Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορινθιακός: Υπεραλίευση και τσούχρες έφθασαν στη Βουλή- Που αποδίδεται η αύξηση των μεδουσών- Αλλαγή σελίδας με... Natura

Κορινθιακός: Υπεραλίευση και τσούχρες έφ...

Μαζί και ο Αμβρακικός

Αισιοδοξία ότι με την συζήτηση στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής ξεκινάει μια καινούργια σελίδα για τον Κορινθιακό Κόλπο, επικρατεί στους επιστήμονες και τους εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων από την Αχαΐα μετά από όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου τόσο ο Κορινθιακός όσο και ο Αμβρακικός θα ενταχθούν στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να βγει μέσα στο επόμενο δίμηνο και η παραπάνω κυβερνητική δέσμευση άφησε ικανοποιημένους τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν στοιχεία της μοναδικότητας του Κορινθιακού Κόλπου καθώς και για τα πλήγματα που έχουν δεχθεί τα αποθέματα φαριών, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι επιστήμονες και οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων ζήτησαν να γίνουν μόνιμες μελέτες παρακολούθησης κι αν αυτοί οι φόβοι επιβεβαιωθούν να ληφθούν μέρα προστασίας.

«Κάποιες περιοχές είναι βρεφοκομεία ψαριών και σε αυτές πρέπει να απαγορευτεί η αλιεία. Επίσης παρατηρούμε τον Κορινθιακό να φθάνουν μεγάλες μηχανότρατες από το Βόρειο Αιγαίο και αλλού και να κάνουν «επίθεση» σ’ έναν μικρό κόλπο που κινδυνεύει από την υπεραλίευση», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας Γιώργος Κανέλλης ο οποίος μίλησε στην συνεδρίαση της Επιτροπής.

Στην κουβέντα που έγινε, παρουσία αρκετών βουλευτών, τέθηκε και το θέμα της αύξησης του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό που δημιουργεί φέτος μεγάλα προβλήματα στους λουόμενους.

Η μία άποψη που κατατέθηκε για το φαινόμενο υποστηρίζει ότι η διατάραξη του οικοσυστήματος από την υπεραλίευση που έχει ως συνέπεια να μειώνονται τα ψάρια έχει συμβάλει στην αύξηση των μεδουσών. Απότομα δηλαδή δόθηκε μεγάλος χώρος στις μέδουσες να αναπτυχθούν αφού τα ψάρια δεν προλαβαίνουν τα φάνε τα αβγά τους.

Η δεύτερη εκτίμηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτές οι τσούχτρες είναι πελαγίσιες και οι εξάρσεις του πληθυσμού τους έχουν κύκλο μερικών ετών ο οποίος τελευταία έχει παραταθεί. Όπως εξηγεί ο κ. Κανέλλης η αντιμετώπιση του Κορινθιακού ως ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος έχει δύο βασικά σκέλη:  Την  ανάδειξή του ως περιοχής Natura και το άλλο ο σύνδεσμος ορθολογικής ανάπτυξης του Κορινθιακού που περιλαμβάνει και τους Δήμους, δηλαδή να ανακηρυχτεί σε εθνική προστατευόμενη περιοχής αλιείας.

«Αυτό δεν είναι κανένας «μπαμπούλας», είναι ένα καθεστώς το οποίο επιβάλει μόνιμη και σταθερή επιστημονική παρακολούθηση, ώστε ακόμα και αν υπάρξουν ανάγκες να παίρνονται τεκμηριωμένα μέτρα. Ενδεχομένως και κάποιες περιοχές να χαρακτηριστούν ελεύθερες αλιείας. Εμείς θέσαμε και τα δύο αιτήματα: να μην υπάρξει καμία υπαναχώρηση στο θέμα της Natura και να τεθεί ολόκληρος ο Κορινθιακός σε καθεστώς προστασίας με φορέα διαχείρισης», σημειώνει. Παράλληλα ο κ. Κανέλλης υπογραμμίζει ότι είναι εφικτό να βρεθούν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την μόνιμη και σταθερή επιστημονική του παρακολούθηση.

Όπως τονίζει κατά τη διάρκεια της συζήτησης: «Έχουν παρουσιαστεί σημάδια καταστροφής από συρόμενα εργαλεία, όλοι παραδέχονται ότι από τα στοιχεία που έχουν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής αλίευσης που οδηγεί σε μια σταδιακή απονέκρωση… Πρέπει να έχουμε μέτρια αλιευτική δραστηριότητα με μη καταστρεπτικά εργαλεία, για να έχουμε ψάρια και για αύριο και για να έχουμε την ισορροπία του οικοσυστήματος που οδηγεί στην μείωση του αριθμού των τσουχτρών που κερδίζουν έδαφος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις