Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Όταν η Πάτρα "σάρωνε" τα βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις

Όταν η Πάτρα "σάρωνε" τα βραβε...

Οι 17 διακρίσεις στη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα έκθεση όλων των εποχών!

Ήταν μια φορά κι ένα καιρό μια πόλη η οποία διέθετε τέτοια εμπορική, πολιτιστική και οικονομική δυναμική που της επέτρεπε να συμμετέχει στη σπουδαιότερες ευρωπαϊκές εκθέσεις της εποχής της και μάλιστα με σημαντικές διακρίσεις. Η Πάτρα του προηγούμενου αιώνα (19ου), αρκετά πριν την αποβιομηχάνισή της δηλαδή, αποτελούσε βασικό πολιτικο-οικονομικό παράγοντα μέσα στην Ευρώπη.

Υπάρχει μία περιρρέουσα άποψη περί μίας Ελλάδας σε άθλια κατάσταση τις εποχές εκείνες…

Δεν ήταν ακριβώς έτσι… παρ΄ όλο που και φτώχεια υπήρχε και τεράστιες κοινωνικές διαφορές και μία ταραχώδης καθημερινότητα.

Σκεφτείτε μόνο πως οι άνθρωποι του 1900 δεν είχαν ζήσει ούτε Βαλκανικούς Πολέμους, ούτε Μικρασιατική Καταστροφή, ούτε Α΄ ΠΠ, ούτε Β΄ ΠΠ, ούτε το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης, ούτε τα γεγονότα της Κύπρου (ήδη από το 50)… Ο 20ος αιώνας ήταν καθοριστικός…

Το 1900 ,16 προϊόντα Πατρινών επιχειρήσεων καθώς και ο πίνακας «Οδαλίσκη» του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν στην περίφημη και σπουδαία Διεθνή Έκθεση του Παρισιού!

Οι διεθνείς εκθέσεις αποτελούν μία σπουδαία αφορμή για μία αναπτυξιακή ώθηση μίας χώρας, μίας περιοχής…και τότε και τώρα. Οι συγκρίσεις λοιπόν με το 2015 είναι αναπόφευκτες. Άραγε τι βραβεία θα συγκέντρωνε σήμερα η πόλη;

Τα προιόντα των πατρινών επιχειρήσεων στα 1900 αποτέλεσαν εκθέματα στην μεγαλύτερη έκθεση, αυτή του Παρισιού, η οποία έγινε ποτέ, μεταξύ 75,000 εκθετών από 50 χώρες και 50 (!)εκατομμυρίων επισκεπτών (αριθμός ρεκόρ χωρίς έκτοτε να έχει ξεπεραστεί).

Συγκεκριμένα έλαβον (ως αποτελέσματα… εκλογών):

1. Επαμεινώνδας Θωμόπουλος έπαινο σε ζωγραφικό του πίνακα.

2. Αφοί Πραπόπουλοι βραβείο στους ψεκαστήρες.

3. Π.Α. Βουρλούμης βραβείο χρυσό για σταφίδες.

4. Κ. Χατζηιωάννου βραβείο αργυρό για σταφίδες.

5. Ι.Π. Χρυσικόπουλος βραβείο αργυρό για σταφίδες.

6. Θ. Μαλτέζος βραβείο αργυρό για σταφίδες.

7. Κ. Παναγόπουλος βραβείο αργυρό για σταφίδες.

8. Φ. Αγγελόπουλος βραβείο χάλκινο για λουκούμια.

9. Κυριακόπουλος και Σταματόπουλος έπαινο για ζαχαρόπηκτα.

10. Π.Α. Βουρλούμης έπαινο για γλυκόριζα.

11. «Αχαΐα» Οινοποιητική Εταιρεία Μέγα βραβείο για κρασιά.

12. Α. Σύψωμος βραβείο χρυσό για κρασιά.

13. «Αχαΐα» Οινοποιητική Εταιρεία βραβείο αργυρό για κονιάκ.

14. Σωτήρης Χαιρέτης βραβείο αργυρό για κρασιά.

15. Α. Σύψωμος βραβείο χρυσό για ευκάλυπτο.

16. Ουρανία Τσίπηρα βραβείο χάλκινο για ταπέτα.

17. Στεφ. Γκολφινόπουλος βραβείο χάλκινο για τσαρούχια.

 

 

Η διεθνής έκθεση του 1900 στο Παρίσι/ΦΩΤΟ vintage everyday

 

 

Η Exposition Universelle του 1900 ήταν μια έκθεση που έλαβε χώρα στο Παρίσι από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 1900, για τον εορτασμό των επιτευγμάτων του προηγούμενου αιώνα και την επιτάχυνση της ανάπτυξης στον επόμενο.

Στην έκθεση παρουσιάζονταν πολλές μηχανές, εφευρέσεις και αρχιτεκτονική που είναι τώρα σχεδόν καθολικά γνωστά, όπως η ρόδα των λούνα παρκ, οι ρωσικές κούκλες, ο κινητήρας diesel, οι ταινίες με ήχο, οι κυλιόμενες σκάλες, κ.ά.

Η διεθνής έκθεση του 1900 στο Παρίσι/ΦΩΤΟ vintage everyday

 

Οι εκθέσεις αυτές, όπως σημειώνει ο Νίκος Τζανάκος, αποτελούσαν παγκόσμιο γεγονός και κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν σε διαφορετική πρωτεύουσα. Βιέννη, Λονδίνο, Μελβούρνη, Λίμα, Ρώμη, Σίδνευ, Δουβλίνο, Παρίσι, Μπουένος Άιρες, Βοστώνη, Φιλαδέλφεια, Λυών, Σαντιάγκο κτλ.

Το 1872 ο Δήμαρχος Πατρέων Γ. Ρούφος, καταθέτει εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας προκειμένου να συμμετάσχει και η πόλη σε αυτές τις παγκόσμιες εκθέσεις.

Την επόμενη χρονιά, το 1873, η Βιέννη διοργάνωσε την έκθεση. Στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος αναφέρει πως ο ίδιος «το κρίνει καλόν και συμφώνως προς την αξιοπρέπεια του τόπου».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτές τις εκθέσεις παρουσιαζόντουσαν και τα προϊόντα χυτοσιδήρου από τα εργοστάσια του Παρισιού αλλά και αντίγραφα των μεγαλύτερων έργων τέχνης κύρια της ελληνικής αρχαιότητας.

Εκεί παρουσιάστηκαν και τα αγάλματα καθώς και τα φτερωτά λιοντάρια που συνέθεσαν τα αναβρυτήρια της πλατείας Γεωργίου Α’ αλλά και το κέρας της Αμάλθειας στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Οι συνθέσεις των αναβρυτηρίων αποτελούνται από 15-20 διαφορετικά τμήματα, αναφέρονται σε ελληνικούς μύθους και επελέγησαν από πατρινούς. Γι αυτό όμοιά τους δεν υπάρχουν πουθενά.

Η εκβιομηχάνιση της Πάτρας ξεκίνησε το 1880 και τα αποτελέσματα φάνηκαν 20 έτη αργότερα και φθάνουν μέχρι τις ημέρες μας...

*στοιχεία απο Τευκρο Σακελλαρόπουλο/ patrasoldphotos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις