Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Απογοητευτική φέτος η εικόνα στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σχίνων, λόγω δάκου

Ηλεία: Απογοητευτική φέτος η εικόνα στο ...

Στην περιοχή της Ζαχάρως

Στο ελαιοτριβείο οι παλέτες είναι απλωμένοι στον προαύλιο χώρο, όμως υπάρχουν μόλις 5-6 σάκοι και ήδη έχουμε μπει στον Δεκέμβριο. Όπως τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αναστάσιος Καρατζιάς, πέρυσι τέτοιες ημέρες τα μηχανήματα του ελαιοτριβείου δούλευαν σε πυρετώδη ρυθμό με απανωτά σακιά να κατακλύζουν τις παλέτες, ενώ φέτος η εικόνα είναι αρνητική.

«Δυστυχώς η φετινή χρονιά σημαδεύεται από πολύ μειωμένη παραγωγή, μόλις στο 30% της περυσινής. Η βασική αιτία είναι ο δάκος που υπάρχει στην ελιά, διότι δεν ρέντισαν φέτος τα τρακτέρ, με συνέπεια ο καρπός να πάθει πολύ μεγάλη ζημιά, ενώ έχει εμφανιστεί και το φυτοπαθογόνο γλοιοσπόριο, που έχει επηρεάσει την παραγωγή και την ποιότητα του καρπού. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν γεμάτο σακιά το ελαιοτριβείο.

Με τις άσχημες καιρικές συνθήκες έχουν πέσει και οι ελιές που είχαν απομείνει, οπότε η ζημιά στον κόσμο είναι μεγάλη», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Καρατζιάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για την τιμή του λαδιού.

«Αν οι γραμμές και τα δέκατα στο λάδι είναι ψηλά, τότε η τιμή θα πάει κάτω από 3 ευρώ. Θα έχουμε μεγάλη οικονομική ζημιά, διότι το 80% των κατοίκων της περιοχής ζει από το λάδι. Ο κόσμος πάει στις ελιές και τις αφήνει αμάζευτες ή βγάζει το πολύ 5-6 σακιά, γιατί φοβάται ότι το λάδι θα είναι σκάρτο και δεν αξίζει το κόπο. Φέτος το ελαιοτριβείο δεν θα λειτουργήσει όπως άλλες χρονιές», σημείωσε ο κ. Καρατζιάς.

patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις