπικοί φορείς και Πυροσβέστες

Κακόβουλο σχέδιο εμπρηστών, κόντρα στην ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Συνεχίζονται οι έρευνες

Όλα δείχνουν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών στην Ζάκυνθο, μόνο έτσι εξηγείται, σύμφωνα με τους φορείς του νησιού, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και του επικεφαλής της Πυροσβεστικής, το γεγονός ότι σε περίπου 50 ημέρες έχουν ξεσπάσει περίπου 80 πυρκαγιές. Σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Νίκος Τόσκας εμφανίστηκε πεπεισμένος για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών στη Ζάκυνθο δηλώνοντας:

«Είναι κοινή αντίληψη ότι οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν σχέση με εμπρησμούς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο «χτύπησαν» εμπρηστές», αποκαλύπτοντας ότι «υπάρχουν αναφορές από κλιμάκιο της ΕΛΑΣ που κάνει έρευνες στην περιοχή». «Ψάχνουμε αυτούς που έβαλαν τους εμπρηστές», επεσήμανε ο κ. Τόσκας, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν συμφέροντα, για οικοπεδικούς λόγους. Δεν είμαστε αφελείς να μην το γνωρίζουμε. Τα ψάχνουμε. Δεν θα το αφήσουμε έτσι, όσος καιρός κι αν περάσει».

Μόλις χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθους Λευτέρης Νιωτόπουλος επίσης μιλούσε ανοικτά για σχέδιο εμπρηστών που στόχων έχουν να κάψουν το νησί: «Η Ζάκυνθος περνάει την καλύτερη τουριστική σεζόν των τελευταίων ετών. Θα δείτε στο τέλος τα νούμερα θα είναι εντυπωσιακά μέχρι τον Οκτώβριο. Θα είναι πραγματικά η καλύτερη περίοδος των 30 ετών.

Δεν έχει επηρεαστεί στο ελάχιστον η τουριστική κίνηση από το τεράστιο μπαράζ των πυρκαγιών που έχει δεχθεί το νησί. Παρά το γεγονός ότι μέσα σε 50 μέρες κοντεύει το νησί να ξεπεράσει τις 80 πυρκαγιές, όχι μόνο δεν υπάρχουν ακυρώσεις αλλά δεν έχουν επηρεάσει οι πυρκαγιές και τη διαμονή των επισκεπτών. Χθες μόνο είχαμε αναγκαστεί να εμποδίσουμε την δίοδό τους προς το Ναυάγιο. Προχθές είχαμε διαχειριστεί και μια μικρή εκκένωση στο Πόρτο Βρώμη. Τίποτε άλλο», επισημαίνει ο κ. Νιωτόπουλος.

Σήμερα έρχεται και ο Υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλης Ματθαιόπουλος ο οποίος συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης στο νησί ν’ αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου που είχε ως στόχο τις ορεινές κατάφυτες περιοχές της Ζακύνιθου.

Ο κ. Ματθαιόπουλος, που είχε διατελέσει το 2011 διοικητής στη Ζάκυνθο, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» σημειώνει ότι το νησί ανέκαθεν είχε φωτιές, ήταν όμως σε σημεία ή σε περιοχές που έμπαιναν συνέχεια, που δεν είχαν τόσο καύσιμη ύλη και που δεν είχαν πειράξει τον ορεινό όγκο του νησιού.

«Φανταστείτε τώρα μέσα σε τρεις μήνες έχουμε κοντά στις 76 πυρκαγιές, κυρίως στον ορεινό όγκο. Από εκεί και πέρα τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Υπάρχει η διεύθυνση εγκλημάτων και μαζί με την Αστυνομία ερευνούμε όλα τα θέματα και τις περιπτώσεις, αυτά θα γίνουν δικογραφίες. Έρευνα γίνεται σε όλες τις πυρκαγιές, ψάχνουμε, αλλά κι εδώ ακόμα πιο μεθοδευμένη έρευνα», επισημαίνει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Παράλληλα ο συντονιστής της Πυροσβεστικής μιλάει μια για την προχθεσινή εφιαλτική νύχτα που πέρασαν όλοι, στο χωριό Μαριές όταν ξαφνικά ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και απείλησε άμεσα τα σπίτια του οικισμού.

«Όντως στο χωριό Μαριές, προχθές το βράδυ, ενώ το μέτωπο κινούντο ανατολικά, μόλις σουρούπωσε, με ένταση του ανέμου 6 μποφόρ, άλλαξε κατεύθυνση. Οι άνεμοι μπήκαν από βόρειοι με αποτέλεσμα να στραφεί όλο το μέτωπο και να απειληθεί το χωρίο. Έφτασε και στο χωρίο όμως επειδή είχαμε ισχυρές δυνάμεις μπορέσαμε να το σώσουμε. Είχαμε σε κάθε σπίτι και από ένα Πυροσβεστικό αυτοκίνητο. Αυτό οφείλεται στο ότι είχαμε αρκετές δυνάμεις και συγκεντρωθήκαμε εκεί, δίνοντας προτεραιότητα στα σπίτια των κατοίκων και τους ίδιους τους κατοίκους», σημειώνει ο κ. Ματθαιόπουλος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις