Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Δήμος Πατρέων προσλαμβάνει έκτακτο προσωπικό 22 ατόμων για την αντιπυρική περίοδο

Ο Δήμος Πατρέων προσλαμβάνει έκτακτο προ...

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας

Το θέμα της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού 22 ατόμων, για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας εποχικής ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο και πυροπροστασία του Δήμου Πατρέων, συζητείται στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου.

Εισηγητής του θέματος είναι ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, ότι η χρηματοδότηση για θέματα πυρασφάλειας είναι ελλιπής και για να ανταποκριθεί ο Δήμος στο δύσκολο αυτό έργο της διασφάλισης της ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους καθώς και της προστασίας του φυσικού μας πλούτου, θα πρέπει να απαιτηθεί επαρκής & έγκαιρη εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους, που έχουν μετατεθεί στους δήμους.

Επίσης όπως υπογράμμισε ο κ. Πλέσσας, θα χρειαστεί η κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η εισήγηση του στο Δημοτικό συμβούλιο Πατρέων έχει αναλυτικά ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε, στους Δήμους πλέον έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα των αγροτικών δρόμων, τον καθαρισμό χόρτων, τη συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών, την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τις ομάδες εθελοντών. Η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Προστασία, δεν συνοδεύτηκε με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσωπικού.

Η χρηματοδότηση και φέτος ανέρχεται στις 130.000 ευρώ στα ίδια περυσινά επίπεδα ενώ οι πιστώσεις για το Π.Σ. σε όλη τη χώρα είναι μειωμένες κατά 130 εκατομμύρια ευρώ από την προ οικονομική κρίση εποχή.

Ακόμα και αυτή η ελλιπής χρηματοδότηση, φτάνει στους δήμους με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τον περιορισμένο χρόνο για την έγκαιρη λήψη μέτρων και κατάλληλο σχεδιασμό.

Καθώς η χρηματοδότηση των Δήμων, όλο και λιγότερο στηρίζεται στους ΚΑΠ,  ο στόχος της κάθε κυβέρνησης είναι το κόστος της αντιπυρικής προστασίας να επιβαρύνει, μέσω της δημοτικής φορολογίας, ακόμα περισσότερο τον ίδιο τον λαό.

Με αυτές τις επιλογές δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση που θα οδηγήσει και σε διαφοροποιημένες δυνατότητες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης από τους Δήμους, γιατί η πυρόσβεση θα εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε δήμου και τους πρόσθετους φόρους που θα βάζει στους δημότες.

Η πολιτική γης και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά. Αποτελούν κρίκους μιας ολόκληρης αλυσίδας νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης, μεταβάλλουν τη χρήση της προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, υλοποιούν οδηγίες της ΕΕ, που επίσης απαντούν στις ίδιες ανάγκες. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η αλλαγή χρήσης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών εκτάσεων δασικών οικοσυστημάτων, οι οποίες μετά από δασικές πυρκαγιές - εμπρησμούς έγιναν οικισμοί, εργοστάσια, ξενοδοχεία.

Εξάλλου η αποψίλωση του προσωπικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τα κενά σε οργανικές θέσεις υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την επιχειρησιακή του δυνατότητα, ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυρόσβεσης μέσω της ανταποδοτικότητας.

Φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από την ήδη άσχημη που προϋπήρχε  δεδομένου ότι η κυβέρνηση στις 3 Μάρτη 2017 δημοσίευσε το Π.Δ. 13 που επιφέρει τροποποιήσεις και επιδεινώνει τον κανονισμό μεταθέσεων των Πυροσβεστών.

Έτσι γίνονται μεταθέσεις χωρίς τη θέληση των Πυροσβεστών για την κάλυψη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που πούλησε η κυβέρνηση μέσω της Ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport Α.Ε. αλλά και για τους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα, όπως είναι και η Ολυμπία οδός, που οδηγούν σε περαιτέρω αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με επιπτώσεις στην αντιπυρική προστασία και του Δήμου μας.

Επίσης φέτος και οι Δασικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση αφού, στο ελάχιστο επιστημονικό προσωπικό που τη στελεχώνει έχουν προστεθεί νέα καθήκοντα που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες ενώ και για το Δήμο μας όπως σε όλες τις Υπηρεσίες, συνεχίζεται η απαγόρευση προσλήψεων με νέα πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε συνδυασμό των παραπάνω και με την ελλιπή χρηματοδότηση εκφράζουμε την ανησυχία μας, σχετικά με την προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών.

Φέτος, όπως κάθε χρόνο άλλωστε έχουμε έντονη βλάστηση με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς τόσο στα περιαστικά δάση αλλά και σε αυτά εκτός του αστικού ιστού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να παρθούν μέτρα πρόληψης, αλλά και να γίνουν βήματα για τη συνολικότερη προστασία των  δασικών εκτάσεων.

Για να μπορούμε όχι μόνο σαν Δήμος Πατρέων αλλά συνολικά  οι Δήμοι να ανταποκριθούμε στο δύσκολο αυτό έργο της διασφάλισης της ζωής των συμπολιτών μας και της περιουσίας τους καθώς και της προστασίας του φυσικού μας πλούτου, πρέπει να απαιτήσουμε:

1.            Επαρκή & έγκαιρη εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προετοιμασία των μηχανισμών δασοπυρόσβεσης του κράτους, που έχουν μετατεθεί στους δήμους γιατί το χρηματικό ποσό που διατίθεται για την πυροπροστασία είναι πολύ μικρό.

2. Κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

3.            Άμεση επαναφορά του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διατέθηκε στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Α.Ε. προς όφελος του επιχειρηματικού ομίλου και όχι των δημοτών μας και των περιουσιών τους .

4.            Άμεση επαναφορά του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διατέθηκε στις ιδιωτικοποιημένες εθνικές οδούς, όπως στην Ολυμπία οδό, προς όφελος επίσης επιχειρηματικών ομίλων και όχι   δημοτών μας και περιουσιών τους.

5.            Την κατάργηση του Νόμου 4029/2011, μέσω του οποίου επιχειρείται η συρρίκνωση του Πυρ. Σώματος μέσα από τη μεταφορά των Πυροσβεστικών Κλιμακίων στην δικαιοδοσία των Δήμων ως εθελοντικά, αλλά και του ν. 4249/2014 για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Π.Σ.

6.         Τη μονιμοποίηση των πενταετών και συμβασιούχων Πυροσβεστών.

7.            Να σταματήσουν οι εκποιήσεις δημόσιων εκτάσεων, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές, και σε ορεινούς όγκους. Όσο η γη θα εξακολουθεί να είναι εμπόρευμα, τα προβλήματα της πυρασφάλειας και πυρόσβεσης θα οξύνονται.

8.            Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου, προς όφελος του λαού.

9.            Να υλοποιηθούν τα έργα χαρτογράφησης του δασικού χώρου, ώστε με βάση αυτήν την υποδομή να εκπονηθούν μελέτες διαχείρισης, προστασίας, ανόρθωσης των Δασικών Οικοσυστημάτων και αξιοποίησης του δασικού χώρου.

10.          Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας).

11.          Τακτική ενημέρωση των κατοίκων και εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.

12.          Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν και οδηγούν στα δάση. Να γίνει διάθεση χρημάτων από το Πράσινο Ταμείο για τον καθαρισμό και την συντήρηση τους.

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας αρχίζει από 1 Μάη μέχρι 31 Οκτώμβρη, η αποτελεσματική αντιμετώπιση επιβάλλει τη λήψη μέτρων με τα οποία επιδιώκεται η άρση των αιτιών που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να καταστήσουν το έργο της καταστολής περισσότερο αποτελεσματικό.

Από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έγινε επικαιροποίηση στο σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών πυρκαγιών το οποίο έχει  αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως προς την λήψη μέτρων για την  αντιμετώπιση των δασικών - αγροτικών πυρκαγιών οι ενέργειες του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο αφορούν την πρόληψη και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών μέσα σε ανασταλτικούς παράγοντες λόγω ελλείψεων προσωπικού και επαρκούς χρηματοδότησης, είναι:

-Ενεργοποίηση υπαλλήλων και μέριμνα για ετοιμότητα των οχημάτων  του Δήμου σύμφωνα με το μνημόνιο ενεργειών για δασικές πυρκαγιές.

-Επισκευή  και τοποθέτηση νέων υδροστομίων.

-Έλεγχος και εργασίες πρόσβασης σε αγροτικούς – δασικούς δρόμους καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να μπορούν να διέρχονται τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για κατάσβεση πυρκαγιών.

-Ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την έγκαιρη επισήμανση δασικών πυρκαγιών και αντιμετώπιση αυτών.

-Καθαρισμός παράνομων χωματερών.

-Ενημέρωση οικοπεδούχων για την υποχρέωση τους του καθαρισμού χώρων ιδιοκτησίας των από ξερά χόρτα και επίσης καθαρισμό Κ.Χ. (κοινόχρηστων χώρων) από τις Υπηρεσίες του Δήμου.

-Είναι έτοιμες οι μελέτες για την εκτέλεση εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης ως μέτρο πρόληψης για την μείωση κινδύνου πυρκαγιάς καθώς και αποκατάσταση βατότητας ορεινών οδών για πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων οι οποίες δημοπρατούνται με την έλευση της  χρηματοδότησης.

-Έχει ξεκινήσει με προσωπικό και όσα μέσα διαθέτει ο Δήμος ο καθαρισμός χώρων που έχουν μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς μετά από συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και αυτοψίες που πραγματοποιούνται από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

-Μετά την έκδοση πλέον της πράξης κατανομής για το ποσό της χρηματοδότησης φέρουμε εισήγηση για  πρόσληψη έκτακτου προσωπικού διμήνου-τριμήνου πυρασφάλειας και δασοπροστασίας.

Τέλος το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας θα είναι όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα  για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων όπως κάθε χρόνο και με την εμπειρία που διαθέτει θα συμβάλει ουσιαστικά στις δράσεις της αντιπυρικής προστασίας, όπως φυσικά και το προσωπικό των εμπλεκομένων εκτός Δήμου Υπηρεσιών αλλά και των Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών με την σημαντική τους προσφορά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις