Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κι όμως κάνουμε ...ποδήλατο έστω και λίγο - Σίγουρα πάντως περισσότερο από τους κατοίκους της Αθήνας - ΔΕΙΤΕ Πίνακες

Πάτρα: Κι όμως κάνουμε ...ποδήλατο έστω ...

Έρευνα του ΕΜΠ

Το ποδήλατο δειλά δειλά γίνεται μόδα. Είναι πλέον αποδεκτό και στυλάτο να κυκλοφορείς με ποδήλατο στην πόλη, είσαι εναλλακτικός… Αρχίζεις να το χρησιμοποιείς για να μεταβείς στα κοντινά στέκια αλλά ακόμα προβληματίζεσαι για να πας στο μπακάλη ή στο σουπερ μάρκετ.

«Να το πάρω στη δουλειά; Θα φτάσω ιδρωμένος – θα αλλάξω εκεί – μήπως κινδυνεύω; Θα πάρω ηλεκτρικό!»

Ο προβληματισμός ξεκίνησε… και η νοοτροπία, που αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα μαζί με τις υποδομές, αλλάζει.

Αλλά που τοποθετείται η Ελλάδα σε σχέση με τις πιο … προχωρημένες χώρες σε ευρωπαικό και διεθνές επίπεδο;

Μπορεί να έχει μέλλον στην ανάπτυξη της καθημερινής μετακίνησης με το ποδήλατο; Έχει ανάλογη μεταχείρηση με άλλες χώρες στη χρηματοδότηση και στην πρόσβαση σε προγράμματα έργων;

Μπορεί να διεκδικήσει ποιοτικές υποδομές και να αλλάξει το υπάρχον σύστημα μεταφορών;

Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει συγκεντρώσει πληθώρα στοιχείων από τον υφιστάμενο και μελλοντικό σχεδιασμό υποδομών και δράσεων στο διεθνές περιβάλλον καθώς και αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα.

Σε πρώτη φάση παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα και κάποιες πόλεις αυτής, αναφορικά με τη χρήση του ποδηλάτου, όπως αυτά αντλήθηκαν από την εφαρμογή Strava και ειδικότερα την πλατφόρμα συλλογής στοιχείων Strava Metro και Strava Commutes.

Σημειώνεται ότι το strava είναι εργαλείο που κατά κανόνα καταγράφει τις μετακινήσεις αναψυχής και άθλησης του χρήστη, μετά από δική του πρόθεση να καταγραφεί.

Πρόσφατα στις διαδρομές του έχουν προστεθεί και τα strava commutes που αφορούν σε καθημερινές μετακινήσεις από και προς την εργασία, κυρίως σε μητροπόλεις.

Σημειώνεται ότι οι καταγραφές των μετακινήσεων για την Αθήνα είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση τόσο με πόλεις που έχουν υποδομές ποδηλάτου όσο και με όσες δεν έχουν.

Ενισχυμένη παρουσία ποδηλάτου παρατηρείται σε πόλεις της Πελοποννήσου όπως η Πάτρα, ο Πύργος, η Καλαμάτα και η Κόρινθο, με όλο και εντονότερη κίνηση στο παραλιακό μέτωπο και τις περιαστικές διαδρομές..

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις