Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο:Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνει κλήρωση για την επιλογή των νέων φοιτητών-Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο:Σε ποιες π...

«Η ανταπόκριση στα νέα προγράμματα σπουδών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Βασίλης Καρδάσης

Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για φοίτηση στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, καθηγητή Βασίλη Καρδάση, να εκφράζει την αισιοδοξία του πως «η ανανέωση που έχει “πλήξει” το ΕΑΠ σε όλα τα επίπεδα, θα προξενήσει το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο προσανατολίζεται σε σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου εξ αποστάσεως».

«Έχουμε ασφαλείς ενδείξεις, ότι οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η διοίκηση για την αναμόρφωση του Ιδρύματος έχει βελτιώσει καθοριστικά την εικόνα του πανεπιστημίου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Καρδάσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το ΕΑΠ έχει εμπλουτίσει τα προγράμματα σπουδών του, υιοθετώντας προωθημένες τεχνολογικά παραμέτρους. «Μέσα σε ελάχιστους μήνες», αναφέρει ο κ. Καρδάσης, «δημιουργήσαμε έξι νέα ελκυστικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα οποία πήραν φοιτητές το καλοκαίρι. Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Για το 2017-18 θα υπάρξουν επιπλέον νέα προγράμματα, σε τουριστικές σπουδές, δημόσια διοίκηση, κ.ά. Να σημειωθεί ότι στα νέα προγράμματα υιοθετούμε τις πλέον προωθημένες τεχνολογικά παραμέτρους, οι οποίες σταδιακά θα εφαρμοστούν σε όλα τα προγράμματά μας».

Σε ότι αφορά στην επιλογή των νέων φοιτητών, ο κ. Καρδάσης σημειώνει ότι για να αποφευχθεί η διαδικασία της κλήρωσης, αυξήθηκαν θεαματικά οι προσφερόμενες θέσεις στα προγράμματα. Άλλωστε οι υποδομές του πανεπιστημίου δίνουν τη δυνατότητα να δεχθεί οποιοδήποτε αριθμό φοιτητών. «Έχουμε διακηρύξει», σημειώνει, «την αντίθεσή μας στη διαδικασία της κλήρωσης. Για να την αποφύγουμε στην επικείμενη επιλογή φοιτητών, αυξήσαμε θεαματικά τις προσφερόμενες θέσεις στα προγράμματα. Είμαστε σίγουροι ότι έτσι θα αποφευχθεί η διαδικασία της κλήρωσης. Ωστόσο, εάν σε κάποιο πρόγραμμα ο αριθμός των ενδιαφερομένων για φοίτηση, ξεπεράσει τα όρια που έχουμε θέσει, τότε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε κλήρωση.

Υπογραμμίζω ότι οι υποδομές μας, διοικητικές και εγκαταστάσεις, μάς επιτρέπουν να δεχτούμε οποιονδήποτε αριθμό φοιτητών.Το πρόβλημα το έχουμε μόνο από την άποψη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ελπίζουμε ότι την επόμενη χρονιά που θα προσφέρουμε και δυνατότητα on line παρακολούθησης μαθημάτων, να λυθεί και αυτό το ζήτημα, ώστε η κλήρωση να αποτελέσει απολύτως παρελθόν».

Ο κ. Καρδάσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε επίσης και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της φοιτητικής δαπάνης. «Η διαχείριση από μέρους μας», θα πει, «είναι διάφανη και αποτελεσματική. Διάφανη, στο μέτρο που εξαρχής και εν αντιθέσει με τα ειωθότα του ΕΑΠ, γνωστοποιήσαμε το ταμείο και τις δαπάνες μας. Αποτελεσματική, επειδή κινούμαστε με γνώμονα την ανταποδοτικότητα της οικονομικής συνδρομής των φοιτητών μας. Για παράδειγμα, μειώσαμε τα δίδακτρα, αυξήσαμε τις υποτροφίες κατά 20% μέσα σε ένα χρόνο, αυξήσαμε από τρεις σε δεκατέσσερις τις πόλεις που διενεργούνται μαθήματα, δημιουργούμε παραρτήματα στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, υπογράψαμε συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ και συμφωνίες με ναυτιλιακές εταιρείες και τον ΟΣΕ για μειωμένο εισιτήριο κατά 50%. Είμαστε περήφανοι για όλα αυτά».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές περί μειωμένου ενδιαφέροντος φοίτησης στο ΕΑΠ κάνει λόγο για «ενορχήστρωση εκστρατείας σπίλωσης», που κατά την εκτίμηση του στόχο έχει «να ανακοπεί η πολιτική ακαδημαϊκή και διοικητική ανανέωση του ΕΑΠ». Ο κ. Καρδάσης διευκρινίζει πως: «H παρούσα πρόσκληση για αιτήσεις φοιτητών είναι η πρώτη που γίνεται επί των ημερών της παρούσας διοίκησης.

Πρώτον, ας μας απαντήσουν πότε πρόλαβαν να έχουν πληροφορίες για το μειωμένο ενδιαφέρον του κοινού, αφού μόλις τη Δευτέρα ξεκίνησαν οι αιτήσεις. Δεύτερον, αγνοούν ότι στην πρόσκληση που έγινε κατά μήνα Ιούλιο για τα νέα προγράμματα η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ας ανησυχούν λοιπόν, γιατί τους διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι τα κακόβουλα και άδικα  δημοσιεύματά τους, μάς κάνουν πιο αποφασιστικούς στον προσανατολισμό μας για να διαμορφώσουμε το ΕΑΠ σε ένα από τα καλύτερα ΑΕΙ στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση διεθνώς».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις