Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πήγαμε στη γιορτή κάστανου και τσίπουρου της Ορεινής Ναυπακτίας και φτιάξαμε σούπα κάστανο με λάδι λευκής Αχαϊκής τρούφας

Πήγαμε στη γιορτή κάστανου και τσίπουρου...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Ανεβαίνοντας στην ορεινή Ναυπακτία, πολύ γρήγορα ξεχνάς τα θαλασσινά τοπία που αφήνεις πίσω σου γιατί αρχίζεις να «κολυμπάς» σε ατέλειωτα φθινοπωρινά δάση γεμάτα καρυδιές, έλατα, οξυές και καστανιές. Η Μεγάλη Λομποτίνα, όπως ήταν το παλαιό όνομα της Άνω Χώρας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.060 m.

Η ευρύτερη περιοχή της Άνω Χώρας δεν εχει απλά καστανιές, έχει καστανολόγγους, ολόκληρες βουνοπλαγιές γεμάτες καστανιές. Τα κάστανα ήταν πηγή ζωής για τα γύρω χωριά μέχρι και πριν τον τελευταίο πόλεμο. Η αστυφιλία οδήγησε τους κατοίκους στις πόλεις και μόλις την τελευταία δεκαπενταετία τα χωριά ζωντάνεψαν πάλι.
Αμπελακιώτισσα, Κάτω Χώρα, Κρυονέρια, Ελατού είναι τα χωριά της περιοχής και είναι όλα μαγευτικά.Διαθέτουν ωραίους ξενώνες και οργανώνουν, πεζοπορίες, βόλτες με τα άλογα.
Η γιορτή του κάστανου και τσίπουρου οργανώνεται το τρίτο Σάββατο του Οκτώβρη στην πλατεία της Άνω Χώρας με πολλές εκδηλώσεις. Στήνονται ψησταριές που κερνάνε κάστανα στους επισκέπτες , ρακοκάζανα που τους φιλεύουν ρακί, οι Παραδοσιακοί χοροί έχουν την τιμητική τους και τα μαγαζιά μαγειρεύουν κάστανα σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές.
Περπατήσαμε στα μονοπάτια γύρω από το χωριό, μαζέψαμε κάστανα, χαζέψαμε τα περίεργα μανιτάρια που έχουν γεμίσει τα δάση, ήπιαμε νερό από τις ορεινές πηγές και τέλος πολύ κουρασμένοι γυρίσαμε να φάμε και να πιούμε. Η περιοχή έχει πολύ ωραίους ξενώνες με αξιόλογα εστιατόρια αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες. Αρχίσαμε με μια ζεστή καστανόσουπα, συνεχίσαμε με τραγανά καστανοπιτάκια και κλείσαμε με κοτόπουλο με κυδώνια και κάστανα αλλά και πεντανόστιμα χωριάτικα λουκάνικα.
Στην βόλτα μας στο χωριό συναντήσαμε το «ιστορικό» λεωφορειάκι του ΚΤΕΛ που έκανε το δρομολόγιο της άγονης γραμμής σε όλα τα ορεινά χωριά και στέκεται μάρτυρας μιάς όχι και τόσο μακρινής εποχής και των δυσκολιών της.
Και επειδή μάλλον ο θρύλος του Στέλιου Καζατζίδη δεν έχει βουνό η θάλασσα,επισκεφθήκαμε και το Στέκι των φίλων του Σ. Καζατζίδη. Στεγάζεται σε ένα ωραίο παραδοσιακό πέτρινο σπίτι και είναι γεμάτο από ενθύμια του μεγάλου τραγουδιστή.
Δημιουργήθηκε και συντηρείται χάριν στην αγάπη και το μεράκι του κ. Αλέκου Σταυρόπουλου.
Φεύγοντας αγοράσαμε κιλά μεγάλα πεντανόστιμα κάστανα και τα μαγειρέψαμε σχεδόν με ολους τους τρόπους, ψητά, σε μια βελούδινη σούπα, με κοτόπουλο στην κατσαρόλα αλλά και μια γλυκιά αέρινη μούς.
Σας δίνω την συνταγή της καστανόσουπας, η οποία είναι εύκολη και πολύ εύγεστη. Εάν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να αγοράσετε κάστανα έτοιμα βρασμένα από το Σουπερ Μάρκετ.
Όλα αυτά τα χωριά είναι τόσο μαγευτικά και τόσο κοντά μας. Βάλτε τα στις χειμωνιάτικες βόλτες σας !!!
Καλή όρεξη !!!

Μαζεύοντας κάστανα στο δάσος

Μαζεύοντας κάστανα στο δάσος

Μαζεύοντας κάστανα στο δάσος

Τα μανιτάρια της περιοχής

Τα μανιτάρια της περιοχής

Τα μανιτάρια της περιοχής

Καστανοπιτάκια για όλα τα γούστα

Καστανοπιτάκια για όλα τα γούστα

Καστανοπιτάκια για όλα τα γούστα

Το ΚΤΕΛ της άγονης γραμμής

Το ΚΤΕΛ της άγονης γραμμής

Το ΚΤΕΛ της άγονης γραμμής

Το Στέκι Φίλων Σ. Καζαντζίδη

Το Στέκι Φίλων Σ. Καζαντζίδη

Το Στέκι Φίλων Σ. Καζαντζίδη

Βόλτα στο χωριό

Βόλτα στο χωριό

Βόλτα στο χωριό

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΤΡΟΥΦΑΣ

Χρόνος Προετοιμασίας 60’ – Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ ( για 4 άτομα)

● 750 γρ. κάστανα

● 1 καρότο

● 1 πράσο

● 1 μίσχος σέλερι

● 1.50 lt σπιτικός ή βιολογικός ζωμός κοτόπουλου

● 100 γρ. βούτυρο

● Αλάτι

● Πιπέρι

● Λάδι τρούφας

● 30ml κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε τα κάστανα και τα χαράζουμε σταυρωτά . Τα βάζουμε να βράσουν σε μία κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει μέχρι να μαλακώσουν αρκετά για 30’ -40’.
Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε σε κομματάκια τα κάστανα, το καρότο, το πράσο και το μίσχο του σέλερι.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε ελαφρώς όλα τα λαχανικά για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κονιάκ. Βράζουμε για 2’-3’ και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου αφού πρώτα τον έχουμε ζεστάνει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 10’ μέχρι να έχουν μαλακώσει καλά όλα τα υλικά μας.
Περνάμε τη σούπα μας από το μπλέντερ ή αν διαθέτουμε ραβδομπλέντερ, λιώνουμε τα λαχανικά όπως είναι μέσα στη κατσαρόλα. Εάν θέλουμε η σούπα να είναι πολύ λεία την περνάμε από ένα ψιλό σουρωτήρι (σινουά).
Σερβίρουμε στα πιάτα και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λάδι λευκής ελληνικής τρούφας, και μάλιστα απο την Αχαΐα, το οποίο βρίσκουμε στο κατάστημα αποκλειστικά Αχαϊκών Προϊόντων "Κελλάρι" της Μαιζώνος στην Πάτρα.

TIP:
Μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα κάστανα βρασμένα που πωλούνται στο Σούπερ Μάρκετ.

Τι πίνουμε;
Συνοδεύουμε το πιάτο μας με ένα φρέσκο κόκκινο κρασί Beaujolais Nouveau, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου όπως κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life