Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γ. Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα οδηγείται σε χρεοκοπία – Η «απάντηση» Μοσκοβισί από την Αθήνα

Γ. Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα ...

Ή Ταμείο ή χρεοκοπία το μήνυμα του Ολλανδού

«Η δουλειά μου είναι να σταθεροποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα. Και κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι το καλύτερο τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως και αυτό ακριβώς θα κάνουμε». Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας χθες, στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, σε ερώτηση σχετική με την Ελλάδα βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Εξακολουθούμε να παραβλέπουμε πόσο μεγάλη θα είναι η ζημιά τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ», συνέχισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας ότι «αυτοί που λένε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο, δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά δεν θα ολοκληρωθούν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Επίσης, ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι «ούτε το ΔΝΤ θέλει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ολλανδικό κόμμα των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, ενώ το ακροδεξιό κόμμα ανέφερε ότι θα έχει μεγάλο κόστος για την Ολλανδία. Επί του θέματος, όπως σημειώνει ο η ολλανδική εφημερίδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη»

Η Financieele Dagblad αναφέρει, τέλος, ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε εκτίμηση Ολλανδού βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα οδηγείται σε χρεοκοπία απάντησε: «Ναι, έτσι έχουν τα πράγματα, και οι προσπάθειες τόσο οι δικές μας όσο και του ΔΝΤ, κατατείνουν στο να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Η «απάντηση» Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους της Ελλάδας προσπαθώντας για σύναψη συμφωνίας, πράγμα το οποίο είναι αρκετά δύσκολο», διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση σύναψης συμφωνίας.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ και οι προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της είναι θετικές. Έκανε λόγο για τη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη και θα προσελκύσουν επενδύσεις, σημειώνοντας ότι «γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους, προσθέτοντας ότι στην ίδια κατεύθυνση υπερκάλυψης των στόχων κινούνται και οι προβλέψεις. Τόνισε επίσης, ότι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι πραγματικά.

«Πρέπει να δείξουμε και να πούμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας», ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική, δείχνοντας (έτσι) ότι ο καθένας μπορεί να εμπιστευθεί την ελληνική οικονομία.

«Ταυτόχρονα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το σημείο ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων από τη μια, και της ευημερίας και στήριξης όσων υποφέρουν από τη φτώχεια και την ανεργία στην Ελλάδα από την άλλη», είπε ο κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας στην συνέχεια ότι «ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος νοιάζονται για τον ελληνικό λαό».

«Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «επιθυμούμε μια ισχυρή Ελλάδα η οποία έχει κάνει μεταρρυθμίσεις, στην καρδιά της Ευρωζώνης», αναφέροντας ότι αυτό είναι εφικτό και προσθέτοντας ότι η προσοχή και οι προσπάθειες όλων πρέπει τις επόμενες λίγες ημέρες να επικεντρωθούν στο να ολοκληρωθεί το ζήτημα (της αξιολόγησης) που είναι τόσο σημαντικό για την Ελλάδα. Επισήμανε δε χαρακτηριστικά πως «όλες οι παράμετροι έχουν τεθεί στο τραπέζι, οι πάντες γνωρίζουν».

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ είπε ότι «οι αριθμοί μας (της Κομισιόν) είναι στο τραπέζι, οι αριθμοί μας είναι επιβεβαιωμένοι από τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος, εμείς θέλουμε τη συμμετοχή του, χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ. Αυτό συνιστά εγγύηση και ασφάλεια για την Ελλάδα και πρέπει να γίνει αντιληπτό. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις έως τις 20 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι και ο καθένας να είναι ικανοποιημένος με τις παραμέτρους που θα συμφωνηθούν».

Όσον αφορά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει προληπτικά πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί, δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, προσθέτοντας «πρέπει να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων, των αναγκών του προγράμματος και της ευημερίας. Αυτή η ισορροπία σημαίνει κάποια μέτρα από τη μιά και κάποια θετικά μέτρα από την άλλη».

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει συζητήσεις, ο κ. Μοσκοβισί, είπε ότι ποτέ τέτοιου είδους συζητήσεις δεν είναι εύκολες «Η Κομισιόν είναι εδώ για να διευκολύνει, δεν είμαι εδώ για να διαπραγματευθώ, είμαι εδώ για να συζητήσω με την ελληνική κυβέρνηση, τους Έλληνες εταίρους, έτσι ώστε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ να πει στις 20 Φεβρουαρίου ότι έχει τις παραμέτρους», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις