Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανοιχτή Επιστολή προς κ. Φωτήλα, βουλευτή

Ανοιχτή Επιστολή προς κ. Φωτήλα, βουλευτή

Του Αλέξανδρου Κ. Λιακόπουλου, Αχαιού Πολίτη, Πολιτικού Επιστήμονα - Διεθνολόγου

Πληροφορήθηκα πρόσφατα πως συμμετέχετε ως ερασιτέχνης, προφανώς και κατά τα λεγόμενα τρίτων εμφανώς, ηθοποιός σε θεατρική παράσταση που ανεβαίνει στην πόλη μας από κοινού και με άλλους ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς.

Την συμμετοχή σας στην εν λόγω παράσταση όπως είδα γνωστοποιήσατε και μόνος σας στους φίλουςσας και το ευρύτερο κοινό μέσω του λογαριασμού σας στο Facebook.

Το πρώτο που ερώτησα να μάθω είναι αν έχετε παραιτηθεί από τη βουλευτική σας έδρα και με πληροφόρησαν αρνητικά. Ως πολίτης, λοιπόν, Αχαΐας και ως πολιτικός επιστήμονας – διεθνολόγος πήρα την πρωτοβουλία να σας αποστείλω αυτήν την ανοιχτή επιστολή μέσω του Τύπου, προκειμένου να σας γνωστοποιήσω την προσωπική μου μέγιστη ενόχληση για την εν λόγω επιλογή σας, η οποία καταφανώς αναδεικνύει πως ουδεμία σχέση έχετε με την αποκαλούμενη πολιτική ηθική, την οποία και θα έπρεπε να προβάλεται και αναδεικνύεται με κάθε σας δημόσια κίνηση και επιλογή λόγω του θεσμικού σας αξιώματος.

Πολύ δε περισσότερο αυτό σας αφορά, διότι ως νεοεκλεγέντας βουλευτής ήρθατε – υποθετικά πάντα – να αναδείξετε το απροσδιόριστο και ηθικά ανώτερο των προηγουμένων του «νέο πνεύμα και νέο ήθος», αυτό που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός κρίσης και την πολιτική εκτός απαξίωσης και πλήρους απαξίας. Δυστυχώς αποτύχατε και συνεχίζετε να αποτυγχάνετε, κύριε, και μάλιστα οικτρά.

Ξέρετε κε Φωτήλα, τα δημόσια και θεσμικά αξιώματα λέγονται αξιώματα διότι αξιώνουν: κάνουν πράξη αξίες, μέσω ατόμων που αφενός θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς ώστε να εκτεθούν στη λαϊκή ψήφο, και αφετέρου οι πολίτες επιλέγουν διά της δημοκρατικής μεθόδου προκειμένου τους εκπροσωπήσουν στα θεσμικά μετερίζια τα οποία προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Εσείς λοιπόν, ως εκλεγμένος βουλευτής Αχαΐας, αφού θεωρήσατε τον εαυτό σας ικανό και εκτεθήκατε, εκλεγήκατε – κάτι για το οποίο ευθύνεστε τόσο εσείς όσο και πολλοί άλλοι, από κοινού με γενικότερες συνθήκες για τις οποίες δεν ευθύνεστε.

Ως εκ τούτων, ωστόσο, εκπροσωπείται πλέον τους Αχαιούς πολίτες στη Βουλή: με την στενή έννοια εκπροσωπείται εκείνους και εκείνες που σας ψήφισαν, ωστόσο με την ευρύτερη και προκύπτουσα από τη συνταγματική τάξη της χώρας μας εκπροσωπείται ολόκληρο το εκλογικό σώμα των Αχαιών.

Η Βουλή τώρα αποτελεί το βουλευτήριο, το όργανο δηλαδή στο οποίο οι εκπρόσωποι του έθνους (δια)βουλεύονται – σκέφτονται, ανταλλάσουν απόψεις και επιχειρήματα και τελικά καταλήγουν σε αποφάσεις, στις καλύτερες μάλιστα εξ αυτών για την πλειοψηφία – τουλάχιστον.

Στη σημερινή συγκυρία των μεγάλων πολιτισμικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στα εντός, αλλά και των ακόμα μεγαλύτερων γεωστρατηγικών, γεωοικονομικών και γεωπολιτικών διεργασιών, «ρευστοποιήσεων» και ανακατατάξεων στο ευρύτερο διεθνές πεδίο, οι αποφάσεις αυτές είναι κρίσιμες σε όλες τους τις διαστάσεις και για όλες τους τις πτυχές.

Με την επιλογή σας, λοιπόν, να ασχολείστε «ερασιτεχνικά» με το θέατρο και να συμμετέχετε σε παραστάσεις κάνετε εμφανές σε όλους πως προφανώς δεν διαβουλεύεστε ως θα οφείλατε, αφού και εφόσον έχετε τον χρόνο για τις απαραίτητες πρόβες και παραστάσεις.

Αντίθετα, κερδοσκοπείτε σε βάρος του λαού που σας εξέλεξε, λαμβάνοντας τη βουλευτική αποζημίωση ενώ δεν την αξίζετε. Αυτό όμως είναι το λιγότερο – κατά την ταπεινή μου άποψη.

Βρίσκεστε, κύριε, σε μια θέση που οφείλει να διδάσκει ήθος σε όλους τους υπόλοιπους, αφενός, δίνει στίγμα για τον συλλογικό χαρακτήρα, ψυχολογία και ψυχοσύνθεση του Ελληνικού Λαού σε όλους τους λοιπούς λαούς του κόσμου, αφετέρου.

Ξέρετε, μια από τις ενασχολήσεις των Υπουργείων Εξωτερικών, για να μην αναφέρω τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και της ανάλυσής τους, όλων των κρατών του κόσμου – συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας – είναι να αναλύουν τις προσωπικότητες των φορέων θεσμικών ρόλων, προκειμένου βγάλουν συμπεράσματα για το λεγόμενο συλλογικό «συνειδητό» και «ασυνείδητο» των υπό εξέταση χωρών.

Ως φορέας λοιπόν της βουλευτικής ιδιότητας, σε μια ανάλογη εξέταση τυγχάνετε και εσείς. Κρίνεστε κύριε! Καθημερινά κρίνεστε τόσο στα εντός της χώρας – που είναι και το λιγότερο κατ’ εμέ, όσο και στα εκτός.

Κρίνεστε μεθοδικά, επιστημονικά και άνευ ελαφρυντικών, όσο ελαφρά και αν παίρνετε εσείς τον θεσμικό σας ρόλο, από κοινού με τους λοιπούς ρόλους σας.

Τι συμπέρασμα λέτε, κύριε,πως θα βγάλουν για το σύνολο του λαού μας – για το χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεσή του, τις αρχές, τις αξίες, το φρόνημα, τις πεποιθήσεις και προτεραιότητες, κλπ. – φίλοι και εχθροί, όταν ένας βουλευτής μας επιλέγει να παίξει σε μια θεατρική παράσταση κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας και μάλιστα σε έναν ρόλο στον οποίο «τρώει κλωτσιές»;

Λέτε πως θα μας θεωρήσουν σοβαρό λαό ή θέατρο του παραλόγου; Το λιγότερο που θα έλεγα ως αναλυτής στη θέση τους, οφείλω να σας πληροφορήσω, είναι πως ο λαός αυτός είναι «του κλώτσου και του μπάτσου».

Αντιλαμβάνομαι πως αυτός ο χαρακτηρισμός ενδεχομένως αντιπροσωπεύει εσάς, ωστόσο δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα να τον φορτώνετε και σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα των Αχαιών, πολύ δε περισσότερο των Ελλήνων.

Ξέρετε κύριε τα τελευταία χρόνια διαμένω στο εξωτερικό και οφείλω να σας πληροφορήσω πως η γνώμη των εκτός της χώρας, φίλων και εχθρών, για την μεγάλη πλειοψηφία των εντός της χώρας είναι πως είναι χαβαλέδες, ασόβαροι άνθρωποι, τρόπον τινά τυχάρπαστοι και ελαφρώς τυχοδιώκτες.

Με την επιλογή σας δικαιώνετε όλους εκείνους που μας προσάπτουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς και απαξιώνετε τους και τις σκληρά εργαζόμενους Έλληνες και Ελληνίδες που καθημερινά προσπαθούν αξιοπρεπώς να ανταπεξέρθουν στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, με πνεύμα και σθένος και αρχές και αξίες που για εσάς είναι προφανώς άγνωστες έννοιες.

Αντιλαμβάνομαι, κύριε, πως πολλά από αυτά που σας γράφω – και γράφω με αυτοσυγκράτηση λόγω του γεγονότως πως σας απευθύνομαι μέσω του Τύπου – ούτε καν σας έχουν περάσει από το μυαλό.

Δυστυχώς, και εσείς όπως και πληθώρα άλλων βουλευτών της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής θητείας,όπως και προηγούμενων, είστε παράγωγα μιας κοινωνίας σε μεγάλη, πρώτιστα πολιτισμική και πολιτική και δευτερευόντως οικονομική κρίση.

Και αν πράγματι κάτι πρέπει να σας χρεώσουμε θετικά είναι πως εσείς και κάποιοι εκ των συναδέλφων σας στα βουλευτικά έδρανα αποδεικνύεστε πλήρως αντιπροσωπευτικά δείγματα της κρίσης αυτής.

Δεν έχετε ιδέα περί πολιτικής και της αξίας της, και όμως πολιτεύεστε, με αποτέλεσμα να οδηγείται στην πολιτική απαξία.

Δεν αντιλαμβάνεστε, προφανώς, καν τον όρο στρατηγική και όμως στρατηγείται defacto– διά των πράξεών σας, των μικροπολιτικών σας τακτικών και των ελάχιστων πολιτικών σας επιλογών: προσέξτε, μιλώ πάντα για την επιλογή σας να συμμετέχετε στην θεατρική παράσταση, η οποία είναι πολιτική πράξη εφόσον είστε βουλευτής, είτε το αντιλαμβάνεστε αυτό είτε όχι.

Ουδεμία σχέση έχετε με τη λεγόμενη πολιτική ηθική, και όμως θεωρείται πως πρέπει να ηθοποιήσετε. Το μόνο που καταφέρνετε με όλα αυτά είναι να διαφθείρετε περαιτέρω την κοινωνία μας, να διαπομπεύετε τη χώρα και να ασχημονείτε σε βάρος των ηθών μας, δηλαδή να ηθοφθορείτε.

Κύριε, κλείνοντας επιτρέψτε μου και κάτι τελευταίο: αντιλαμβάνομαι πλήρως πως είστε ένα από τα υποπροϊόντα της λεγόμενης «κοινωνίας του θεάματος» και της διαφθοράς των ηθών που αυτή συνεπάγεται.

Θεωρείτε και εσείς όπως και αρκετοί άλλοι σύγχρονοί μας πως στις μέρες μας «όλα επιτρέπονται», τουλάχιστον εφόσον εξασφαλίζουν δημοφιλία και – ίσως – likesστα κοινωνικά δίκτυα.

Προφανώς μπερδεύετε τη μωρία των πολλών και ασχέτων με τα πολιτικά, με την αποδοχή και την επιβράβευση των σχετικών, όσοι και αν είναι αυτοί οι τελευταίοι. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζετε πως είστε εκπρόσωπος ενός λαού με μεγάλο παρελθόν – σε χιλιετίες προσμετράται – και, ως εκ τούτου, με τουλάχιστον άλλο τόσο μέλλον.

Στην πολιτική ιστορία αποδεικνύεται πως οι λαοί που δεν σέβονται και δεν γνωρίζουν το παρελθόν, τόσο το δικό τους όσο και τρίτων, ώστε να διδάσκονται από αυτό ακόμα και αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για νέες πορείες και νέους στόχους, αποτυγχάνουν στο να χτίσουν οποιοδήποτε μέλλον.

Μη γνωρίζοντας λοιπόν και μη σεβόμενος το ελληνικό πολιτικό παρελθόν, όπως και κανένα πολιτικό παρελθόν περαιτέρω, το οποίο γίνεται εμφανές διά της επιλογής σας, γίνεστε εμπόδιο στην προσπάθεια της χώρας μας, της κοινωνίας μας, του λαού μας και του κράτους μας να δημιουργήσει ένα οποιοδήποτε μέλλον.

Δεν είστε η λύση στο πρόβλημα, κύριε, είστε το ίδιο το πρόβλημα. Αυτό με θίγει και με στενοχωρεί προσωπικά ως πολίτη.

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι αρνούμαι να πάψω να θεωρώ τον εαυτό μου Έλληνα και Αχαιό, θα σας παρακαλούσα να παραιτηθείτε και να μην υποδύεστε πως με εκπροσωπείται ως Βουλευτής Αχαΐας, ώστε να υποδυθείτε ακόμα πιο ελεύθερα όποιον άλλον ρόλο επιθυμεί η ψυχή σας.

Η δεσμευμένη εκ του αξιώματός σας ελευθερία σας θα αποκατασταθεί πλήρως εντός των πλαισίων του νόμου και τόσο εγώ, όσο και πολλοί – είμαι σίγουρος – συμπολίτες μας θα πάψουν να ντρέπονται για την κατάντια των θεσμών μας.

Ακόμα δε περισσότερο, με μια τέτοια σας πράξη ίσως συμβάλετε και στο να πάψουν τρίτοι να θεωρούν όλους τους Έλληνες από κοινού ως ασόβαρους ανθρώπους, ως ανθρώπους που δεν παίρνουν σοβαρό τον ρόλο τους και καιροσκοπούν ασύστολα σε βάρος του ίδιου τους του λαού, αφού εκ των πραγμάτων οδηγούνται σε ανάλογα συμπεράσματα κρίνοντας από εσάς και γενικεύοντας αδίκως σε βάρος όλων, κάτι που θα τους στερήσετε και θα μας χαρήσετε διά της παραιτήσεώς σας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις