Κηδεύτηκε στο Μάνεσι Καλαβρύτων ο Δημήτρης Τσουρέκης - Υπήρξε καθηγητής παιδαγωγικών στο Μαράσλειο Διδασκαλείο

Κοινωνία

Έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια

19/04/2017 19:18

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Πάτρα: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017
Θρήνος στην κηδεία της 8χρονης Μαρίας στη Δαφνούλα Αχαΐας
Λ. Κονιόρδου: Προτεραιότητά μας η Αμφίπολη όπως και όλα τα μεγάλα μνημεία της Ελλάδας
Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο παλαιός μεσίτης Γιάννης Γουρδούπης
Διαβάστε επίσης
Πάτρα: Σκληρές εικόνες στο ΠΓΝΠ- Έβαλε την κάσα με το μονάκριβο γιο της σε μινι βαν κι έφυγε- ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΕΔΕ για το περιστατικό
Πάτρα: Σκληρές εικόνες στο ΠΓΝΠ- Έβαλε την κάσα με το μονάκριβο γιο της σε μινι βαν κι έφυγε- ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ
Θλίψη στην Πάτρα για την αιφνίδια απώλεια του 39χρονου μηχανικού Κίμωνα ΠετρόπουλουΟ Μηχανικός έφυγε από τη ζωή προδομένος από την καρδιά του
Θλίψη στην Πάτρα για την αιφνίδια απώλεια του 39χρονου μηχανικού Κίμωνα Πετρόπουλου
Πάτρα: Η ανομοιομορφία, που έγινε τρύπα και κατέληξε "κρατήρας", στην Αράτου - Το thebest.gr είχε επισημάνει έγκαιρα το σημείο - ΦΩΤΟΣήμερα η Αράτου είναι κλειστή
Πάτρα: Η ανομοιομορφία, που έγινε τρύπα και κατέληξε "κρατήρας", στην Αράτου - Το thebest.gr είχε επισημάνει έγκαιρα το σημείο - ΦΩΤΟ
Κηδεύτηκε στο Μάνεσι Καλαβρύτων ο Δημήτρης Τσουρέκης - Υπήρξε καθηγητής παιδαγωγικών στο Μαράσλειο Διδασκαλείο  Έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια
 

Πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Δημήτρης Τσουρέκης του Γεωργίου, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Μάνεσι Καλαβρύτων όπου και έγινε η κηδεία.

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2017 στις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μάνεσι, όπου έγινε και η ταφή του στο τοπικό κοιμητήριο κοντά στα αδέλφια του και στους προγόνους του.

Διέμενε με την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του Ιωάννα Τσουρέκη στην Αθήνα στην περιοχή της Καισαριανής.

Υπήρξε άριστος στη Σχολή Αεροπορίας, σήμερα Σχολή Ικάρων, πρώτος στις εξετάσεις, με πολλές πτήσεις στο ενεργητικό του. Υπήρξε μία μορφή των γραμμάτων και ένας διακεκριμένος επιστήμονας, όπως τονίστηκε στους επικήδειους λόγους που εκφώνησαν ο καθηγητής παιδαγωγικής ακαδημίας, συγγενής και φίλος του εκλιπών Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Τσουρέκης και η δικηγόρος Μαρία Κεφαλά.

Ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος:

Αποχαιρετάμε σήμερα για πάντα έναν μεγάλο παιδαγωγό, έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν αγαπημένο συγγενή, έναν σπουδαίο φίλο έναν αξιαγάπητο άνθρωπο και αξέχαστο συνάδελφο, τον Δημήτριο Τσουρέκη.

Έφυγε από κοντά μας αλλά μένει αγαπημένος και αξιοσέβαστος στη μνήμη και στην καρδιά μας.

Όσοι τον γνώρισαν τον αγάπησαν πολύ και περισσότερο από όλους η πιστή σύντροφός του, η αγαπημένη του Ιωάννα, που στάθηκε δίπλα του ακούραστη συμπαραστάτης και δραστήρια αγωνίστρια στην πορεία της ζωής του.

Ο Δημήτρης Τσουρέκης γεννήθηκε στο Μάνεσι Καλαβρύτων. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Καλαβρύτων, την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και υπηρέτησε ως δάσκαλος σε σχολεία της ιδιαίτερης πατρίδας του, του νομού Αχαΐας και των Αθηνών.

Ως δάσκαλος υπήρξε σπουδαίος, γοητευτικός, μεθοδικός, ευγενικός, καλοσυνάτος και άριστος. Όλοι τον θυμούνται σαν μια πατρική φιγούρα, σαν έναν άριστο συνομιλητή και ακριβό φίλο. Όλοι θυμούνται όχι μόνο τις παιδαγωγικές προτροπές και παροτρύνσεις του, αλλά κυρίως την ευγενέστατη και γλυκύτατη μορφή του.

Δεν έμεινε για πολλά χρόνια δάσκαλος. Αφού μετεκπαιδεύτηκε στα πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου και έλαβε το παιδαγωγικό του στα διδακτορικά, διορίστηκε καθηγητής στις τότε παιδαγωγικές Ακαδημίες. Διετέλεσε στέλεχος στη Διεύθυνση προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και μετέπειτα υπηρέτησε ως καθηγητής παιδαγωγικών μαθημάτων στο Μαράσλειο Διδασκαλείο στη σχολή δηλαδή που μετεκπαιδεύονται για δύο χρόνια οι δάσκαλοι.

Στο Διδασκαλείο ο Δημήτρης εργάστηκε σκληρά για να γίνει η παιδαγωγική θεωρία πράξη στην καθημερινή δουλειά των σχολείων. Η διδασκαλία του, τόσο η αυτοπρόσωπη όσο και μέσω των συγγραμμάτων του είχε απήχηση όχι μόνο στους εκπαιδευόμενους, αλλά και σε όλους τους δασκάλους.

Και αυτό γιατί ως παιδαγωγός πίστευε στα όσα δίδασκε και πάνω από όλα πίστευε στο μορφωμένο δάσκαλο, που γνωρίζει τη φύση της εργασίας του και την εκτελεί με μεράκι, ενθουσιασμό και επίγνωση.

Σ’ ένα από τα συγγράμματά του γράφει: ‘’Κανένα όραμα για την παιδεία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς όραμα για τη συνεχή βελτίωση της επάρκειας των δασκάλων και την έκφραση εμπιστοσύνης προς τις δυνατότητές τους’’.

Ως καθηγητής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο διακρίθηκε για το πάθος του στη γνώση και την αλήθεια, για την πίστη του στην ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και της δράσης, για την ομορφιά των λόγων και των πράξεων εμποτισμένων με μετριοφροσύνη και σεμνότητα, για την πειθαρχία της σκέψης και τον αγώνα του, ώστε η παιδαγωγική γνώση να αξιοποιηθεί στην καθημερινή εργασία των σχολείων, για την αγάπη και την αφοσίωσή του στη δουλειά του και τον ήρεμο τρόπο της ζωής του.

Ως άνθρωπος υπήρξε αθόρυβος υποστηρικτής των αδελφών του, των ανιψιών του, των συγγενών του, των φίλων και συναδέλφων του και κάθε ανθρώπου σε κατάσταση ανάγκης.

Διακρίθηκε για το κοινωνικό του έργο και μαζί με τη σύζυγό του αγωνίστηκε για την επικράτηση στην κοινωνία μας της αξιοκρατίας του μόχθου, της πνευματικής καλλιέργειας, της ευτυχίας, της ομορφιάς, της προσφοράς και της βοήθειας προς όλους.

Αγαπημένε μας Δημήτρη θα μας λείψεις. Θα μας λείψει η παρουσία σου, η αγάπη σου, ο μεστός λόγος σου και το ενδιαφέρον σου.

Φέτος δεν θα ανταλλάξουμε ευχές στην Ανάσταση του Χριστού μας. Για μας όμως θα είσαι πάντα παρών στη σκέψη και στην καρδιά μας. Θα είσαι για όλους μας το σύμβολο της αγάπης και της προσφοράς.

Καλοτάξιδος στην αιωνιότητα αγαπημένε μας Δημήτρη.

*Ακολουθεί ο επικήδειος της δικηγόρου Μαρίας Κεφαλά.

Σήμερα αποχαιρετάμε τον θείο και δάσκαλό μας.

Έναν ανώτερο εκπαιδευτικό (με αξιόλογες σπουδές σε Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Μόναχο της Γερμανίας), κυρίως όμως έναν ανώτερο άνθρωπο, ο οποίος όντως καλλιεργημένος με αυτή την παιδεία που αντικατοπτρίζεται στους τρόπους, στην ευγένεια και στην στάση ζωής, κέρδιζε τον σεβασμό όλων.

Είχε μέσα του μια βαθιά αίσθηση δικαιοσύνης και δημοκρατίας και όσοι ήμασταν γύρω του είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πραότητα του χαρακτήρα του, την νηφαλιότητα του πνεύματός του και τον παραγωγικό τρόπο σκέψης του. Για όλα αυτά είναι το φωτεινό μας παράδειγμα.

Διακατεχόταν από αληθινή αγάπη για γνήσια μόρφωση που συναντάς σπάνια και που παρότι έλεγε λίγα εννοούσε πολλά περισσότερα.

Χαμηλών τόνων, όπως όλοι οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι, ήταν πρόθυμος να συμβουλέψει, να μοιραστεί την εμπειρία του και να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

Χαρακτηριστικό της ψυχικής του δύναμης είναι το γεγονός ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε προ ολίγων ημερών μου ανέφερε πως όλα είναι καλά και μου μετέδωσε το κουράγιο του αντί να συμβεί το αντίθετο.

Όλα αυτά όμως τα έκανε έχοντας δίπλα του μια ήρεμη δύναμη, μια συμπαραστάτισσα στη ζωή, μια πραγματική μαχήτρια που τον στήριζε ακούραστα και αθόρυβα και τον έθετε ως απόλυτη προτεραιότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Θεία Ιωάννα σου ευχόμαστε καλό κουράγιο, να είσαι δυνατή για σένα και για όλους εμάς (που σε χρειαζόμαστε) γιατί έτσι μας έχεις συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Αγαπημένε μας θείε, ήσουν και θα είσαι το πρότυπό μας για συνεχή εξέλιξη και σε ευχαριστούμε για όσα με το δικό σου τρόπο μας έμαθες να κάνουμε αλλά και να αποφεύγουμε.

Θα σε θυμόμαστε πάντα όρθιο, δυνατό, περήφανο και ανυπότακτο. Ήρθες κύριος και κύριος έφυγες. Από όλους εμάς που σε αγαπήσαμε πολύ και θα σε σκεφτόμαστε πάντα. Τα ανίψια σου.

Τέλος στον επικήδειο που εκφώνησε ο Κωνσταντίνος Τσουρέκης ανέφερε ότι ο εκλιπών ήταν άνθρωπος των γραμμάτων και της εκπαίδευσης. Διετέλεσε διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Μονάχου της Γερμανίας και καθηγητής στο Μαράσλειο διδασκαλείο Αθηνών όπου προσέφερε τις γνώσεις του στους νέους καθηγητές των σχολείων της χώρας.

Το συγγραφικό του έργο μνημονεύεται στις βιβλιογραφίες της επιστήμης, της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής.

Πέραν της αξιόλογης προσφοράς στην εκπαίδευση ο εκλιπών ήταν και ένας στυλοβάτης της μεγάλης οικογένειας του.

Με τους λόγους νουθεσίας του και τις πράξεις του βοήθησε κάθε μέλος της οικογένειάς του στις δύσκολες στιγμές.

«Υπήρξες καλός και πιστός σύζυγος της θείας Ιωάννας. Ανταποδίδοντας την καλοσύνη που επέδειξες στη ζωή σου βρισκόμαστε όλοι εδώ στον τόπο που γεννήθηκες για να σε τιμήσουμε στο τελευταίο σου ταξίδι και να ευχηθούμε να είναι αιώνια η μνήμη σου.

Δεν είναι εύκολο να πεις αντίο σε έναν άνθρωπο με ξεχωριστή προσωπικότητα, σπάνιο ήθος, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά, αγάπη και ευγένεια. Ευχαριστούμε πολυαγαπημένε θείε Δημήτρη, σεβάσμιε διδάσκαλε. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Είθε να είναι ελαφρύ το χώμα της Αχαικής γης που θα σε σκεπάσει», ανέφερε τέλος ο Κωνσταντίνος Τσουρέκης.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 19/04/2017 19:18

Τυπώθηκε: 27/04/2017 01:51

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/438676

thebest.gr © 2017


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Συμπληρωματική σύμβαση 20.000 ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Συμπληρωματική σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, σχετικά με το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, εγ...

κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα: Σκληρές εικόνες στο ΠΓΝΠ- Έβαλε την κάσα με το μονάκριβο γιο της σε μινι βαν κι έφυγε- ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ Πάτρα: Σκληρές εικόνες στο ΠΓΝΠ- Έβαλε την κάσα με το μονάκριβο γιο της σε μινι βαν κι έφυγε- ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ
Θλίψη στην Πάτρα για την αιφνίδια απώλεια του 39χρονου μηχανικού Κίμωνα Πετρόπουλου Θλίψη στην Πάτρα για την αιφνίδια απώλεια του 39χρονου μηχανικού Κίμωνα Πετρόπουλου
Πάτρα: Η ανομοιομορφία, που έγινε τρύπα και κατέληξε "κρατήρας", στην Αράτου - Το thebest.gr είχε επισημάνει έγκαιρα το σημείο - ΦΩΤΟ Πάτρα: Η ανομοιομορφία, που έγινε τρύπα και κατέληξε "κρατήρας", στην Αράτου - Το thebest.gr είχε επισημάνει έγκαιρα το σημείο - ΦΩΤΟ
Δυτική Ελλάδα: Πότε θα εφαρμοστούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και πόσο θα διαρκέσουν Δυτική Ελλάδα: Πότε θα εφαρμοστούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και πόσο θα διαρκέσουν
Πάτρα:Σοκάρει η μητέρα 16χρονου που κατέληξε μετά από τροχαίο και νοσηλεύτηκε στον "Άγιο Ανδρέα" Πάτρα:Σοκάρει η μητέρα 16χρονου που κατέληξε μετά από τροχαίο και νοσηλεύτηκε στον "Άγιο Ανδρέα"
Πάτρα: Σήμερα η κηδεία του 38χρονου μηχανικού Κίμωνα Πετρόπουλου από την Ευαγγελίστρια Πάτρα: Σήμερα η κηδεία του 38χρονου μηχανικού Κίμωνα Πετρόπουλου από την Ευαγγελίστρια
Αποχώρησε η Ευρυδίκη Βαλαβάνη από το Survivor; Αποχώρησε η Ευρυδίκη Βαλαβάνη από το Survivor;
Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν το Σάββατο 29 Απριλίου 2017
Μετά την Ολυμπία και την Ιόνια Οδό σειρά έχει ο άξονας Πάτρα - Πύργος -Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δρόμος Μετά την Ολυμπία και την Ιόνια Οδό σειρά έχει ο άξονας Πάτρα - Πύργος -Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δρόμος
Πάτρα: Σοκ για υπαλλήλους του Δήμου το πρωί στη Γούναρη - Άνδρας κείτονταν αναίσθητος στο πεζοδρόμιο Πάτρα: Σοκ για υπαλλήλους του Δήμου το πρωί στη Γούναρη - Άνδρας κείτονταν αναίσθητος στο πεζοδρόμιο