Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Σπεύδουν στο Δασαρχείο για να πάρουν άδεια κοπής ξύλων από τα δάση – Γιατί μειώθηκε η παράνομη υλοτομία

Αχαΐα: Σπεύδουν στο Δασαρχείο για να πάρ...
Βγενόπουλος Φάνης

Τι λέει στο thebest.gr ο Δασάρχης

Σπεύδουν στο Δασαρχείο οι κάτοικοι της  Αχαΐας για την άδεια κοπής καυσόξυλων από τα δάση. Η υποβολή των αιτήσεων προς το Δασαρχείο της Πάτρας, λήγει στο τέλος Ιανουαρίου και όπως δηλώνει στο thebest.gr, ο Δασάρχης Σταύρος Βαρβατσούλης, το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο.

Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Σταύρος Βαρβατσούλης, τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας, στα δάση της Αχαΐας, εξαιτίας της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου.

Και αυτό διότι, σε περίπτωση εντοπισμού περιστατικού παράνομης υλοτομίας,  προβλέπεται η μήνυση του δράστη ή των δραστών και η επιβολή μεγάλων προστίμων, στο πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων.

Επίσης γίνεται κατάσχεση όχι μόνο των ξύλων, αλλά και των μέσων κοπής τους και μεταφοράς τους, δηλαδή του αυτοκινήτου, όπως και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων, ακόμη και το δίπλωμα του οδηγού.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει  ο Δασάρχης Σταύρος Βαρβατσούλης, παρά τα αυστηρά μέτρα, υπάρχουν φαινόμενα παράνομης υλοτομίας και από το Δασαρχείο, γίνονται μηνύσεις και καταγγελίες στους παράνομους υλοτόμους,

Να σημειωθεί ότι τα κατασχεμένα ξύλα βγαίνουν σε δημοπρασία και της επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθούν από το Δασαρχείο, έξι τόνοι ξύλων που είχαν κατασχεθεί το 2016.

Το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας ήταν ιδιαίτερο έντονο τα πρώτα χρόνια της κρίσης καθώς η μείωση των εισοδημάτων των πολιτών με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τους ανάγκαζε να κόβουν ξύλα από τα δάση για να ζεσταθούν.

Η διαδικασία αδειοδότησης

Υπάρχει η δυνατότητα κοπής δέντρων με άδεια, τόσο από τις ιδιοκτησίες των αιτούντων, όσο και από παρακείμενα δάση, μετά από αίτημα προς το Δασαρχείο.

Για την κοπή ξύλων από τα δάση, η άδεια από το Δασαρχείο δίνεται μόνο στους κατοίκους των γύρω περιοχών των δασών και προβλέπεται για ξερά ή πεσμένα δέντρα.

Να σημειωθεί ότι η κοπή δέντρων γίνεται μετά από υπόδειξη υπαλλήλων του Δασαρχείου και μετά από αυτοψία στο χώρο.

Οι άδειες δίνονται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στο Δασαρχείο και η διαδικασία είναι δωρεάν.

Οι αιτήσεις γίνονται σε δυο περιόδους. Η πρώτη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι αιτήσεις και η υλοτομία γίνεται τον Φεβρουάριο και η δεύτερη περίοδος είναι από Ιούλιο και Αύγουστο για την υποβολή των αιτήσεων και η υλοτομία διενεργείται από Σεπτέμβριο μέχρι και 15 Νοέμβριου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις