Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η κρίση του Κατάρ

Η κρίση του Κατάρ

Του Δημητρίου Δελέγκου, Ιδιωτικού Υπάλληλου

Η εξελισσόμενη κρίση στο Εμιράτο του Κατάρ, έχει προιστορία και αυτή σχετίζεται αφενός με τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και αφετέρου με την χρηματοδότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ας δούμε τα γεγονότα από την αρχή.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το Εμιράτο του Κατάρ μέχρι το 1995 ήταν προτεκτοράτο της Σαουδικής Αραβίας, αφορμή για την ανεξαρτητοποίηση του ήταν η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου στον κόσμο, του North Field ή North Dome, το οποίο το Εμιράτο μοιράζεται με το Ιράν. (Το ιρανικό τμήμα του κοιτάσματος ονομάζεται South Pars).

Το συγκεκριμένο κοίτασμα σχετίζεται και με την άρση του περιορισμού το 2005 προκειμένου να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη άνοδο του ανταγωνισμού. Τότε το Κατάρ αναίρεσε τον περιορισμό που είχε επιβάλει τo ίδιο στον εαυτό του ως προς την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου στον κόσμο.

Το Εμιράτο προέβη σε αυτή τη κίνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αθρόες εισαγωγές τόσο πετρελαίου, όσο και φυσικού αερίου από τις Η.Π.Α. προς τη Μέση Ανατολή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το κοίτασμα περιλαμβάνει κατ' εκτίμηση 1.800 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και περίπου 50 δισεκατομμύρια βαρέλια υγρών υδρογονανθράκων. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με το γεγονός της συμμαχίας Ρωσίας -  Ιράν και τη φιλοδοξία της πρώτης να καταστεί η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα φυσικού αερίου στον κόσμο.

ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Το Εμιράτο του Κατάρ επανειλημμένα έχει κατηγορηθεί για χρηματοδότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είτε με τη μορφή λίτρων, είτε με την μορφή άμεσης χρηματοδότησης προς τη συγκεκριμένη οργάνωση για κατασκευή μουσουλμανικού επιβατικού αεροσκάφους, δημιουργία μουσουλμανικής τράπεζας, ακόμα και την θέσπιση μουσουλμανικού νομίσματος.

Παράλληλα η κατάσταση αυτή θίγει συμφέροντα της Τουρκίας, όπου το κόμμα της Δικαιοσύνης και  Ανάπτυξης που ηγείται ο Ερντογάν είναι αδελφό κόμμα της συγκεκριμένης αδελφότητας. Παράλληλα η ίδρυση Κουρδικού κράτους στα εδάφη του Ιράν, όσο και στα εδάφη του Ιράκ δημιουργεί έντονη ανησυχία στη γείτονα χώρα και την αναγκάζει να επιλέξει το στρατόπεδο που είναι ενάντια στις Η.Π.Α. που θεωρεί ότι είναι υπεύθυνες για την εξέλιξη αυτή. Επίσης η Τουρκία δεν επιθυμεί την ίδρυση Κουρδικού κράτους στο δικό της έδαφος, γνωρίζοντας ότι στο απώτερο μέλλον θα μεταλλαχθεί σε ομόσπονδο κράτος.

Με αυτές τις γεωπολιτικές εξελίξεις η Μέση Ανατολή καθίσταται για άλλη μια φορά το πείραμα που τα αποτελέσματά του θα επηρεάσουν τον πλανήτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις