Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Macmillan nurses αλά Πατρινά για φροντίδα κατ’ οίκον σε καρκινοπαθείς ετοιμάζει ο Διοικητής του ΠΓΝΠ

Macmillan nurses αλά Πατρινά για φροντίδ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Πώς θα λειτουργήσει η ομάδα

Ομάδα εκπαιδευμένων κι εξειδικευμένων νοσηλευτών οι οποίοι/οποίες θα προσφέρουν παρηγορητική φροντίδα κατ’ οίκον σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου επιχειρεί να δημιουργήσει τον τελευταίο καιρό ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Θόδωρος Πισιμίσης. Η συγκεκριμένη ομάδα, που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα των Macmillan nurses του National Health System (ΕΣΥ) του Ηνωμένου Βασιλείου, θ’ αποτελείται, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταστρώσει ο κ. Πισιμίσης, από νοσηλευτές του ΠΓΝΠ κι εθελοντές με την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού ή κάποιας σοβαρής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που θα θελήσει να συνδράμει την προσπάθεια.

Αποστολή των Πατρινών Macmillan nurses, θα είναι να πραγματοποιούν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επισκέψεις στα σπίτια ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και βρίσκονται στο τελικό στάδιο προκειμένου να τους φροντίζουν και να τους απαλύνουν τον πόνο, σωματικό και ψυχικό.

«Μπορούν να παρέχουν παρηγορητική φροντίδα στους ασθενείς, να τους χορηγούν τα απαιτούμενα παυσίπονα και να στηρίζουν ψυχολογικά, τόσο τους ίδιους όσο και τους συγγενείς τους. Η ομάδα θα στελεχωθεί από έμπειρες νοσηλεύτριες, εθελόντριες και στελέχη του Ερυθρού Σταυρού ή κάποιας ΜΚΟ οι οποίες θα περάσουν ειδική εκπαίδευση.

Ένα μήνα στην αντιμετώπιση του πόνου για χορήγηση μορφίνης μετά από εντολή του γιατρού και άλλον έναν μήνα στην ψυχιατρική κλινική  όπου θα πάρουν μαθήματα ψυχολογίας για να στηρίζουν τους ασθενείς», εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr  για την ιδέα του ο διοικητής του ΠΓΝΠ.

Ο κ. Πισιμίσης θεωρεί ότι σημαντική θα μπορούσε να είναι η βοήθεια και της εκκλησίας με πρωτεργάτη τον ιερέα του Νοσοκομείου πατέρα Χαρίτωνα. «Οι νοσοκόμες λοιπόν αυτές, σε συνεργασία με την ογκολογική κλινική και όποιον άλλο μπορεί να συμβάλει, θα επιτρέπουν στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, αντί να ταλαιπωρούνται στο νοσοκομείο, να πεθάνουν αξιοπρεπώς στο σπίτι τους. Πέραν όλων των άλλων που μπορεί να προσφέρει  η συγκρότηση και λειτουργία  αυτής της ομάδας, δεν θα έχει κανένα οικονομικό κόστος για τον Νοσοκομείο μας», επισημαίνει ο κ Πισιμίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, αρχικά ο Διοικητής του ΠΓΝΠ ζήτησε την συνδρομή 10 νοσηλευτών του Νοσοκομείου, φιλοδοξώντας, εάν όλα πάνε καλά, το Φθινόπωρο να ξεκινήσει εκπαίδευσή τους και μέχρι το τέλος του 2017 Macmillan nurses αλλά ελληνικά, να ξεκινήσουν το κοινωνικό τους έργο.

Οι Macmillan nurses στην Αγγλία όπου και πρωτοεφαρμόστηκε ο θεσμός θεωρούνται κορυφαίες στο είδος τους. Χαίρουν μεγάλου σεβασμού τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο κι εθνικό επίπεδο ενώ θεωρείται εξαιρετικά  τιμητικό να είναι κανείς Macmillan νοσηλευτής.

Στην δεκαετία του 70 ένα μέλος του Δ.Σ. της Macmillan o Henry Garnett κάνει την πρώτη εθνική έκκληση κεφαλαίων για να πληρωθούν εξειδικευμένοι νοσηλευτές για παρηγορητική φροντίδα των καρκινοπαθών. Το 1975 ξεκίνησε ο θεσμός και αριθμεί πάνω από 4.000 νοσηλευτές στην Αγγλία.

Ο ρόλος του Νοσηλευτή αφορά στην θεραπευτική κι ανακουφιστική υποστήριξη των καρκινοπαθών. Εκεί η υποστήριξη ξεκινά από την διάγνωση μέχρι και τις δύσκολες στιγμές. Θεωρείται απαραίτητη η προϋπηρεσία 5 ετών εκ των οποίων τα 2 χρόνια να είναι σε Ογκολογικό Τμήμα. Επίσης γίνεται η απαραίτητη εκπαίδευση από ειδικούς του κέντρου πόνου και από ψυχολόγους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις