Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Γάλλος πρέσβης έρχεται αύριο στην Πάτρα και μιλάει στο thebest.gr: "Ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα τα ωραιότερα πράγματα τα βρήκα στην ελληνική νεολαία"

Ο Γάλλος πρέσβης έρχεται αύριο στην Πάτρ...

"O Πρόεδρος Μακρόν θα ενισχύσει την Γαλλογερμανική σχέση"

Με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του, την Δευτέρα 15 Μαΐου και την Τρίτη 16 Μαΐου στην Πάτρα, ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Christophe Chantepy, μίλησε στο thebest.gr για τη νέα πολιτική σελίδα στην Γαλλία με πρόεδρο τον Εμανουέλ Μακρόν, για την Ελλάδα την οποία όπως μας λέει αγαπάει, αλλά και για την υπερηφάνεια των Ελλήνων, εν καιρώ κρίσης.

Η εκλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία σε πρώτη φάση προκάλεσε ανακούφιση και αισιοδοξία στην Ευρώπη. Ο Γαλλο-Γερμανικός άξονας πιστεύετε θα ενισχυθεί με τον νέο πρόεδρο; Υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας και τι πρέπει να περιμένουμε την επόμενη ημέρα σε Ευρώπη και Γαλλία;
"Η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ουσιαστική για την καλή λειτουργία της Ευρώπης. Η σχέση αυτή στηρίζεται στην ιστορική συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η καλή συνεννόηση και η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών μας αποτελεί την προϋπόθεση της προόδου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και βέβαια, ο Πρόεδρος Μακρόν θα φροντίσει να τροφοδοτήσει και να ενισχύσει τη σχέση αυτή.
Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει πει ότι για να καταπολεμηθούν οι αμφιβολίες, πρέπει να επανιδρυθεί η Ευρώπη και να διορθωθούν οι ανεπάρκειές της. Επιθυμία του είναι μια ισχυρή Ευρώπη, ικανή να συνομιλεί με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, μια Ευρώπη που να υπερασπίζεται τις αξίες και τις απαρχές της, μια Ευρώπη που θα προστατεύει τους πολίτες της, μια Ευρώπη που θα εγγυάται τη συνοχή μας μέσα σ’έναν κόσμο ταραγμένο και αβέβαιο. Για τον Πρόεδρο «η Ευρώπη πρέπει να ξαναρχίσει να προοδεύει». Είπε επίσης ότι θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση από τη στιγμή της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας".
Μιλήστε μου για την σχέση σας με την Ελλάδα. Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στην χώρα μας; Υπάρχει κάτι που θα μας συμβουλεύατε να κάνουμε για να βελτιωθεί η κατάσταση που βιώνει η χώρα;
Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που αγαπώ στην Ελλάδα, έτσι ώστε μπορώ να πω ότι αγαπώ την Ελλάδα. Και κυρίως τους Έλληνες που είναι καταπληκτικοί φίλοι, που διατήρησαν το χαμόγελό τους και την επιθυμία τους για τη ζωή παρά την κρίση, που είναι υπερήφανοι για το παρελθόν τους και πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, παρά τους δύσκολους καιρούς, στις τεράστιες ικανότητές τους για να οικοδομήσουν το μέλλον.
Σκέπτομαι συγκεκριμένα την ελληνική νεολαία που αγωνίζεται παρά την ανεργία, που θέλει να επιτύχει στη ζωή της και διαθέτει τόσα πολλά ταλέντα !

Εδώ και ενάμισι χρόνο που εργάζομαι εδώ, τα ωραιότερα πράγματα που ανακάλυψα τα βρήκα κοντά σ’αυτή τη νεολαία που καινοτομεί, την οποία θέλει να βοηθήσει η πρεσβεία της Γαλλίας δίνοντας της πρόσβαση, χάρη στο ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας MAZINNOV που δημιουργήσαμε, στο γαλλικό οικοσύστημα καινοτομίας, για το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένα από τα πρώτα στον κόσμο.
Μου ζητάτε συμβουλές; Ο ρόλος ενός πρέσβη δεν είναι να δίνει συμβουλές. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, παρά τα μνημόνια. Και η ιδιοφυία του Ελληνικού λαού δεν έχει ανάγκη από συμβουλές. Αντίθετα μάλιστα – και οι Έλληνες φίλοι μας το γνωρίζουν – η Γαλλία είναι και θα είναι πάντοτε παρούσα για να βοηθήσει την Ελλάδα, κάθε φορά που θα χρειάζεται και στο βαθμό που έχει αυτή την ανάγκη. Αυτό θα πει φιλία.

 

 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Γάλλου πρέσβη στην Πάτρα

Την Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Μαίου, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Christophe Chantepy, θα ταξιδέψει στην Πάτρα.

Ο πρέσβης θα έχει επαφές με τις τοπικές Αρχές, ειδικότερα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα, καθώς και με τον Δήμαρχο Πατρέων, κ. Κωστα Πελετίδη.
Ο πρέσβης θα επισκεφθεί διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις στη βιομηχανική ζώνη των Πατρών, όπως τα εργοστάσια Λουξ, Φίσερ και Βιοντήζελ και θα επισκεφθεί επίσης το Εμπορικό Επιμελητήριο Αχαίας όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρός του, κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας.
Ο κ. Chantepy θα επισκεφθεί το παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην πόλη και θα συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Επίσης, θα ξεναγηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το δεύτερο μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας μετά το μουσείο της Ακρόπολης.
Ο πρέσβης θα επισκεφθεί το Πάρκο επιστήμης και τεχνολογίας των Πατρών, όπου θα ξεναγηθεί από τους καθηγητές κκ. Βασίλη Αναστασόπουλο, πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Διοικητικού Συμβουλίου και Γεράσιμο Μεντζελόπουλο, διευθυντή του Πάρκου.
Τέλος, ο πρεσβευτής θα επισκεφθεί τη γέφυρα Ρίου Αντιρίου, που κατασκευάσθηκε από την γαλλική εταιρεία Vinci, και η οποία αποτελεί ήδη μείζον εργαλείο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Ποιος είναι ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα

Ο Christophe CHANTEPY γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1959

Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα / Σύμβουλος Επικρατείας

Σπουδές

- Μηχανικός διπλωματούχος της Ecole centrale de Paris (1981)

- Πτυχιούχος του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών των Παρισίων (1982)

- Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής ∆ημόσιας ∆ιοίκησης (τάξη Denis Diderot – 1986)

Σταδιοδρομία

- Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1986-1990)

- Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του κ. Michel Charasse, Αναπληρωτή Υπουργού Προϋπολογισμού (1990-1991)

- Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο της Πρωθυπουργού κυρίας Edith Cresson (1991- 1992)

- Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Pierre Bérégovoy (1992-1993)

- Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1993-1997), επίτροπος της κυβέρνησης στη συνέλευση εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας, από το 1995 - ∆ιευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, Αναπληρώτριας Υπουργού Σχολικής εκπαίδευσης (1997-2000)

- ∆ιευθυντής του Γραφείου του κ. Michel Sapin, Υπουργού ∆ημοσίων Υπηρεσιών και Μεταρρύθμισης του Κράτους (2000-2002)

- Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2002-2007)

- ∆ιευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, υποψήφιας για τις Προεδρικές εκλογές (2007)

- Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2007-2012), πρόεδρος γραφείου του Τμήματος εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας από το 2010

- ∆ιευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault (2012-2014)

- Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2014-2015)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις