Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα:Επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές από την Αιγιάλεια ως την Πάτρα - Τα «αγκάθια» της αντιπλημμυρικής προστασίας

Αχαΐα:Επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Tα θέματα τέθηκαν στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ

Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου και η προετοιμασία για τη χειμερινή, με έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία, απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υπό τον  Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο και με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρει στο thebest.gr τα όσα έχουν γίνει στην κατεύθυνση της αντιπλημμυρικης θωράκισης αλλά και  στα «αγκάθια» που υπάρχουν κι εμποδίζουν την περαιτέρω προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το πρώτο ζήτημα που τέθηκε αφορά στους πόρους που διαθέτει η πολιτεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα ο νόμος δεν επιτρέπει τη διάθεση κονδυλίων που δεν χρειάστηκε ν΄απορροφηθούν στο σύνολό τους κατά την αντιπυρική περίδο, σε παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης, γεγονός το οποίο ο  Γρηγόρης Αλεξόπουλος χαρακτηρίζει παράδοξο και απαράδεκτο κι υπογραμμίζει την ανάγκη ν΄αλλάξει άμεσα η σχετική νομοθεσία.

Επιπλέον στο οικονομικό κομμάτι επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός πως η Περιφέρεια έχει τη συνολική ευθύνη, δεν λαμβάνει κανέναν οικονομικό πόρο από την πολιτεία. Παρόλα αυτά ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει καθαρίσει τους μεγάλους ποταμούς και χείμαρρους για τους οποίους έχει την ευθύνη, χρησιμοποιώντας δικούς της πόρους, ενώ έχει ενημερώσει τους Δήμους να προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες στα όριά τους, καθώς η αντιπλημμυρική προστασία έχει περάσει στην ευθύνη τους.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που τέθηκε αφορά στον κίνδυνο πλημμυρών που διαβλέπεται για την περιοχή από την Αιγιάλεια ως την Πάτρα λόγω των απορροών των νερών της Ολυμπίας Οδού. Όπως εξηγεί έχουν σχεδιαστεί μεγάλοι αγωγοί απορροής υδάτων, οι οποίοι δεν καταλήγουν στη θάλασσα, αλλά στις  κοινότητες, τα αυλάκια των οποίων δεν θα μπορούν ν΄απορροφήσουν μεγάλους όγκους νερού. Το θέμα ,όπως και τα προηγούμενα έχουν τεθεί στα αρμόδια υπουργεία χωρίς ωστόσο πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας είχε θέσει ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος  στον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα.

«Οι Περιφέρειες καλούνται να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις φυσικές καταστροφές χωρίς να έχει θεσμοθετηθεί κανένας οικονομικός πόρος από το κράτος. «Με τι εφόδια και ποιο μηχανισμό μπορεί να γίνει αυτό», ρώτησε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος απευθυνόμενος στον Υπουργό. Άλλωστε κι ο μηχανισμός αποζημιώσεων είναι ελλιπής και χρονοβόρος, κάτι το οποίο οδηγεί στην πλήρη απόγνωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ηλεία», είχε πει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αχαΐα:H χαρτογράφηση των πυρκαγιών του καλοκαιριού ... - Thebest.gr

Κινδυνεύουν να πνιγούν από Ροδινή μέχρι Ακταίο, λόγω έργων. Παρεμβάσεις ζήτησε ο Δήμαρχος Πατρέων από τον Δέδε

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις