Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

21 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου - Αφιέρωμα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Σουλαδάκη

21 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπαν...

Έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουνίου 1996

Συμπληρώνονται 21 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, όμως η πολιτική του προσωπικότητα, το κύρος και η δυναμική του είναι παρούσα, προκαλεί εντάσεις, προκαλεί συζητήσεις, είναι μακράν ο περισσότερο πολιτικά παρών απ όλες τις μεταπολιτευτικές πολιτικές ηγεσίες, ανεξάρτητα κόμματος.

Η χώρα ταλαιπωρείται από μακρόχρονη οικονομική κρίση, ουσιαστικά βρίσκεται σε αναγκαστική διαχείριση, το υφεσιακό σπιράλ καλά κρατεί και η πολιτική ελίτ της χώρας δεν βρίσκει κοινό τόπο συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, κατά κύριο λόγο όχι με ευθύνη της αντιπολίτευσης.

Ας επιχειρήσουμε μια προσομοίωση με μια υπόθεση εργασίας, τι θα έκανε ο Ανδρέας αν ήταν σήμερα πολιτικά παρών.

Η πιο απλή αλλά και σωστή απάντηση θα ήταν ότι δεν θα άφηνε την χώρα να οδηγηθεί σε κρίση, επειδή αυτή η απάντηση όμως μπορεί να θεωρηθεί ως υπεκφυγή η και αφοριστική, θα την τεκμηριώσω.

Ερώτημα πρώτο:

Τι παραλάμβανε ο Ανδρέας όταν κέρδιζε τις εκλογές ;

-Το 1981 παρέλαβε ύφεση και πληθωρισμό 25%.

-Το 1993 παρέλαβε ύφεση με πληθωρισμό 15% και ταμιακά διαθέσιμα μόλις 10.000.000 δραχμές.

-Το 1989 παρέδωσε ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό κάτω του 4%.

-Το 1995 παρέδωσε οικονομία δρομολογημένη στην Ο.Ν.Ε (Οικονομική Νομισματική Ένωση).

Ερώτημα δεύτερο:

Ο Ανδρέας αντιμετώπισε κρίσεις της δικής του διακυβέρνησης;

Και βέβαια αντιμετώπισε, ας θυμηθούμε το περίφημο άρθρο 4 για τον τρόπο κήρυξης απεργίας, την κατάργηση της Α.Τ.Α. (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή), την κρίση του 1985 με τον ορισμό του Κώστα Σημίτη ως υπουργού Οικονομίας.

Η κρίση ήρθε αμέσως μετά τις εκλογές του 1985, που το ΠΑΣΟΚ είχε ως σύνθημα το εμπρός για καλλίτερες μέρες.

Το πώς διαμορφώθηκε το σύνθημα, το πώς μετεκλογικά διαψεύστηκε δεν έχει ακόμη γίνει απολογισμός.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι για την όλη εξέλιξη, πολιτικά αδικήθηκαν και ο Ανδρέας και ο Σημίτης, για το τι έγινε το 1987 με την αντικατάσταση του Κώστα Σημίτη από την θέση του υπουργού Οικονομίας, όπως επίσης και ο Γιώργος Ραυτόπουλος τότε πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε για το 1985 και για το 1987.

Δεν είναι πάντως του παρόντος να γίνουν ιδιαίτερες αναφορές, αυτές ανήκουν στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, αν κάποτε κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί εκτενέστερα.

Η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν όπως και άλλοι βέβαια, να φορτώσουν τα προβλήματα και την κρίση διαχρονικά στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι και ψευδές, άδικο και πολιτικά ανήθικο.

Ο Ανδρέας ήταν πάντοτε μπροστά στις κρίσεις, αναλάμβανε ευθύνες, τις αντιμετώπιζε και όπου ήταν αναγκαίο πρωταγωνιστούσε στην Εθνική Συνεννόηση.

Ποιος ήταν Ανδρέας…

1. Ήταν εκείνος που σε συνεννόηση με τον Καραμανλή είπε το «βυθίσατε το Χόρα».

2. Ήταν εκείνος που αντιμετώπισε την κρίση στο Αιγαίο το 1987.

3. Ήταν εκείνος που επέβαλε τα Μ.Ο.Π (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) που εξελίχτηκαν σε προγράμματα συνοχής και αναπτυξιακά πακέτα.

4. Ήταν εκείνος που είπε ότι, «ή θα πρέπει να φάμε το χρέος ή το χρέος θα φάει την χώρα» και εφάρμοσε πάντα ριζικές πολιτικές κατά του χρέους.

5.Ήταν εκείνος που μίλησε το 1992 για κίνδυνο Γερμανικής Ευρώπης, ήταν εκείνος που μιλώντας για το Μάαστριχτ επεσήμανε τους σχετικούς κίνδυνους και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται για το περιεχόμενο της συνθήκης, υπερψηφίζει όμως ως απόφαση, γιατί έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

6.Ήταν εκείνος που είπε το «MEA CULPA», που κανένας πολιτικός αρχηγός δεν έχει πει μέχρι σήμερα.

7.Ήταν εκείνος που κρατούσε ψηλά το κύρος της χώρας, υπερασπιζόμενος παντού τα συμφέροντα της κρατώντας την ισχυρή και σεβαστή, αναλαμβάνοντας συνεχώς πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και μέσα και έξω.

8.Ήταν εκείνος που οδήγησε στον θεσμικό εκδημοκρατισμό της χώρας, στην ισότητα, στο οικογενειακό δίκαιο, στο σύνταγμα, στην αυτοδιοίκηση, στην εθνική συμφιλίωση, στον συνδικαλισμό.

9.Ήταν εκείνος που έβγαλε στο προσκήνιο τη μισή, την κρυπτόμενη και διωκόμενη κοινωνία.

10.Ήταν εκείνος και το ΠΑΣΟΚ που το 1989 και το 2004 παρέδιδαν μια ισχυρή Ελλάδα, μια Ελλάδα που σήμερα ταλαιπωρείται και οι υπεύθυνοι, «Πολιτικά Μοιραίοι» σιωπούν πολιτικά κρυπτόμενοι.

11.Είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο μόνος πολιτικός ηγέτης που δεν αυτοαγιογραφήθηκε και άφησε την ιστορία να τον καταγράψει και να τον κρίνει.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου απεβίωσε ουσιαστικά, λίγο πριν την έναρξη του τετάρτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που οι σύνεδροι εμπιστεύτηκαν σε μένα την Προεδρία του.

Το Συνέδριο είχε οργανωθεί με Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Ανδρέα και Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Είναι γνωστό ότι ο Ανδρέας είχε ετοιμάσει την ομιλία του για το συνέδριο, την ομιλία αυτή την γνωρίζουν ελάχιστοι και πολύ καλά κάνουν και την κρατούν ως εφτασφράγιστο μυστικό, όμως πρέπει, όταν το κρίνουν σωστό να την δημοσιοποιήσουν, το οφείλουν στην Ιστορία, διότι είναι οι τελευταίες παρακαταθήκες του Ανδρέα.

amna.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις